Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αρχές Γενάρη αναμένεται να ανοίξει το «περιουσιακό»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε συμφωνημένα κείμενα κατέληξαν οι σύμβουλοι του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, Γιώργος Ιακώβου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Οζντίλ Ναμί, σχετικά με τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις στα θέματα που συζητήθηκαν. Ο Επίτροπος Προεδρίας, Γ. Ιακώβου, δήλωσε ότι αναμένει έναρξη των συνομιλιών για το περιουσιακό στις αρχές του Γενάρη. Αναφερόμενος στα συμφωνηθέντα κείμενα ο Γ. Ιακώβου τα χαρακτήρισε θετικά, καθώς με τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται, μπορεί είτε ο ένας ηγέτης είτε ο άλλος με μεγάλη ευκολία να αντιπαραθέσει τις δύο θέσεις και αυτό υποβοηθά την περαιτέρω συζήτηση και διαπραγμάτευση.

Οσον αφορά της προκλήσεις εκ μέρους τουρκικών πλοίων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Κόμματος, Αντρου Κυπριανού, κρίνει ως ορθή την αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι ο Πρόεδρος υπερασπίστηκε με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή τάξη.

Παράλληλα σχολιάζοντας δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία αναφέρεται ότι «στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου '77-'79 δεν αναφέρεται ο όρος διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία», ο Α. Κυπριανού, τόνισε ότι από το 1980 και μετά υπάρχει σωρεία ψηφισμάτων του ΟΗΕ που καθορίζουν με απόλυτη σαφήνεια το πλαίσιο. Σημείωσε ότι, όπως είναι γνωστό, η τουρκική πλευρά ουδέποτε αποδέχτηκε μια λύση όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «εμείς θα επιμείνουμε και θα επιδιώξουμε να θέσουμε τη διεθνή κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της, με την έννοια ότι εμείς συμμορφωνόμαστε πλήρως με αυτά τα ψηφίσματα. Και ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να συμβάλλει, έτσι ώστε να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν στην πράξη εκείνα τα οποία η ίδια αποφάσισε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ