Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επίθεση για τα κέρδη τους

Από την πρώτη στιγμή που η οικονομική κρίση κυριάρχησε στην πολιτική επικαιρότητα, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, το ΚΚΕ, προειδοποίησαν τους εργαζόμενους ότι και με αυτό το πρόσχημα η πλουτοκρατία θα εξαπολύσει νέα αντεργατική επίθεση. Ηδη οι απολύσεις, η μη καταβολή δεδουλευμένων, η μείωση της απασχόλησης μπήκαν στην ημερήσια διάταξη. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση έσπευσε να ανοίξει το ταμείο, για να ενισχύσει το τραπεζικό κεφάλαιο.

Ομως, η εργοδοσία δε χορταίνει. Μετατρέποντας την «κρίση» σε μπαμπούλα, εκβιάζοντας ανοιχτά τους εργαζόμενους, με τη στήριξη της κυβέρνησης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, θέλει να τα πάρει όλα. Να αυξήσει την κερδοφορία της, βαθαίνοντας την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα. Αυτό ακριβώς εξυπηρετεί η παρέμβαση του Προέδρου του ΕΒΕΑ, που, απειλώντας με «λουκέτα», απαιτεί τη μείωση των ημερών εργασίας. Δηλαδή, μικρότερους μισθούς για χιλιάδες εργαζόμενους και λιγότερες μέρες ασφάλισης.

Αλλωστε, το μεγάλο κεφάλαιο, ακόμα και όταν επικαλείται την «κρίση», γνωρίζει καλύτερα απ' όλους ότι καθόλου δεν έχει θιχτεί η κερδοφορία του. Το αντίθετο, μάλιστα. Μόλις προχτές έγινε γνωστό ότι οι εισηγμένες επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο Αθηνών, δηλαδή η «αφρόκρεμα» των καπιταλιστών, το πρώτο 9μηνο του έτους είχαν κέρδη 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι καπιταλιστές υπερασπίζονται τα κέρδη τους. Επιδιώκουν και νέα υπερκέρδη σε βάρος των εργαζομένων. Αυτή είναι η πραγματική επιδίωξή τους και καθόλου δε νοιάζονται για τις θέσεις εργασίας. Μήπως δεν είναι αυτοί, που, για να αυξήσουν την κερδοφορία τους, πήραν και παίρνουν τις επιχειρήσεις τους και τις πηγαίνουν στα Βαλκάνια και όπου αλλού βρίσκουν φτηνότερα υποζύγια; Δεν είναι αυτοί που κλείνουν εν μια νυκτί επιχειρήσεις, ακόμα και κερδοφόρες, όταν μπορούν αλλού να επενδύσουν με μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους;

Την ίδια υποκρισία διαλαλούν περίτρανα η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οι εκπρόσωποι της πρώτης καμώνονται ότι είναι υπέρ της ποιοτικής και πλήρους απασχόλησης. Τα στελέχη του δεύτερου διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την «αντεργατική πρόταση». Και οι δύο κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους. Οπως βεβαίως και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Γιατί όλοι τους νομοθέτησαν και στήριξαν τη μερική απασχόληση με αλλεπάλληλους νόμους από το 1990. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρόταση του προέδρου του ΕΒΕΑ για την «εκ περιτροπής εργασία», δηλαδή για βδομάδα 3 - 4 ημερών έχει ήδη γίνει νόμος από το ΠΑΣΟΚ το 1998. Ο νόμος 2639, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε η εκ περιτροπής εργασία, ως μια μορφή της μερικής απασχόλησης είναι δικό τους έργο. Το έκτρωμα αυτό επιδιώκει να βάλει σε λειτουργία η ΝΔ και ανέθεσε στο στέλεχός της Κ. Μίχαλο να κάνει το «λαγό».

Οι εργαζόμενοι, όμως, δεν πρέπει να υποκύψουν σε κανέναν εκβιασμό. Να μη δεχτούν καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Η οργή που τους δημιουργεί και αυτή η αντεργατική μεθόδευση πρέπει να γίνει αγωνιστική συμμετοχή στην πάλη για τα δικαιώματά τους, δίνοντας απάντηση και με την απεργία στις 10 Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ