Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΟΣΑ
Χρόνος ύφεσης και μεγάλης ανεργίας το 2009

Η παγκόσμια οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση το 2009, η οποία θα συνοδευτεί από μεγάλη άνοδο της ανεργίας, σημαντική πτώση των τιμών των ακινήτων και υποχώρηση του πληθωρισμού, εκτιμά στην ετήσια έκθεσή του, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στο Παρίσι, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ανάλογες δυσοίωνες προβλέψεις έχουν γίνει τόσο από το ΔΝΤ στην ετήσια Σύνοδό του τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (φθινοπωρινές προβλέψεις). Οσο για την κατάσταση των εργαζομένων, αυτοί ας είναι ευχαριστημένοι, επειδή η πτώση των τιμών των πρώτων υλών θα οδηγήσει σε αύξηση του εισοδήματός τους... Το οποίο είχε λεηλατηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, με τις κερδοσκοπικές ανατιμήσεις στα πετρελαιοειδή και τις τιμές των τροφίμων.

Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι στις χώρες - μέλη του, το ΑΕΠ θα καταγράψει άνοδο 1,4% το 2008, υποχώρηση (-0,3%) το 2009 και ανάκαμψη 1,5% για το 2010. Ανάλογες εκτιμήσεις υπάρχουν για την πορεία των οικονομιών των τριών μεγάλων ιμπεριαλιστικών κέντρων του πλανήτη, τα οποία το 2009 θα βρεθούν αντιμέτωπα με την ύφεση: Υποχώρηση του ΑΕΠ για:

  • ΗΠΑ -0,9%
  • ΕΕ -0,5%
  • Ιαπωνία -0,1%

Η ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει από το 2010. Ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την ανεργία, καθώς - για τις χώρες του ΟΟΣΑ - προβλέπεται να αυξηθεί από 5,9% το 2008, στο 6,9% το 2009 και στο 7,2% το 2010. Οξύτερο εμφανίζεται το πρόβλημα στην ευρωζώνη, με την ανεργία να αναρριχάται στο 8,6% το 2009 και στο 9% το 2010. Οι αντίστοιχες προβλέψεις για την ανεργία στις ΗΠΑ είναι 7,3% το 2009 και 7,5% το 2010 και για την Ιαπωνία διαμόρφωσή της στο 4,4% το 2009 και 2010.

Πτωτικά, εξάλλου, αναμένεται να κινηθεί ο πληθωρισμός - λόγω της ραγδαίας μείωσης των τιμών των πετρελαιοειδών - ο οποίος, από 3,3% το 2008, θα αποκλιμακωθεί στο 1,7% το 2009 και στο 1,5% το 2010. Εκτιμά, επίσης, ότι η πτώση των τιμών των ακινήτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες - μετά τη «φούσκα» που σημειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια - βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να διαρκέσει πολύ ακόμα...

Παίρνοντας θέση στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους κύκλους του διεθνούς κεφαλαίου, με αφορμή την πρόσφατη οικονομική κρίση, για το αν χρειάζεται λιγότερη ή περισσότερη κρατική παρέμβαση στις οικονομικές σχέσεις, ο ΟΟΣΑ ζητά «την αναμόρφωση της παγκόσμιας οικονομικής αρχιτεκτονικής», εφιστώντας όμως την προσοχή στην ανάγκη «αντίστασης στις πιέσεις που έχουν ως στόχο την οπισθοδρόμηση της οικονομίας της αγοράς». Θέση, η οποία, αν μη τι άλλο, προδίδει τη σύγχυση που επικρατεί σήμερα στα επιτελικά κέντρα του καπιταλισμού, τόσο για τους τρόπους εξόδου από την κρίση, όσο και για την ανάγκη αλλαγών και θεσμικών παρεμβάσεων που θα επιτρέπουν έναν καλύτερο συντονισμό και εποπτεία στις διεθνείς ροές του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ