Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
90 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Μαζί στην Τέχνη και στον καθημερινό αγώνα

Εγκαινιάστηκε χτες η μεγάλη έκθεση εικαστικών τεχνών προς τιμήν των 90χρόνων του ΚΚΕ στην «Τεχνόπολη», στο Γκάζι

Εργο της Αννας Μοσχονά Καλαμαρά
Εργο της Αννας Μοσχονά Καλαμαρά
Στο κόκκινο του αγώνα και στην πολυχρωμία της καλλιτεχνικής δημιουργίας ντύθηκε χτες το βράδυ ο Πολιτιστικός χώρος του Δήμου Αθηναίων, «Τεχνόπολη» στο Γκάζι. Αφορμή τα εγκαίνια της μεγάλης εικαστικής έκθεσης προς τιμήν των 90 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ. Εκδήλωση που αποτέλεσε πόλο έλξης πλήθους επισκεπτών και που όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει και ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός. Ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, κεραμίστες ...καλλιτέχνες της παλιότερης γενιάς, αλλά κι ένα σημαντικό κομμάτι του νεότερου καλλιτεχνικού μας δυναμικού, συναντήθηκαν και ένωσαν τις δημιουργικές τους δυνάμεις, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΚΚΕ.

Την πολύπλευρη σημασία αυτής της ανταπόκρισης ανέδειξε στο χαιρετισμό της η Εύα Μελά, μέλος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής, η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε: «Και για τους καλλιτέχνες οι χρόνοι που ζούμε είναι αρκετά δύσκολοι. Ο καπιταλισμός, δείχνοντας το πιο σκληρό του πρόσωπο, συντρίβει και την καλλιτεχνική δημιουργία. Είναι πλέον δύσκολο για έναν εικαστικό καλλιτέχνη, στις σημερινές αντίξοες συνθήκες, να κάνει απλά τη δουλειά του. Εχει, λοιπόν, ιδιαίτερη σημασία ότι σήμερα με αυτήν την έκθεση 300 εικαστικοί ανταποκρίθηκαν με μεγάλη χαρά σ' αυτό το κάλεσμα. Είμαστε βαθιά συγκινημένοι γι' αυτό και τους ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους».

Παρούσες όλες οι γενιές δημιουργών

Θύμισε, επίσης, τους μακρόχρονους δεσμούς του ΚΚΕ με τους εικαστικούς δημιουργούς. Σημείωσε ότι «ο μεγάλος όγκος του καλλιτεχνικού δυναμικού στην περίοδο της Εθνικής Αντίστασης ήταν ενταγμένος στο ΕΑΜ. Πάρα πολλοί εικαστικοί καλλιτέχνες στρατεύτηκαν στις γραμμές του ΚΚΕ, εμπνεύστηκαν και επηρεάστηκαν από τις ιδέες για μια άλλη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Πλήθος κόσμου βρέθηκε χθες στην «Τεχνόπολη»Τ
Πλήθος κόσμου βρέθηκε χθες στην «Τεχνόπολη»Τ
Τα έργα της έκθεσης απλώνονται σε τρεις αίθουσες. Στο μεγάλο εκθεσιακό χώρο (αίθουσα Δώδεκα) κυριαρχεί η ζωγραφική, ενώ παράλληλα φιλοξενείται ένα μικρό κομμάτι της γλυπτικής δημιουργίας, αλλά και κάποια χαρακτικά. Με την προσωπική «ματιά» και την ιδιαίτερη έκφραση κάθε δημιουργού ξεδιπλώνεται στο χώρο ένα γοητευτικό μωσαϊκό που χαρακτηρίζεται από την ποικιλία των εικαστικών αναζητήσεων: Θέματα από τον αγώνα του λαού μας, σκηνές από την καθημερινή ζωή, τοπία, νεκρές φύσεις, έργα από το βίαιο «σκηνικό» του κόσμου μας.

Οι δύο μικρότερες αίθουσες (Δ13 και Δ9) συγκεντρώνουν τις πιο φρέσκες απόψεις, ανάμεσά τους έργα καλλιτεχνικής φωτογραφίας, κολάζ, βίντεο, εγκαταστάσεις και άλλα.

Αυτή η βαθιά σχέση του κομμουνιστικού κινήματος με τις ζωντανές πρωτοπόρες δημιουργικές δυνάμεις καθιστά αυτήν την έκθεση κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό εικαστικό γεγονός: Το ΚΚΕ θέτει εκ νέου τους καλλιτέχνες προ των ευθυνών τους απέναντι στην εργατική τάξη.

Να ανασυνταχθεί το κίνημα των καλλιτεχνών

Η Εύα Μελά υπογράμμισε ότι «είναι η στιγμή να ανασυνταχτεί το κίνημα των καλλιτεχνών. Να υπάρξει μια νέα συστράτευση, μια νέα συσπείρωση, που να διεκδικήσει την αλλαγή του πολιτιστικού τοπίου. Εναν πολιτισμό πραγματικά λαϊκό. Να παλέψει, για να έρθει ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι θα ζουν στην ισότητα, χωρίς την κυριαρχία των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού. Να μορφώνονται, να δημιουργούν, να αγαπούν. Να συναντηθούμε και στο χώρο της Τέχνης και στον καθημερινό αγώνα, μαζί με την εργατική τάξη για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα. Η Τέχνη μπορεί να συμβάλει με τον τρόπο της στη διαμόρφωση της συνείδησης, ώστε ο λαός να διεκδικήσει μια εξουσία πραγματικά λαϊκή».

Αποψη της έκθεσης
Αποψη της έκθεσης
Στα χτεσινά εγκαίνια παραβρέθηκαν η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και μεγάλη αντιπροσωπεία της ΚΕ, ο Στέλιος Μπενετάτος Δήμαρχος Νίκαιας και πολλοί άλλοι. Ακόμη, ο πρόεδρος της Τεχνόπολης Φ. Ιγνατίου, ο οποίος συνεχάρη το ΚΚΕ για την έκθεση, χαρακτηρίζοντάς την «ως την καλύτερη που έχει γίνει στην Τεχνόπολη τα τελευταία χρόνια».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27/11. Θα λειτουργεί καθημερινά 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ. Σάββατο και Κυριακή: 10 π.μ. - 9 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο. Στην «Τεχνόπολη» θα πραγματοποιηθούν παράλληλα και οι εξής εκδηλώσεις: Ημερίδα με θέμα «Σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και κοινωνικό περιβάλλον» (23/11, 11 π.μ. - 4 μ.μ.). Η μουσική βραδιά «Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε» (26/11, 8.30 μ.μ.)



Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ