Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πίσω από την εκλογολογία...

Η «επιστροφή» της κυβέρνησης στην οριακή αυτοδυναμία των 151 βουλευτών, μετά τη διαγραφή του Π. Τατούλη, επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Οπως αναμενόταν, η κυβέρνηση διέψευσε «κατηγορηματικά» ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά το ίδιο έκανε και το 2007, όταν διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας... Αυτός ήταν ο λόγος που τα κυβερνητικά στελέχη ανέλαβαν να κάνουν περισσότερο αληθοφανείς τις διαβεβαιώσεις τους μεταθέτοντας την ημερομηνία των εκλογών το νωρίτερο την άνοιξη του 2010, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κανέναν όμως δεν ξεγελούν.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι «151» είναι «δύναμη» και ταυτόχρονα «αδυναμία» για την κυβέρνηση. Λειτουργεί όμως σε βάρος της το γεγονός ότι βρίσκεται στη δεύτερη τετραετία της ανελέητης αντιλαϊκής επίθεσης, με τη φθορά συνεχώς να αυξάνεται και τον επιχειρηματικο-πολιτικό πόλεμο να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει «αναπάντεχα συμβάντα». Παρόλο που δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι «151» θα είναι μπετόν όταν ψηφίζουν αντιλαϊκά νομοσχέδια και στηρίζουν αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, όπως το έχουν αποδείξει περίτρανα μέχρι σήμερα, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, κάθε άλλο, να προκύψει μια «ανταρσία» για ένα απίθανο ζήτημα. Δεν μπορεί να «σέρνεται» για πολύ στην αβεβαιότητα... Σε κάθε περίπτωση «αδυνατίζει» η ικανότητα της κυβέρνησης ως αποτελεσματικού διαχειριστή, πολύ περισσότερο που η κρίση στη χώρα μας είναι μπροστά. Το πρόβλημα έχει γίνει ήδη αντιληπτό από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που αναζητούν «λύση» στο ριζικό ανασχηματισμό και στην «αλλαγή του μείγματος» της εφαρμοζόμενης πολιτικής, μήπως και καταφέρει η κυβέρνηση να πάρει τα πάνω της. «Το βασικό μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η υστέρηση που δείχνει η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις», δήλωνε τις προάλλες ένας από αυτούς, ομολογώντας εμμέσως πλην σαφώς τον «μπούσουλα» που καθοδηγεί τις κινήσεις του κυβερνητικού επιτελείου.

Ανεξάρτητα, όμως, από τα σενάρια και τους εκλογικούς σχεδιασμούς του κυβερνητικού επιτελείου, το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη «στρατηγική των μεταρρυθμίσεων», θεωρώντας μάλιστα ότι η διεθνής καπιταλιστική κρίση είναι μια «ευκαιρία» για να επιταχύνει τους ρυθμούς. Από την άλλη οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να προηγείται το ΠΑΣΟΚ της ΝΔ, πασχίζοντας να το εμφανίσουν ως τη μοναδική εναλλακτική λύση για τα λαϊκά στρώματα. Και το κάνουν για να χειραγωγήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια στη δικομματική εναλλαγή. Μικρή σημασία έχει λοιπόν ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών. Το πραγματικό πρόβλημα και το ζητούμενο είναι η ανασύνταξη και αντεπίθεση του κινήματος και η πάλη για την ικανοποίηση όλων των αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, η αλλαγή των συσχετισμών δύναμης με το μαζικό απεγκλωβισμό από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και την τιμωρία τους από το λαό, η καταδίκη όλων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, δηλαδή και των άλλων που λειτουργούν ως τσόντες της δικομματικής εναλλαγής, και η ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ. Αυτή είναι και η καλύτερη «θωράκιση» των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην κρίση.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ