Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Κατάρρευση!

Οι «παπαγάλοι» όλων των χωρών, ενωμένοι, πανηγύριζαν όταν ο σοσιαλισμός «κατέρρευσε», «χρεοκόπησε», «ναυάγησε», «διαλύθηκε» κλπ. Τα ίδια αναμασούν και σήμερα, δυο δεκαετίες μετά, αλλά βέβαια η φωνούλα τους είναι πια «βραχνιασμένη» και θα «βραχνιάζει» ακόμα περισσότερο όσο τα πράγματα ξεκαθαρίζουν. Και ξεκαθαρίζουν τόσο όσον αφορά το τι υπήρχε εκεί, και φυσικά ως προς το τι δημιουργήθηκε, στην πορεία.

Ως προς το πρώτο, εκεί υπήρχε ένα σύστημα, με ελλείψεις και αδυναμίες, αλλά με μια ανεπανάληπτη για τη μέχρι σήμερα Ιστορία της ανθρωπότητας προσφορά σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις καλύψεις των αναγκών του εργαζόμενου λαού.

Εκείνο το σύστημα ανατράπηκε. Και στη θέση του - για να έρθουμε στο σήμερα - επανεγκαταστάθηκε ένα σύστημα εκμεταλλευτικό και ληστρικό. Παλινορθώθηκε ο καπιταλισμός. Αλλά στάθηκαν αρκετά μόλις 20 χρόνια - μια σταγόνα αν ιδωθεί στο πλαίσιο του ιστορικού χρόνου - για να μπορούν πια να γίνουν συγκρίσεις και βεβαίως να εξαχθούν συμπεράσματα.

Στη Ρωσία, για παράδειγμα, του Γιέλτσιν και του Πούτιν, το προσδόκιμο ζωής έχει μειωθεί κατά 5 χρόνια!

Οσο για τις υπόλοιπες χώρες, από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, μέχρι την Πολωνία και την Ουκρανία, και από τη Σερβία μέχρι την Ουγγαρία

(που μόλις χτες ανακοινώθηκε ότι τέθηκε υπό την εποπτεία του ΔΝΤ, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να περικόψει τους μισθούς και τις συντάξεις και να μην καταβάλει τον 13ο μισθό!)

η τρέχουσα κρίση, κρίση του καπιταλισμού, έχει σημάνει την πλήρη οικονομική κατάρρευσή τους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, το πλιάτσικο και την καπιταλιστική παλιννόστηση σε όλες αυτές τις χώρες.

Οι «παπαγάλοι» θα εξακολουθούν βέβαια να αναμασούν τη μονότονη προπαγανδιστική κασέτα με τις ιδεοληψίες τους. Αλλά, όποτε το γραμμόφωνό τους θα κολλάει στη λέξη «κατάρρευση», ακόμα και γι' αυτά τα περιορισμένης ευφυίας «ζωάκια», μια ματιά στις οικονομίες των (πρώην σοσιαλιστικών και νυν καπιταλιστικών) χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, θα είναι αρκετή για να το αντιληφθούν: Πράγματι, η ώρα, που η λέξη «κατάρρευση» ανταποκρίνεται απολύτως στο νόημά της, ήρθε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ