Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κανένα ξόρκι δεν τους σώζει

«Τα στοιχεία του ινστιτούτου Automotive Trade Policy Council δείχνουν ότι οι "τρεις μεγάλοι του Ντιτρόιτ" απασχολούν 240.000 άτομα στις ΗΠΑ, δηλαδή περίπου το 70% των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία. Από τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων αυτών εξαρτάται η ιατροφαρμακευτική ασφάλιση 2 εκατομμυρίων ατόμων. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες στηρίζουν επίσης άλλες 5 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης σε αντιπροσωπείες, προμηθευτές και συνεργεία. Ετσι οι θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να χαθούν σε περίπτωση κατάρρευσης της GM θα έφταναν το 2009 στα 2,5 εκατομμύρια σύμφωνα με έρευνα του κέντρου Center for Automotive Research του Μίσιγκαν» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

...όπως δεν έσωσε κανέναν το ΔΝΤ

«Οι αποτυχημένες "μεγάλες" δυτικές δυνάμεις στη Σύνοδο Κορυφής με τις αναδυόμενες οικονομικά χώρες (G20) που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον θα επιχειρήσουν να παραδώσουν την παγκόσμια οικονομία στην κηδεμονία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και θα περιμένουν να σωθεί έτσι ο κόσμος, κάπου στα μισά του δρόμου ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη (...) φετινή έρευνα των Πανεπιστημίων Κέμπριτζ και Γέιλ καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι αυστηροί όροι δανεισμού που επέβαλε το ΔΝΤ ήταν η αιτία για χιλιάδες θανάτους από φυματίωση σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες υποχρεώθηκαν να περικόψουν δαπάνες για την υγεία. Οι επιλογές των πολιτών τους ήταν απελπιστικά περιορισμένες: θάνατος από την πείνα ή από τη φυματίωση (οι θάνατοι από φυματίωση αυξήθηκαν 16,6% σε 21 χώρες που δανείστηκαν από το ΔΝΤ)» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).

Αυξάνονται για να μειωθούν!

«Σε επίπεδα προ της επέκτασης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης βρίσκονται από χθες τα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς με τα οποία είναι συνδεδεμένα περισσότερα από 200.000 στεγαστικά δάνεια, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες (...) η μείωση αυτή φέρνει ανακούφιση στα νοικοκυριά που έχουν στεγαστικό δάνειο συνδεδεμένο με euribor τριμήνου καθώς θα μειωθούν σταδιακά και οι δόσεις» (το ρεπορτάζ στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ