Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙ
Αναψαν τα αίματα...

Μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι ο Παν. Ψωμιάδης ενέπλεξε τον πρωθυπουργό

Εμπλοκή του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και του νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη στο σκάνδαλο με τις παραχωρήσεις οικοπέδων του Δημοσίου στη Μονή Βατοπεδίου, αλλά και μεθόδους μαφιόζικων απειλών από μοναχούς σε βάρος όσων αντιδρούσαν, έδειξε η δικηγόρος Σ. Σωτηροπούλου, κατά την κατάθεσή της χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που ασχολείται με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

Επικαλέστηκε συνάντηση που είχε το Μάη του 2008 με το νομάρχη Θεσσαλονίκης για να διαμαρτυρηθεί για την παραχώρηση στη Μονή Βατοπεδίου οικοπέδων στη Ραιδεστό (Θέρμης) όπου - όπως κατέθεσε - ο Π. Ψωμιάδης της είπε ότι υποχρεώθηκε να τα παραχωρήσει γιατί «η απόφαση ήρθε από πολύ ψηλά, πιο ψηλά δε γίνεται, με εντολή να υπογράψεις εδώ και τώρα». Σύμφωνα με τη μάρτυρα, ο νομάρχης της είπε χαρακτηριστικά: «Ποιος είμαι εγώ που θα πω όχι στον Καραμανλή;», ενώ και ο δήμαρχος Θέρμης Θ. Παπαδόπουλος της δήλωσε ότι «αυτό το θέμα ξεκινάει από το γραφείο του ίδιου του πρωθυπουργού».

Η Σ. Σωτηροπούλου εκπροσωπούσε πολίτες της Ραιδεστού οι οποίοι διεκδικούσαν ως ακτήμονες κάποια οικόπεδα στην περιοχή και, όπως είπε, ξαφνικά το 2006 ανακάλυψαν ότι τα συγκεκριμένα οικόπεδα «έπαψαν να υπάρχουν για λόγους που κανένας δεν αποκάλυπτε» και από τα 31 οικόπεδα έμειναν διαθέσιμα μόνο πέντε και αυτά μέσα σε χαράδρα!

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της, άρχισε ένας αγώνας δρόμου σε διάφορες υπηρεσίες και τελικά ο αντινομάρχης Θεσσαλονίκης Ι. Μπίκας τους δήλωσε ότι τα οικόπεδα «τα πήρε η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και τα έδωσε στο Βατοπέδι», ενώ και ο υπεύθυνος Πολιτικής Γης της Νομαρχίας Α. Βόλης της ανακοίνωσε ότι «τα οικόπεδα τέλειωσαν»! Επικαλέστηκε δε σχετική απόφαση του υπουργού Γεωργίας Ε. Μπασιάκου, σύμφωνα με την οποία τα οικόπεδα πήγαν στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου για να τα κάνει αυτή ό,τι θέλει. Η Σ. Σωτηροπούλου κατέθεσε ότι ο Ι. Μπίκας της είπε ότι «η απόφαση είναι από ψηλά» και ο νομάρχης απλώς υπέγραψε την απόφαση σε εκτέλεση υπουργικής απόφασης, αλλά όταν η ίδια αναζήτησε αυτήν την υπουργική απόφαση δεν τη βρήκε πουθενά.

Κατά τη μάρτυρα, ακόμα και ιερέας της Βιστονίδας της είπε ότι «ο καλός μας νομάρχης μας υποσχέθηκε ότι θα μας δώσει τα οικόπεδα». Το Φλεβάρη του 2007 η Μονή Βατοπεδίου πούλησε τα οικόπεδα στην εταιρεία «Ανθεμίας» και όπως είπε η Σ. Σωτηροπούλου, επειδή συνέχισε να αντιδρά, δέχτηκε απειλές από τους υπεύθυνους της εταιρείας με εκφράσεις «θα σας κανονίσουμε, θα βρείτε τον μπελά σας». Ιδιαίτερα προκλητικός στις απειλές - κατά τη μάρτυρα - ήταν ο μοναχός Αρσένιος από τη Μονή Βατοπεδίου, ο οποίος τηλεφωνικά είπε σε αυτήν και τον άνδρα της ότι «αν δε σταματήσετε, θα σας βρουν φυτεμένους και εσάς και τα παιδιά σας»!

Η Σ. Σωτηροπούλου κατέθεσε στην Επιτροπή ότι ούτε από το ΠΑΣΟΚ βρήκε ανταπόκριση όταν κοινοποίησε στο κόμμα τα σχετικά έγγραφα, αλλά και από τον Ε. Βενιζέλο «δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση, υπήρξε απόλυτη σιγή».

Με γραπτή δήλωσή του ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης - ο οποίος θα κληθεί να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή - αναφέρει ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο θέμα και διαψεύδει ότι αναφέρθηκε στο όνομα του πρωθυπουργού. Εκτιμά δε ότι «κάποιοι για κομματικούς λόγους και άλλα πιθανά συμφέροντα επιχειρούν να εμπλέξουν τον Κ. Καραμανλή μέσω του προσώπου μου» και, αφού κάνει αναφορά σε σενάρια Τζέιμς Μποντ, αναφωνεί: «Κάτω τα χέρια από τον Καραμανλή». Επίσης ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της Εξεταστικής Κ. Τζαβάρας σε δήλωσή του χαρακτηρίζει την Σ. Σωτηροπούλου «στημένη μάρτυρα», με στόχο την εμπλοκή του πρωθυπουργού στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Για στημένη κατάθεση, που περιείχε αρκετές αντιφάσεις, έκαναν λόγο και οι βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Επιτροπή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ