Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ευθυγραμμισμένη με την ευρωσυνταγή για την κρίση
  • Υπερασπίζεται με πάθος το πακέτο των 28 δισ. ευρώ για τη στήριξη της κερδοφορίας των τραπεζών και προετοιμάζει το έδαφος για θυσίες «από όλους»
  • Η ύφεση «δημιουργεί μεγάλες ευθύνες για όλους», δηλώνει ο Κ. Καραμανλής

Ευθυγραμμισμένη απόλυτα με τα μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των τραπεζών και των μονοπωλίων, που αποφασίζει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης, είναι η ελληνική κυβέρνηση, επιχειρώντας να τα παρουσιάσει ως μέτρα που ωφελούν όλη την κοινωνία και ειδικά τους οικονομικά ασθενέστερους!

Το μήνυμα αυτό θα προκύπτει αβίαστα από τη σημερινή ομιλία του Κ. Καραμανλή στη Βουλή, όπου από τη μια θα προσπαθήσει να προετοιμάσει το έδαφος για θυσίες «από όλους» και από την άλλη να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν προκληθεί στα λαϊκά στρώματα από την προκλητική στήριξη του τραπεζιτικού κεφαλαίου με το πακέτο των 28 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση αναμένει τις οριστικές αποφάσεις των οργάνων της ΕΕ τον επόμενο μήνα κυρίως για να προσφέρει κρατικές ενισχύσεις και σε άλλα τμήματα του κεφαλαίου (κατασκευαστικό, τουριστικό, βιομηχανικό, κλπ.), που ήδη τις διεκδικούν στο όνομα της «διατήρησης της απασχόλησης». Στο πλαίσιο αυτό κινούνται και οι δήθεν «αντιθέσεις» μεταξύ των υπουργών, ορισμένοι εκ των οποίων ζητούν αύξηση των κονδυλίων για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ώστε να δοθούν για έργα, που «συγχρηματοδοτούνται» στο πλαίσιο των ΚΠΣ.

Σε κάθε περίπτωση όμως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο «των υποχρεώσεων έναντι της ΕΕ», αρνούμενη μάλιστα να θέσει ακόμα και θέμα «χαλάρωσης» του Συμφώνου Σταθερότητας, αν και παρασκηνιακά οι υπουργοί δηλώνουν ότι αυτό θα πρόσφερε «μια ανάσα» στην κυβέρνηση. Αυτό που αποσιωπούν όμως τα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι το «ευρωπαϊκό σχέδιο κατά της ύφεσης», όπως σαφώς προκύπτει και από την προχτεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν, περιλαμβάνει νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, με γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, απελευθέρωση απολύσεων, μειώσεις μισθών, κ.ο.κ.

Ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας χτες σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς, επανέλαβε την εκτίμησή του ότι «η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται ήδη στο κατώφλι μιας ύφεσης με απρόβλεπτη ένταση και διάρκεια», φροντίζοντας ταυτόχρονα να επιρρίψει τις ευθύνες για την ύφεση ...«σε όλους»! «Είναι μια ζοφερή πραγματικότητα, που δημιουργεί μεγάλες ευθύνες για όλους», είπε χαρακτηριστικά, προϊδεάζοντας έτσι για το ποιοι θα πληρώσουν τα βάρη.

Εωλα επιχειρήματα του κυβερνητικού εκπροσώπου

Στη σημερινή ομιλία του ο πρωθυπουργός θα υπερασπιστεί με πάθος το πακέτο στήριξης των τραπεζών, επαναλαμβάνοντας το γνωστό παραμύθι ότι οι τράπεζες είναι το όχημα για να επιτευχθεί η γενική ευημερία! Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δε δίστασε να χαρακτηρίσει ως «μεγαλύτερο ψέμα» την πασίδηλη αλήθεια πως τα 28 δισ. ευρώ πάνε στα ταμεία των τραπεζών. Σύμφωνα με τους αστείους ισχυρισμούς του εκπροσώπου, «το πρόγραμμα αυτό (σ.σ. διάσωσης της κερδοφορίας των τραπεζών) στοχεύει στην ενίσχυση της οικονομίας, τη διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας, τη διατήρηση ροής χρήματος προς όλους εκείνους τους Ελληνες που χρειάζονται, είτε σε προσωπικό επίπεδο είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, χρήματα προκειμένου να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. Και έτσι με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται και η απασχόληση στην Ελλάδα»! Μάλιστα, ο Ε. Αντώναρος βάφτισε το πρόγραμμα διάσωσης των τραπεζών ως ...«πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας». Παράλληλα, διέψευσε ότι υπάρχουν διαφορετικές γραμμές στο πλαίσιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης, υποστηρίζοντας ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης «αντανακλώνται» οι συζητήσεις και οι προτάσεις που γίνονται στο πλαίσιο της ΕΕ. Παραδέχτηκε επίσης ότι η κυβέρνηση περιμένει τις αποφάσεις των οργάνων της ΕΕ για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων. «Πολλά από τα θέματα που θα συζητηθούν εκεί (σ.σ. στα όργανα της ΕΕ), θα διευκολύνουν ενδεχομένως και τους Ευρωπαίους ηγέτες στη λήψη - αν χρειαστεί - και άλλων μέτρων και άλλων πρωτοβουλιών», είπε ο εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του ο γγ της ΚΟ της ΝΔ, Γ. Τραγάκης, υποστήριξε ότι «θα πρέπει να αυξηθούν τα κεφάλαια για τις δημόσιες επενδύσεις», εκτιμώντας ότι τελικά θα αυξηθούν τα κονδύλια ύψους 7,8 δισ. ευρώ που προβλέπονται στον προϋπολογισμό για δημόσιες επενδύσεις. Σημείωσε ακόμα, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ότι «ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας περιμένει να δει τι θα γίνει αυτή τη βδομάδα με το ΕΚΟΦΙΝ και με τη συνάντηση κορυφής». Ο ίδιος ζήτησε «να δώσουμε τη μάχη ώστε να χαλαρώσει το Σύμφωνο Σταθερότητας, όσον αφορά στις κοινωνικές παροχές», αν και γνωρίζει ότι η «ιδέα» έχει απορριφθεί από τον Κ. Καραμανλή στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Την επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων» για την αντιμετώπιση της κρίσης ζήτησε ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος, δηλώνοντας ότι «η καρδιά της διακυβέρνησής μας οφείλει να χτυπά στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα». Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, «μόνο με μια σταθερή αδιαπραγμάτευτη μεταρρυθμιστική πορεία μπορούμε να ξεπερνάμε με επιτυχία τα όποια προβλήματα προκαλεί η μικροπολιτική».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ