Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι «ενέσεις» στο κεφάλαιο συνεχίζονται

Από πρόσφατες διαδηλώσεις στην Ιαπωνία ενάντια στην κρίση

Associated Press

Από πρόσφατες διαδηλώσεις στην Ιαπωνία ενάντια στην κρίση
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα ή καλύτερα να χορηγούν «γιατροσόφια», προσδοκώντας το ξεπέρασμα της κρίσης ενόσω οι τράπεζες και οι πολυεθνικές συνεχίζουν τις πιέσεις για μεγαλύτερες παραχωρήσεις, απειλώντας με αθρόες απολύσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πιέσεις των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών προς το Κογκρέσο, που ακόμη δείχνει αναποφάσιστο, προκειμένου να λάβουν τα δισεκατομμύρια δολάρια ως οικονομική ενίσχυση, για να μην καταρρεύσουν, «προειδοποιώντας» ότι η κατάρρευση έστω και μιας βιομηχανίας θα έχει τεράστιες επιπτώσεις και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο.

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των συνδικάτων στην αυτοκινητοβιομηχανία, σε ένα ακόμη δείγμα υποταγής τους, έχουν ανακοινώσει ότι κάνουν δεκτές τις προτάσεις της εργοδοσίας να ανασταλούν τα σχέδια για παροχή επιδομάτων υγείας στους εργαζόμενους και εξετάζουν το ενδεχόμενο να προβούν και σε νέες παραχωρήσεις.

Χτες, ο αμερικανικός γίγαντας των χημικών «Dupont» ανακοίνωσε ότι απολύει 2.500 εργαζόμενους που απασχολούνται σε μονάδες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Στην Ιαπωνία η Honda ανακοίνωσε ότι τελικά δεν πρόκειται να ανανεώσει τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου σε 760 εργαζόμενους που λήγουν το Γενάρη του 2009. Η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στην Ιαπωνία, η Toyota, δε θα ανανεώσει τις συμβάσεις 3.000 εργαζομένων, η Isuzu τις συμβάσεις περίπου 1.400, η Mazda περίπου 1.300 και η Mitsubishi Motors περίπου 1.100. Από την πλευρά της, η Nissan γνωστοποίησε την περικοπή 3.500 θέσεων εργασίας, παγκοσμίως.

Στη Γερμανία, πριν καν συζητηθεί στο Κοινοβούλιο το νέο πακέτο επιπρόσθετων μέτρων, με στόχο την αναθέρμανση της οικονομίας, οι διαμάχες έχουν ανάψει όχι μόνο μεταξύ των κομμάτων, αλλά και μεταξύ των μελών και στελεχών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, του CDU και SPD. Τα «φοβερά» μέτρα είναι η χορήγηση μιας δωροεπιταγής ύψους 500 ευρώ σε όλους τους ενήλικες, με βασική προϋπόθεση, για να την εξαργυρώσουν, να βάλουν τουλάχιστον άλλα 200 ευρώ από την τσέπη τους.

Στη Γαλλία, στα 26 δισ. ευρώ ή το 1,35% του ΑΕΠ ανέρχεται το ύψος του σχεδίου στήριξης της γαλλικής οικονομίας, το οποίο ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της χώρας Νικολά Σαρκοζί. Περίπου 10,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν στα έργα υποδομής, την έρευνα και τη στήριξη των δήμων, 4 δισ. ευρώ θα διατεθούν για επένδυση στις κρατικές σιδηροδρομικές, ενεργειακές και ταχυδρομικές εταιρείες, καθώς και για την υλοποίηση μεγάλων προγραμμάτων υποδομής, όπως η σύνδεση της Δυτικής Γαλλίας με τρένα υψηλής ταχύτητας. Αλλα 4 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν στην αειφόρο ανάπτυξη, την ανώτερη εκπαίδευση και τις αμυντικές βιομηχανίες. Στο πακέτο περιλαμβάνεται επίσης βοήθεια για την αυτοκινητοβιομηχανία, με κίνητρα απόσυρσης των παλαιότερων οχημάτων και την αγορά νέων, περισσότερο φιλικών προς το περιβάλλον, μοντέλων.

Τέλος, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε χτες ότι μείωσε κατά 1% το βασικό επιτόκιό της, διαμορφώνοντάς το πλέον στο 2%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβρη του 1939.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ