Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΕ
Στόχος η τόνωση της ροής κεφαλαίων

Σε αποκλιμάκωση τα βασικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Την τόνωση της κίνησης κεφαλαίων έρχεται σε αυτή τη φάση να υπηρετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που προχώρησε χτες σε νέα αποκλιμάκωση των βασικού επιτοκίου με τα οποία παρεμβαίνει στη διατραπεζική αγορά. Το θεσμικό όργανο της ΕΕ που έχει την ευθύνη για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, ανακοίνωσε μείωση κατά 75 εκατοστά της μονάδας στο 2,5% (από 3,25%), σε μια εξέλιξη που είναι αμφίβολο το κατά πόσο θα μετριάσει τις δόσεις για τα υπερδανεισμένα νοικοκυριά.

Για μια ακόμη φορά, μεγάλοι ωφελημένοι θα είναι οι τραπεζίτες, γενικότερα οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι, που καραδοκούν, προκειμένου να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις σημερινές συνθήκες σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων. Να σημειωθεί πως οι τραπεζίτες δε δανείζουν πλέον με επιτόκια που έχουν άμεση σύνδεση με το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας, αλλά με αυτά της διατραπεζικής αγοράς, που έχουν πολύ μεγαλύτερη μεταβλητότητα, έτσι ώστε να μετακυλίσουν και τυχόν νέες αναταράξεις και πάλι στην πελατεία τους.

Η εφαρμοζόμενη πολιτική για τη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου φέρνει ακόμα πιο κοντά τις επιμέρους μερίδες. Κάθε άλλο παρά τυχαία η διοίκηση της Τράπεζας Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) συναντήθηκε χτες με μέλη της διοίκησης του ΕΒΕΑ, υπό την παρουσία του προέδρου της, Κ. Μίχαλου, «πρωτοστάτη» και «λαγού» στις σημερινές αντεργατικές αξιώσεις του κεφαλαίου. Η Γιούρομπανκ, η οποία έχει να περιμένει μπόλικο ζεστό και κρατικό χρήμα από το πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ απέφυγε να κάνει λόγο για την «ταμπακέρα». Σε επίσημη ανακοίνωση διαβεβαιώνει ότι «κοινή ήταν η διαπίστωση πως το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας θα συμβάλει ουσιαστικά στη χρηματοδοτική υποστήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών»...

Σε μείωση των βασικών επιτοκίων προχώρησαν χτες και οι κεντρικές τράπεζες της Αγγλίας και της Σουηδίας.

Σε κρίση η Ευρωζώνη

Σε πτωτικούς ρυθμούς συνέχισε να κινείται για δεύτερο στη σειρά τρίμηνο το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, σε μια εξέλιξη που την κατατάσσει και επίσημα πλέον σε κατάσταση κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Γιούροστατ):

  • Το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη (ΕΕ-15) για το γ΄ τρίμηνο του 2008 - συγκριτικά με το β΄ τρίμηνο του 2008 - υποχώρησε 0,2% έναντι πτώσης επίσης 0,2% στο β΄ τρίμηνο σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2008. Πτώση 0,5% εμφανίζει και το ΑΕΠ της Γερμανίας.

Για το σύνολο των κρατών της ΕΕ (ΕΕ-27) η πτώση διαμορφώνεται σε 0,2% έναντι μηδενικής μεταβολής στο β΄ τρίμηνο.

  • Στο γ΄ τρίμηνο του 2008 σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2007 στην Ευρωζώνη καταγράφεται αύξηση 0,6% και στο σύνολο της ΕΕ αύξηση 0,8%. Σε πτωτική τροχιά είναι το ΑΕΠ για: Ιταλία (-0,9%), Δανία (-1,4%), Λετονία (-4,2%), Εσθονία (-3,3%).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΑΕΠ για το επόμενο έτος 2009, κατά το καλύτερο σενάριο, θα παραμείνει στάσιμο (στο εύρος από -1% μέχρι 0%) και για το 2010 θα ενισχυθεί από 0,5% μέχρι 1,5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ