Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ - «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
«Η γνώση είναι δύναμη, την κατακτάμε με το μαρξιστικό βιβλίο»

Εκδήλωση με θέμα τη διάδοση του Μαρξισμού - Λενινισμού πραγματοποιήθηκε προχτές στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά

«Η Κομμουνιστική Διεθνής», έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», αφιερωμένη στα 90 χρόνια του ΚΚΕ
«Η Κομμουνιστική Διεθνής», έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», αφιερωμένη στα 90 χρόνια του ΚΚΕ
Στην κατάμεστη αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ η εκδήλωση - συζήτηση, που διοργάνωσαν η Κομματική Οργάνωση Πειραιά και οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» με θέμα «Η συμβολή του ΚΚΕ στη διάδοση του Μαρξισμού - Λενινισμού στην εργατική τάξη της Ελλάδας», στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων του ΚΚΕ. Το πανό, που κοσμούσε την αίθουσα έδινε το στίγμα: «Η γνώση είναι δύναμη - Την κατακτάμε με το μαρξιστικό βιβλίο». Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, πωλούνταν βιβλία της «Σύγχρονης Εποχής».

Την εκδήλωση άνοιξε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος του Γραφείου Πόλης της ΚΟ Πειραιά, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Η διάδοση της Μαρξιστικής - Λενινιστικής θεωρίας είναι όρος για να κατανοήσει η εργατική τάξη την ιστορική της αποστολή ως πρωτοπόρας δύναμης για την επαναστατική αλλαγή και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας». Και σε άλλο σημείο: «Η συγκεκριμένη εκδήλωση, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι εδώ, στον Πειραιά, συγκεντρώνεται ένα μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης της χώρας μας. Το 70% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού στον Πειραιά, είναι εργαζόμενοι. Σε μια πόλη που είναι πλούσια από ηρωικές παραδόσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, από τη θυσία και την πάλη εκατοντάδων κομμουνιστών».

Αμέσως μετά, ακολούθησε προβολή βίντεο, με θέμα τη διάδοση του μαρξιστικού βιβλίου στην Ελλάδα. Διάδοση, σφραγισμένη από την ολόπλευρη 90χρονη προσφορά του Κόμματος. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Κύριλλος Παπασταύρου, υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Με το τέλος της ομιλίας, ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Το Κόμμα ιδεολογική και πολιτική πρωτοπορία

«Οι Ελληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ», έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής»
«Οι Ελληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ», έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής»
«Το ρόλο του οδηγού της εργατικής τάξης μέσα από τα απόκρημνα μονοπάτια της επιστήμης στα πεδία των ταξικών μαχών μπορεί να παίξει μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα, η ιδεολογική και πολιτική πρωτοπορία, το τμήμα αυτό της εργατικής τάξης που έχει συνειδητοποιήσει με επιστημονική γνώση και ταξική πείρα τον ιστορικό της ρόλο και που οργανώνει την πάλη της τάξης» για την πραγματοποίηση του περάσματος στο σοσιαλισμό, σημείωσε από την αρχή ακόμη της ομιλίας του ο Κύριλλος Παπασταύρου. «Το Κόμμα - συνέχισε - μπορεί και πρέπει να φτάσει στην εργατική τάξη την επιστημονική επαναστατική θεωρία του Μαρξισμού, να φωτίσει, μέσα από αυτήν, τις εξελίξεις, να ερμηνεύσει την πραγματικότητα, να αναδείξει το δρόμο για την αλλαγή της».

Και συνέχισε: «Το ΚΚΕ 90 χρόνια αποτέλεσε το φορέα της επαναστατικής θεωρίας στη χώρα μας. Δε διακρίνεται μόνο για τη συμβολή του σε μεγάλους αγώνες, σε κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης, διακρίνεται για το γεγονός ότι συνέβαλε καθοριστικά στη διάδοση του μαρξισμού μέσα στην εργατική τάξη.

Πρώτα απ' όλα μέσα στις γραμμές του. Χωρίς επαναστατική θεωρία δεν υπάρχει επαναστατική πράξη και σίγουρα η αφομοίωση, του Μαρξισμού - Λενινισμού μέσα στις γραμμές του Κόμματος δεν είναι μια υπόθεση που πραγματοποιείται με μιας, ούτε είναι μια εύκολη υπόθεση.

Η αφομοίωση πρέπει να εκδηλώνεται μέσα στις επεξεργασίες του Κόμματος, τις προγραμματικές, τις θέσεις του και άλλες. Πρέπει όμως να αγκαλιάζει όλο το κομματικό δυναμικό. Επίσης το Κόμμα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, τα φυσικά πρόσωπα που το αποτελούν ακολουθούν τη φυσική διαδοχή των γενεών κατά συνέπεια η φυσική ανανέωση του Κόμματος πρέπει να συνοδεύεται με μια ολοένα και πιο βαθιά γνώση και αφομοίωση του Μαρξισμού - Λενινισμού.

«Ο σύγχρονος δεξιός οπορτουνισμός», έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής»
«Ο σύγχρονος δεξιός οπορτουνισμός», έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής»
Η ιδεολογική πάλη μορφή της ταξικής πάλης σημαίνει πρώτα απ' όλα την αντιπαράθεση με τη διαρκή επίδραση της αστικής και μικροαστικής ιδεολογίας στο εργατικό κίνημα και στους κόλπους του επαναστατικού κόμματος. Κατά συνέπεια η χειραφέτηση της εργατικής τάξης από την αστική ιδεολογία σχετίζεται άμεσα με τη διάδοση του Μαρξισμού - Λενινισμού στις γραμμές του Κόμματος και της εργατικής τάξης».

Η διάδοση του Μαρξισμού δε σταμάτησε ούτε στις πιο δύσκολες συνθήκες

Ο ομιλητής, στη συνέχεια, έκανε αναλυτική αναφορά στην ιστορική προσφορά, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε το ΚΚΕ, σε όλα τα χρόνια της 90χρονης προσφοράς του, στην υπόθεση της διάδοσης του Μαρξισμού - Λενινισμού.

«Πρέπει να σημειώσουμε πως η προσπάθεια για έκδοση και διάδοση των έργων του Μαρξισμού - τόνισε ο Κ. Παπασταύρου - δε σταμάτησε ούτε στις πιο δύσκολες συνθήκες της παρανομίας, καθώς και του εμφυλίου πολέμου. Χαρακτηριστική είναι η έκδοση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου το 1948, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη συγγραφή του, που πραγματοποιήθηκε από τις εκδόσεις "Ελεύθερη Ελλάδα". Οπως σημειώνει ο μεταφραστής του, Μ. Πορφυρογένης, "μέσα στους καπνούς και τις βροντές της μεγάλης μάχης που δίνει ο ελληνικός λαός για την απελευθέρωσή του"...

Χρειάζεται να επισημάνουμε ότι στα χρόνια της παρανομίας μέσα στις φυλακές και τις εξορίες οργανώνεται η παράνομη διάδοση έργων των Μαρξ - Ενγκελς και Λένιν, όπως είδαμε και στην έκθεση αφιερωμένη στα 90 χρόνια του ΚΚΕ, ακόμα και σε διαφημιστικά για λακ, καθώς βέβαια και παράνομες κομματικές σχολές».

Νέα προσπάθεια σε νέα βάση

«Μετά την αποχώρηση της αναθεωρητικής φραξιονιστικής ομάδας το Φλεβάρη του 1968 και ιδιαίτερα μετά τη μεταπολίτευση, η προσπάθεια για τη διάδοση των έργων του Μαρξισμού οργανώνεται σε νέα βάση μέσα από το εκδοτικό της ΚΕ του ΚΚΕ, τη "Σύγχρονη Εποχή"», τόνισε ο Κ. Παπασταύρου. Και πρόσθεσε: «Παρά τις νέες δυσκολίες που παρουσιάστηκαν μετά την κρίση στο Κόμμα το 1989 -1991 και τις ανατροπές στην ΕΣΣΔ, το εκδοτικό της ΚΕ του ΚΚΕ είναι σταθερά προσανατολισμένο στην έκδοση νέων έργων από τον τεράστιο όγκο της μαρξιστικής βιβλιογραφίας.

«Με την ανασυγκρότηση του Κόμματος, την επεξεργασία της στρατηγικής του, το νέο Πρόγραμμα και Καταστατικό που ψηφίστηκαν στο 15ο Συνέδριο επιβεβαιώθηκε η προσήλωση του ΚΚΕ στο Μαρξισμό - Λενινισμό, ενώ η ανάγκη για περαιτέρω μελέτη της πορείας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ έβαλε και νέες προτεραιότητες και ανάγκες στην ημερήσια διάταξη».

Το Κόμμα διεκδικεί και κατακτά το «μονοπώλιο» στην επαναστατική θεωρία

Κλείνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε σε ένα κρίσιμο ζήτημα: «Μπορεί η εργατική τάξη να προσεγγίσει το Μαρξισμό - Λενινισμό, να καταχτήσει την επαναστατική επιστημονική θεωρία; Πρέπει να απαντήσουμε καταφατικά, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες.

Το ΚΚΕ απέδειξε τα τελευταία χρόνια ότι μπορεί να αναπτύσσει με βάση το Μαρξισμό θεωρητικά ζητήματα που σχετίζονται με τη θεμελίωση της επαναστατικής του στρατηγικής, με ζητήματα ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης. Δε θεώρησε ότι η θεωρητική επεξεργασία ζητημάτων της ταξικής πάλης είναι υπόθεση ορισμένων ειδικών διανοούμενων αλλά ότι αποτελεί καθήκον του Κόμματος. Απέδειξε στην πράξη τη δυνατότητά του να αποτελεί φορέα της επαναστατικής θεωρίας, να διεκδικεί και να καταχτά το "μονοπώλιο" στην επαναστατική θεωρία. Για αυτό το λόγο με τις λίγες δυνάμεις που έχει οργάνωσε την ερευνητική και μελετητική δουλειά σε κρίσιμα ζητήματα και προσπάθησε να τα προσεγγίσει, να δώσει απαντήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ