Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απαράδεκτη απόφαση για μετανάστη τυφλό σπουδαστή

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αντιμέτωπος με τη ρατσιστική άρνηση της διοίκησης του ΙΕΚ Τυφλών Τηλεφωνητών «Τειρεσίας» να εφαρμόσει και στην περίπτωσή του την καθιερωμένη έκπτωση κατά 50% στα δίδακτρα των σπουδαστών με προβλήματα όρασης, ήρθε σπουδαστής αλβανικής καταγωγής με προβλήματα όρασης, επειδή είναι αλλοδαπός! Ο σπουδαστής, που μένει για 12 χρόνια στην Ελλάδα, είναι απόφοιτος του Γυμνασίου - Λυκείου Τυφλών του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) Καλλιθέας. Από την έναρξη του σχολικού έτους φοιτά στο ΙΕΚ «Τειρεσίας», όμως πρόσφατα η διοίκηση του ανακοίνωσε ότι πρέπει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό των διδάκτρων (380 ευρώ το εξάμηνο), γιατί η έκπτωση δεν ισχύει στην περίπτωση των αλλοδαπών, διαφορετικά θα πρέπει να φύγει απ' το ΙΕΚ.

Το απαράδεκτο γεγονός καταγγέλλει η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Τυφλών», που απαιτεί ίδια δικαιώματα για Ελληνες και μετανάστες αναπήρους και τυφλούς, αλλά και να σταματήσουν όλοι οι σπουδαστές να πληρώνουν. Η παραπάνω εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που φορτώνει το βάρος της εκπαίδευσης και αποκατάστασης στις οικογένειες των αναπήρων και έχει ακόμα πιο βάρβαρη έκφραση απέναντι στους μετανάστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι σχολές τηλεφωνητών που λειτουργούσαν στην Ελλάδα απ' το '50 και μετά ήταν δωρεάν για τους τυφλούς και με απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 2002 - με τη στήριξη μάλιστα της πλειοψηφίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών - πέρασαν στον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με τη μορφή των ΙΕΚ, οπότε οι τυφλοί πρέπει πλέον να πληρώνουν για τις σπουδές τους. Πάνω σ' αυτό το έδαφος της εμπορευματοποίησης «πατάει» και η απαράδεκτη απόφαση της σχολής να ζητήσει ακέραια τα δίδακτρα από το μετανάστη σπουδαστή.

Καημό για το ΠΑΣΟΚ...

Οποίος τολμάει να χαλάει τα σχέδια χειραγώγησης του λαού που έχει εκπονήσει η αστική τάξη για να κρατάει όρθιο το δικομματικό σύστημα εναλλαγής στην εξουσία, μπαίνει αυτόματα στο στόχαστρο. Η σταθερή και αταλάντευτη θέση του ΚΚΕ, να καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν και να εγκαταλείψουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι διαχειριστές του ίδιου εκμεταλλευτικού συστήματος, ενοχλεί...

Δεν ενοχλεί μόνο τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου αλλά και τα συγκροτήματα του Τύπου που δουλεύουν προπαγανδιστικά για τη διατήρηση αυτής της εναλλαγής. Το «Βήμα» δε θα μπορούσε να λείψει από αυτή την επιχείρηση. Με προχτεσινό άρθρο του στην εφημερίδα ο Δ. Καστριώτης επιτίθεται στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, γιατί επιλέγει «μονότονα» να ασκεί κριτική τόσο στη ΝΔ όσο το ΠΑΣΟΚ. «Ο,τι και αν συμβεί, από την κρίση του καπιταλισμού ως το Βατοπέδι, η κυρία Αλέκα Παπαρήγα θα επιρρίψει την ευθύνη και στα δύο μεγάλα κόμματα», αναφέρει ο αρθρογράφος. Εγκαλεί το ΚΚΕ και την ΓΓ του Κόμματος γιατί δεν παρέχουν «ασυλία» στο ΠΑΣΟΚ ειδικά τώρα που ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις. Εγκαλεί το ΚΚΕ γιατί δε στηρίζει το ΠΑΣΟΚ για να αναρριχηθεί στην εξουσία. Γιατί δεν κάνει τα... στραβά μάτια για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Γιατί δεν κρύβει ότι η εκχώρηση της δημοσίας περιουσίας στα μοναστήρια έχει και τις υπογραφές των υπουργών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Γιατί δε σιωπά όταν το ΠΑΣΟΚ δίνει τη συναίνεσή του στην κυβέρνηση για να χαριστούν 28 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αντιμετωπίσουν την κρίση! Γιατί επιμένει να θυμίζει στο λαό ότι οι νόμοι που γκρεμίζουν τις εργασιακές σχέσεις, καθηλώνουν τους μισθούς, ανεβάζουν τα όρια συνταξιοδότησης, ξεπουλούν το δημόσιο πλούτο, εμπορευματοποιούν και ιδιωτικοποιούν την Υγεία, την Πρόνοια και την Παιδεία, είναι «πρασινογαλάζιοι».

... και προτάσεις ευκαμψίας

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ίδιου που πηγάζουν από την αντικομμουνιστική του υστερία, αυτό γίνεται γιατί: «Η κυρία Παπαρήγα έχει πρώτιστο μέλημα να διαφυλάξει τα ιμάτια του κόμματός της, το μαγαζί και την πελατεία του». Μάλιστα, προτείνει μια ...«πιο εύκαμπτη προσέγγιση» απέναντι στο ΠΑΣΟΚ που μπορεί να αποφέρει όπως υποστηρίζει «μεγαλύτερο εκλογικό κέρδος»! Την ευκολία στην ευκαμψία του ίδιου και των ομοίων του που υπηρετώντας την τάξη τους σπέρνουν αυταπάτες στο λαό για την «αντιπολιτευτική» δράση του ΠΑΣΟΚ, οι κομμουνιστές ουδέποτε τη διέθεταν.

Πίσω από την εκλογολογία...

Η «επιστροφή» της κυβέρνησης στην οριακή αυτοδυναμία των 151 βουλευτών, μετά τη διαγραφή του Π. Τατούλη, επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Οπως αναμενόταν, η κυβέρνηση διέψευσε «κατηγορηματικά» ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά το ίδιο έκανε και το 2007, όταν διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας... Αυτός ήταν ο λόγος που τα κυβερνητικά στελέχη ανέλαβαν να κάνουν περισσότερο αληθοφανείς τις διαβεβαιώσεις τους μεταθέτοντας την ημερομηνία των εκλογών το νωρίτερο την άνοιξη του 2010, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κανέναν όμως δεν ξεγελούν.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι «151» είναι «δύναμη» και ταυτόχρονα «αδυναμία» για την κυβέρνηση. Λειτουργεί όμως σε βάρος της το γεγονός ότι βρίσκεται στη δεύτερη τετραετία της ανελέητης αντιλαϊκής επίθεσης, με τη φθορά συνεχώς να αυξάνεται και τον επιχειρηματικο-πολιτικό πόλεμο να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει «αναπάντεχα συμβάντα». Παρόλο που δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι «151» θα είναι μπετόν όταν ψηφίζουν αντιλαϊκά νομοσχέδια και στηρίζουν αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, όπως το έχουν αποδείξει περίτρανα μέχρι σήμερα, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, κάθε άλλο, να προκύψει μια «ανταρσία» για ένα απίθανο ζήτημα. Δεν μπορεί να «σέρνεται» για πολύ στην αβεβαιότητα... Σε κάθε περίπτωση «αδυνατίζει» η ικανότητα της κυβέρνησης ως αποτελεσματικού διαχειριστή, πολύ περισσότερο που η κρίση στη χώρα μας είναι μπροστά. Το πρόβλημα έχει γίνει ήδη αντιληπτό από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που αναζητούν «λύση» στο ριζικό ανασχηματισμό και στην «αλλαγή του μείγματος» της εφαρμοζόμενης πολιτικής, μήπως και καταφέρει η κυβέρνηση να πάρει τα πάνω της. «Το βασικό μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η υστέρηση που δείχνει η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις», δήλωνε τις προάλλες ένας από αυτούς, ομολογώντας εμμέσως πλην σαφώς τον «μπούσουλα» που καθοδηγεί τις κινήσεις του κυβερνητικού επιτελείου.

Ανεξάρτητα, όμως, από τα σενάρια και τους εκλογικούς σχεδιασμούς του κυβερνητικού επιτελείου, το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη «στρατηγική των μεταρρυθμίσεων», θεωρώντας μάλιστα ότι η διεθνής καπιταλιστική κρίση είναι μια «ευκαιρία» για να επιταχύνει τους ρυθμούς. Από την άλλη οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να προηγείται το ΠΑΣΟΚ της ΝΔ, πασχίζοντας να το εμφανίσουν ως τη μοναδική εναλλακτική λύση για τα λαϊκά στρώματα. Και το κάνουν για να χειραγωγήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια στη δικομματική εναλλαγή. Μικρή σημασία έχει λοιπόν ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών. Το πραγματικό πρόβλημα και το ζητούμενο είναι η ανασύνταξη και αντεπίθεση του κινήματος και η πάλη για την ικανοποίηση όλων των αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, η αλλαγή των συσχετισμών δύναμης με το μαζικό απεγκλωβισμό από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και την τιμωρία τους από το λαό, η καταδίκη όλων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, δηλαδή και των άλλων που λειτουργούν ως τσόντες της δικομματικής εναλλαγής, και η ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ. Αυτή είναι και η καλύτερη «θωράκιση» των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην κρίση.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Ποιος τους πιστεύει;

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ τους κυβερνώντες, όταν λένε ότι θα ...βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των κρατουμένων στις φυλακές;

Μάλλον αδαής πρέπει να είναι κανείς, για να πιστέψει τις υποσχέσεις τους. Αλλωστε, τέτοιες έχουμε ακούσει από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τα πράγματα συνεχώς χειροτερεύουν.

Η προσοχή τους είναι εστιασμένη στο πώς θα καταστείλουν και εμάς που είμαστε ...«απέξω». Πόσο μάλλον αυτούς που είναι ήδη «μέσα»...

Μόνο που επειδή κανείς δε γεννιέται εγκληματίας (εκτός αν έχουν άλλη άποψη και δεν το ξέρουμε), μόνον άμοιροι ευθυνών δεν πρέπει να αισθάνονται που οι φυλακές ολοένα γεμίζουν.

Το δικό τους σύστημα είναι που γεννά, αναπαράγει και πολλαπλασιάζει την εγκληματικότητα. Με την ανύπαρκτη παιδεία, τη φτώχεια και τα πρότυπα του είδους ...«πάτα επί πτωμάτων» για να κερδίσεις.

Και, βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια κοινωνία, που, αν κλέψεις ένα προϊόν από σούπερ μάρκετ, πας ...6 μήνες φυλακή.

Αν κλέψεις ένα ...δάσος και το παραχωρήσεις σε ιδιώτες, αν ξεπουλήσεις έναν δημόσιο οργανισμό ή αν ληστέψεις τα αποθεματικά ενός ασφαλιστικού ταμείου, απλά ...εκσυγχρονίζεις την κοινωνία.

ΜΑΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ...χοντρό δούλεμα, με την υπόθεση της ΔΕΗ είναι κάτι παραπάνω από φανερό.

Ο πρόεδρός της, Τ. Αθανασόπουλος, μας λέει ότι αν δεν πληρώνουμε περισσότερα για ρεύμα θα οδηγήσουμε τον Οργανισμό στην ...«απαξίωση».

Και το ΠΑΣΟΚ εγκαλεί την κυβέρνηση, γιατί, λέει, δεν έχει κάνει στη ΔΕΗ καμία επένδυση τα τελευταία χρόνια.

Μα καλά, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν αυτοί, που υποστήριξαν, εφάρμοσαν και εφαρμόζουν την πολιτική απελευθέρωσης της Ενέργειας;

Αυτοί δε βάλανε τους ιδιώτες στο κόλπο, για να κερδοσκοπούν ασυστόλως σε βάρος της ΔΕΗ;


Παπαγεωργίου Βασίλης

Είναι δυνατόν αυτοί να φτιάξουν και να ενισχύσουν ποτέ αυτήν την επιχείρηση; Αν το κάνουν, πώς θα βρουν προφάσεις για περισσότερη ιδιωτικοποίηση;

Εννοια που την έχουν για τον ευρωμονόδρομο!!!

Γρηγοριάδης Κώστας

Η αξίωση σε επιτακτικό ύφος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ απ' την κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα στην ενσωμάτωση και συνεπώς στην εφαρμογή, της αντιλαϊκής και αντιδραστικής ευρωενωσιακής νομοθεσίας στην ελληνική, δε θα πρέπει να ξαφνιάζει κανέναν, το μόνο ίσως στοιχείο έκπληξης προκύπτει απ' το γεγονός πως σ' αυτή την περίπτωση ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πέταξε από μόνος του το φιλολαϊκό φιλεργατικό προσωπείο που συνηθίζει να φορά ενώπιον του λαού προς αλίευση ψήφων.

Φτάνει στο σημείο η χτεσινή «Αυγή» να αναρωτιέται έμπλεα ευρωλαγνίας: «Πόσο ευρωπαϊκή χώρα είναι η Ελλάδα όταν καταδεικνύεται ότι μέγα μέρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας δεν έχει υιοθετηθεί από τη χώρα μας; Και πόσο δικαιούται να επαίρεται τούτη η κυβέρνηση για την ευρωπαϊκή πολιτική της, όταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ευθαρσώς δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στη σειρά κατάταξης ως προς την ενσωμάτωση της κοινής νομοθεσίας;». Η δήλωση αυτή του γνωστού και μη εξαιρετέου Ζ. Μπαρόζο εκμαιεύτηκε από τον Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος του κατέθεσε Ερώτηση σχετικά με την πορεία ενσωμάτωσης από την Ελλάδα των κοινοτικών οδηγιών και αμέσως μετά «άστραψε και βρόντηξε» μιλώντας για «θλιβερό αρνητικό ρεκόρ που αποδεικνύει ότι η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας γίνεται με απαράδεκτη βραδυπορία και επιλεκτικά κριτήρια». Η «Αυγή» φτάνει στο σημείο να γράψει για «παταγώδη αποτυχία» που αποτελεί «εθνική ήττα»!

«Εθνική ήττα» λοιπόν που δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί πλήρως υπό την πίεση του κινήματος όλες οι αντιλαϊκές οδηγίες. Φαίνεται πλέον καθαρά με ποιου το μέρος είναι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Ευρω-εμπαιγμός

Δε μας έφτανε η εγχώρια κοροϊδία από κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, μας ήρθε και από τις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, κάλεσε χτες τις εταιρείες κολοσσούς παραγωγής στο χώρο της ενέργειας, να περάσουν στους καταναλωτές τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, καθώς μόνο το τελευταίο τρίμηνο η τιμή του μαύρου χρυσού έχει υποχωρήσει κατά 60%. «Καλώ τις πετρελαϊκές εταιρείες να περάσουν στους καταναλωτές τη μείωση των τιμών της ενέργειας», δήλωσε ο Ζ. Μπαρόζο, παρουσιάζοντας την ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ. Μετά από αυτή την τολμηρή έκκληση, είναι βέβαιο ότι τα ευρωμονοπώλια, που αποκόμισαν αστρονομικά υπερκέρδη τα προηγούμενα χρόνια, θα τσακιστούν να κάνουν πράξη την επιθυμία του «ανώτερου υπαλλήλου» τους. Δεν ξεχνάνε άλλωστε ότι χάρη στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που προώθησαν με επιμονή και συνέπεια τα προηγούμενα χρόνια οι Βρυξέλλες, οι εταιρείες γιγαντώθηκαν, τα τιμολόγια αυξήθηκαν και «εξομοιώθηκαν» προς τα πάνω, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, τις οδηγίες της Κομισιόν για μείωση των ρύπων...

Πάει να βγάλει λάδι το ΠΑΣΟΚ

Οι κάτοικοι της Υδρας έχουν αποκλείσει από χτες το λιμάνι του νησιού, απαιτώντας τη δρομολόγηση συμβατικού πλοίου, αφού το ταξίδι με το δελφίνι που τους καλύπτει συγκοινωνιακά κοστίζει 28 ευρώ. «Πρωτοπόρος» στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της Υδρας, αλλά και των διαμαρτυριών των κατοίκων συνολικά των νησιών του Αργοσαρωνικού, επιχειρεί να εμφανιστεί ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχει αναλάβει εργολαβικά να «καθαρίσει» για λογαριασμό του κόμματός του. Να αποπροσανατολίσει δηλαδή τους νησιώτες από το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2001 ψήφισε το νόμο 2932 για τη σταδιακή εναρμόνιση στην ελληνική νομοθεσία του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτόν το νόμο εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και έχει μετατρέψει τις θαλάσσιες συγκοινωνίες σε τσιφλίκι των εφοπλιστών, ενώ τα όσα σχεδιάζονται είναι ακόμα χειρότερα. Πατώντας σ' ένα υπαρκτό και καθ' όλα πολιτικό πρόβλημα, ο νομάρχης βρήκε την ευκαιρία να βγάλει λάδι το κόμμα του για τη βαθιά φιλοεφοπλιστική πολιτική που ακολούθησε όσο ήταν κυβέρνηση. Οι νησιώτες όμως και νου και γνώση έχουν. Και ξέρουν καλά πως ο αποκλεισμός των νησιών και τα χαράτσια στα εισιτήρια έχουν το χρώμα των εφοπλιστών: Και πράσινο και μπλε.

Δηλητήριο...

Πανδώρα («Το Βήμα»): Τα μάτια σου δεκατέσσερα μην τυχόν και δαγκωθείς από μόνη σου, γιατί πάει τότε, δηλητηριάστηκες. Πρέπει να κουβαλάς πολύ δηλητήριο μέσα σου για να βρεις το γεγονός ότι το ΚΚΕ καταψήφισε τις αυξήσεις των αποζημιώσεων των βουλευτών και να βγάζεις τόσο φαρμάκι...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κανένας φαντάρος έξω από τη χώρα

Η αποστολή ελληνικού πολεμικού πλοίου υπό τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Σομαλία, στα πλαίσια της ευρωνατοϊκής επιχείρησης με πρόσχημα την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας από την πειρατεία, μαζί με τις εξαγγελίες προθέσεων από την ελληνική κυβέρνηση για νέους εξοπλισμούς, έρχεται, και μάλιστα εν μέσω κρίσης, να επιβεβαιώσει ότι η πολιτική που εκπορεύεται από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα είναι ενιαία.

Τα ίδια κέντρα - ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ - και για τους ίδιους σκοπούς, την αύξηση δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου και την εδραίωση της εξουσίας του, τα κέντρα που σχεδιάζουν πολέμους και επεμβάσεις ανά τον κόσμο, είναι αυτά που προωθούν και τις αντιλαϊκές πολιτικές και την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών. Αποτελεί λοιπόν πρόκληση πρώτου μεγέθους προς τον ελληνικό λαό, που δεινοπαθεί κάτω από την πίεση των αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η οποία τώρα οξύνεται στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, να του φορτώνουν και άλλα βάρη, τα τεράστια βάρη των εξοπλισμών και της συμμετοχής της χώρας σε ιμπεριαλιστικές πολεμικές αποστολές εκτός συνόρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ετήσιο κόστος μόνο για τη μια φρεγάτα στη Σομαλία ανέρχεται στα 8,3 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά η ελληνική συμμετοχή στις διάφορες ιμπεριαλιστικές αποστολές κοστίζει τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Οι εξοπλισμοί αυτοί καθορίζονται από τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο συμμετοχής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι το ακριβό «εισιτήριο» της άρχουσας τάξης, της ντόπιας πλουτοκρατίας, για την εξασφάλιση των συμμαχιών που απαιτούνται στη λεηλασία άλλων χωρών και λαών. Το «εισιτήριο» αυτό, είτε είναι σε χρήμα είτε είναι σε αίμα, καλούνται να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές δυνάμεις.

Γίνεται πλέον όλο και πιο σαφές ότι το ζήτημα της ανάπτυξης της αντιιμπεριαλιστικής - αντιπολεμικής πάλης, συνδέεται άρρηκτα με τον αγώνα για την υπεράσπιση των λαϊκών κατακτήσεων και τη διεκδίκηση ικανοποίησης όλων των αναγκών τους για τη βελτίωση της ζωής της εργατικής τάξης. Πολύ περισσότερο, στις σημερινές συνθήκες όξυνσης της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, όπου προβάλλει σαν απειλή για το μέλλον των λαών και ο πόλεμος, ο οποίος εξάλλου ήταν πάντα και παραμένει ένα «εργαλείο» για τη διευθέτηση και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, για το μοίρασμα των αγορών αλλά και για την επανεκκίνηση του «κοντέρ» της καπιταλιστικής οικονομίας και «ανάπτυξης».

Η πάλη του ελληνικού λαού κατά της συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, στις τυχοδιωκτικές πολεμικές τους ενέργειες, είναι ενιαία με την πάλη για τη βελτίωση της ζωής του αλλά και προϋπόθεση για να μην πληρώσει το κόστος της καπιταλιστικής κρίσης. Είναι επιτακτικό το αίτημα για να επιστρέψει το πλοίο από τη Σομαλία και τα άλλα πλοία που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, όπως και οι 2.242 Ελληνες στρατιωτικοί που υπηρετούν σήμερα στα νεοταξίτικα μέτωπα. Η στήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και η υπεράσπιση των συμφερόντων του εφοπλιστικού κεφαλαίου καμία σχέση δεν έχουν με τα λαϊκά συμφέροντα, αντίθετα αποτελούν απειλή γι' αυτά. Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να βάλουν πλάτη για την οργάνωση του δικού τους μετώπου, της αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής πάλης.
Διαβάστε στο «Ρ»
Θέματα & αφιερώματα

Περισσότερα...

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org