Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελιγμοί με την κρίση να βαθαίνει

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε αναζήτηση μιας καλύτερης διαχείρισης του καπιταλισμού όπως την προωθούν η Γαλλία και Βρετανία με ένα νέο «Μπρέτον Γουντς» (κατά τα πρότυπα της συμφωνίας του 1944 που οδήγησε στη δημιουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) θα είναι η συνάντηση των ηγετών της G-20, δηλαδή της Ομάδας των 20 ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομικών δυνάμεων, συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου - ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζ. Μπους, είναι ο οικοδεσπότης της συνάντησης - δήλωνε 48 ώρες πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας στην G-20 είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Αντ' αυτού, οι ηγέτες αναμένεται να διορίσουν ομάδες εργασίας, οι οποίες τους επόμενους μήνες θα παρουσιάσουν προτάσεις για τη «μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού συστήματος». Υπενθυμίζεται ότι στην τελική διακήρυξη της προπαρασκευαστικής επιτροπής, που έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Βραζιλία, σημειώνεται ότι η οικονομική κρίση που απειλεί με ύφεση όλον τον κόσμο ήταν το αποτέλεσμα «υπερβολικού ρίσκου και ελαττωματικών πρακτικών διαχείρισης του κινδύνου στις οικονομικές αγορές». Είναι και αυτή μια προσπάθεια να συγκαλυφθεί η ουσία της κρίσης που είναι του ίδιου του εκμεταλλευτικού συστήματος και όχι απλά χρηματοπιστωτική.

Την ίδια στιγμή, το Πρόγραμμα του OHE για το Περιβάλλον (UNEP/PNUE) κάλεσε τους ηγέτες της G-20 να προσχωρήσουν στη...«νέα παγκόσμια οικολογική συμφωνία» ή «πράσινο New Deal» κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Η Γερμανία σε ύφεση και μπαράζ απολύσεων ανά τον κόσμο

Πάντως, οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης όλο και διογκώνονται. Η γερμανική οικονομία έχει εισέλθει σε φάση ύφεσης, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης μειώθηκε και στο τρίτο τρίμηνο καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης έναντι του δεύτερου τριμήνου υποχώρησε κατά 0,5%. Στο δεύτερο τρίμηνο, η μείωση (σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο) ήταν 0,4%.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, η μείωση του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στη μείωση των εξαγωγών, ενώ οι κρατικές και οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν ανεπαίσθητα.

Παράλληλα, η Siemens ανακοίνωσε ότι «επιχειρεί να αντιμετωπίσει τη μειωμένη ζήτηση μέσω προγράμματος εξοικονόμησης δαπανών ύψους 1,2 δισ. ευρώ», το οποίο περιλαμβάνει και περικοπές 16.750 θέσεων εργασίας μέχρι το 2010.

Σε περικοπές όμως θα προχωρήσει όπως ανακοίνωσε χτες και η British Telecom. Συγκεκριμένα, η βρετανική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία θα απολύσει 10.000 εργαζόμενους ή το 6% του συνολικού προσωπικού τον ερχόμενο Μάρτη. Η μεγαλύτερη βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών έχει ήδη «κόψει» 4.000 θέσεις εργασίας. Οι απολύσεις θα συμβάλουν στην περαιτέρω αύξηση της ανεργίας στη Βρετανία που ήδη στο τρίτο τρίμηνο του 2008 έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, καθώς η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανέργων, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, αυξήθηκε στα 1.825 εκατομμύρια, το υψηλότερο επίπεδο από το τέταρτο τρίμηνο του 1997.

Αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη προβλέπει και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης -ΟΟΣΑ καθώς εκτιμά ότι οι οικονομίες τους για το 2009 θα βρίσκονται σε ύφεση.

Στις ΗΠΑ, μετά την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, αναλυτές προειδοποιούν ότι είναι έτοιμη να σκάσει και η «φούσκα» των πιστωτικών καρτών, καθώς τα χρέη των Αμερικανών προς τις τράπεζες όσον αφορά το «πλαστικό χρήμα» ανέρχεται στα 3 τρισ. δολάρια και ολοένα και περισσότεροι δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν. Τέλος, ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Price Waterhouse Coopers, επεξεργάζεται σχέδιο που θα ανέρχεται σε 75 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να «διορθώσει» το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και να καλύψει μεγάλο μέρος των νυν ανασφάλιστων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ