Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙ
Ολοκληρώθηκε η κατάθεση των μαρτύρων

Με την κατάθεση του Θ. Ρουσόπουλου, ο οποίος αρνήθηκε οποιαδήποτε ουσιαστική εμπλοκή στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, ολοκληρώθηκε χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η εξέταση των μαρτύρων της υπόθεσης και πλέον τα μέλη της θα ασχοληθούν με τη σύνταξη του πορίσματος, το οποίο πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 15 Δεκέμβρη.

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας στη μαρτυρία του επέμεινε μέχρι κεραίας στα όσα έχει πει στις κατά καιρούς δηλώσεις του. Συγκεκριμένα, είπε ότι η μόνη γνώση του για την υπόθεση ήταν όταν στις 6 Σεπτέμβρη 2004 μετά από αίτημα του βουλευτή Ξάνθης της ΝΔ Α. Κοντού συνάντησε τους φορείς της Ξάνθης, οι οποίοι και τον ενημέρωσαν για την αντίθεσή τους στην παραχώρηση της λίμνης Βιστονίδας στη Μονή Βατοπεδίου. Είπε ότι δήλωσε αναρμόδιος και τους παρέπεμψε στον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας, ενώ το ίδιο έκανε και με τον ηγούμενο Εφραίμ, ο οποίος του τηλεφώνησε για του μεταφέρει και την εκδοχή της Μονής πάνω στην υπόθεση. Σε ερώτηση γιατί άργησε ένα περίπου μήνα να ενημερώσει τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας, ανέφερε ότι αυτό έγινε γιατί εκείνη την περίοδο είχε πάρα πολλή δουλειά, λόγω της παρουσίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και της πτώσης του «Σινούκ», που στοίχισε το θάνατο του πατριάρχη Αλεξανδρείας και της συνοδείας του.

Μετά από αυτό, ισχυρίστηκε ο Θ. Ρουσόπουλος, δεν είχε καμία άλλη σχέση με την υπόθεση, αλλά παρ' όλα αυτά εκτίμησε ότι όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης που χειρίστηκαν την υπόθεση έκαναν το καθήκον τους νόμιμα και βασιζόμενοι στις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

Παραδέχτηκε ότι γνωρίζει τον Εφραίμ από το 1998 και είπε ότι ο ηγούμενος τον επισκέφθηκε τρεις φορές στο σπίτι του και δύο φορές στου Μαξίμου, αλλά είπε ότι κατά τις επισκέψεις αυτές δεν κουβέντιασαν ποτέ το ζήτημα των ανταλλαγών δημόσιας γης στη Μονή. Κουβέντα επίσης δεν έκαναν οι δυο τους ούτε κατά τις επισκέψεις του Θ. Ρουσόπουλου στη Μονή Βατοπεδίου, οι οποίες όπως είπε είχαν αποκλειστικά προσκυνηματικό χαρακτήρα!

Οσο δε για τη γνωστή επιστολή Ψωμιάδη προς τον πρωθυπουργό, με την οποία ο νομάρχης Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόταν για τις ανταλλαγές, είπε ότι δεν έφτασε ποτέ στα χέρια του, αφού οι υπηρεσίες του πρωθυπουργικού γραφείου την κοινοποίησαν στους αρμόδιους υπουργούς.

Ο Θ. Ρουσόπουλος δε θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για την κατάθεση του εκδότη Δ. Ρίζου που τον «έδειξε» ως συντονιστή της όλης υπόθεσης, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι του προξένησαν αρνητική εντύπωση οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της Μονής Βατοπεδίου και άλλων Μονών του Αγίου Ορους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ