Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σταθερές οι τουρκικές διεκδικήσεις

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στο Ελσίνκι, στο περιθώριο Διάσκεψης του ΟΑΣΕ

Σταθερή στην πολιτική των αμφισβητήσεων του εύρους των ελληνικών θαλάσσιων ορίων παραμένει η Αγκυρα, όπως και χτες επιβεβαιώθηκε μετά από τη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Α. Μπαμπατζάν συναντήθηκαν στο Ελσίνκι, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ. Ο Οργανισμός, αξίζει να σημειωθεί, για πρώτη φορά στην ιστορία του αντιμετώπισε σοβαρές δυσκολίες στην υιοθέτηση κοινών θέσεων, εξαιτίας των τριβών που προκλήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στον Καύκασο, με την τυχοδιωκτική (αμερικανικής έμπνευσης) κίνηση της Γεωργίας στην Οσετία και τη σκληρή απάντηση της Μόσχας.

Τα Ελληνοτουρκικά

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μετά τη συνάντηση Μπακογιάννη - Μπαμπατζάν, η Ελληνίδα υπουργός έθεσε το θέμα που δημιουργήθηκε προ ημερών, όταν νορβηγικό πλοίο, μισθωμένο από την Αγκυρα και με τη συνοδεία τουρκικής φρεγάτας, επιχείρησε πετρελαϊκές έρευνες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στα ανοιχτά του Καστελόριζου.

Από τη συζήτηση, όπως συνάγεται από τις δηλώσεις, δεν προέκυψε κανένα νέο στοιχείο, καθώς οι δύο υπουργοί απλώς επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους.

Συνάντηση με Λαβρόφ

Στο περιθώριο της Συνόδου, η Ντ. Μπακογιάννη, εκτός από τον Τούρκο ομόλογό της, συνάντησε και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ.

Με τον Ρώσο υπουργό συζήτησαν «θέματα ΟΑΣΕ», δηλαδή τόσο την κρίση στη Γεωργία, όσο και την πρόταση του Προέδρου Μεντβέντεφ για την προώθηση της νέας πανευρωπαϊκής ασφάλειας, μέσω μιας Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ. Και τα δύο θέματα αποτελούν τη «βαριά» ατζέντα του Ελσίνκι και θα απασχολήσουν και την ελληνική προεδρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ