Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
«Παροτρύνει» να πάρουν κρατικές ενισχύσεις!

Στην τελική ευθεία περνάει η κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση για την ενίσχυση και στήριξη του τραπεζικού κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι κατευθύνσεις από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο, που είχε χτες και νέα συνάντηση με τις διοικήσεις των τραπεζών. Σύμφωνα με αυτές η αποσταθεροποίηση των χρηματαγορών και χρηματιστηρίων οδηγεί «σταδιακά σε συνθήκες πιστωτικής στενότητας». Σε αυτό το φόντο και η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας «παροτρύνει» τις τράπεζες να κάνουν χρήση του κυβερνητικού σχεδίου. Στόχος τους η διασφάλιση της κίνησης κεφαλαίων, η τόνωση της διατραπεζικής αγοράς, η «εύρυθμη» λειτουργία του χρηματοπιστωτικού και γενικότερα του εκμεταλλευτικού συστήματος. Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατες εισηγήσεις από την Τράπεζα, το ζητούμενο για το επόμενο διάστημα είναι η μεγέθυνση του τραπεζικού δανεισμού προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με ρυθμό τουλάχιστον 10%. Η κρατική ομπρέλα έρχεται να διασφαλίσει στις τράπεζες ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματαγορά και συγκριτικά φτηνότερο χρήμα.

Στο μεταξύ «όχι» λέει η Τράπεζα της Ελλάδας σε «προτάσεις για γενικευμένη αναβολή στην εξυπηρέτηση δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες» υποστηρίζοντας ότι η «χαλάρωση» θα ήταν επικίνδυνη για...«τη χώρα και τον τραπεζικό τομέα». Παράλληλα, ο Γ. Προβόπουλος έκανε πάλι «συστάσεις» «για αδιαφανείς και αδικαιολόγητες αναπροσαρμογές επιτοκίων».

Διευκρινίσεις στο νόμο για τα πανωτόκια που πέρασε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2004, δίνονται με τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Σύμφωνα με αυτή, στη ρύθμιση υπάγεται κάθε δάνειο με αρχική οφειλή ύψους 400.000 ευρώ ή συνολική οφειλή (μέχρι 31/10/1999) 2,1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την τροπολογία, τα ποσά αυτά ισχύουν για κάθε δάνειο ξεχωριστά και όχι σωρευτικά για τον ίδιο οφειλέτη.

  • Στο 72,6% (από 68,3%) ανέβασε τη συμμετοχή της στην Εμπορική Τράπεζα η μητρική γαλλική τράπεζα Credit Agricole.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org