Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Βήματα μπροστά στις διαπραγματεύσεις

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Βήματα μπροστά» έγιναν σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, κατά τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας στη νεκρή ζώνη, όπου συζητήθηκε το θέμα της δικαστικής εξουσίας, παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ και του Ειδικού Απεσταλμένου Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν. Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα, με θέμα το μηχανισμό για άρση του αδιεξόδου.

Αναφερόμενος στη συνάντηση ο Κύπριος Πρόεδρος, ερωτηθείς πόσο απέχουν οι συνομιλίες από την ολοκλήρωση των θεμάτων της διακυβέρνησης, προκειμένου να περάσουν στο περιουσιακό, σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλά θέματα που θα διεξέλθουμε ακόμα», τοποθετώντας το άνοιγμα αυτού του κεφαλαίου προς το τέλος του χρόνου.

Για πρόοδο στο κεφάλαιο της δικαστικής εξουσίας έκανε λόγο και ο Α. Ντάουνερ, μετά τη χτεσινή συνάντηση, μεταξύ των δύο ηγετών, προσθέτοντας ωστόσο ότι δε θέλει ούτε ο ίδιος να θέσει χρονοδιαγράμματα στη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, δεδομένου ότι το «σημαντικό είναι να διατηρηθεί η κινητικότητα», τονίζοντας ότι θα υπάρχουν θέματα τα οποία θα είναι πιο εύκολα και άλλα τα οποία θα είναι πιο δύσκολα, ενώ αν τεθούν ψεύτικα χρονοδιαγράμματα, θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τη διαδικασία.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ αναγνώρισε την ύπαρξη πολιτικής βούλησης μεταξύ των δύο ηγετών για την επίλυση του Κυπριακού, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα δύσκολο πρόβλημα με πολλές πτυχές, που κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι θα λυθεί εν μία νυκτί, καθώς αν ήταν έτσι θα είχε τελειώσει προ καιρού.

Τέλος, ο Α. Ντάουνερ, αναφερόμενος στις προϋποθέσεις του να «κλείσει» ένα κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων, τόνισε ότι δεν απαιτείται ύπαρξη συμφωνίας, αλλά να «καταγράφονται οι συμφωνίες, οι διαφωνίες και τα θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org