Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ζητούν θεσμοθετημένο μερίδιο

Την παγκόσμια οικονομική κρίση επικαλούνται και οι επιχειρηματίες του τουρισμού για να διεκδικήσουν παλιά και νέα μέτρα στήριξής τους. Σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Εσωτερικών, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) σημειώνει ότι ο τουριστικός κλάδος αντιμετωπίζει τα σοβαρότερα προβλήματα από κάθε άλλο κλάδο. Τις αξιώσεις τους τις συνοδεύουν από έμμεσες απειλές προς τους εργαζόμενους («οι τουριστικές επιχειρήσεις στερούνται πλέον και των στοιχειωδών εσόδων για τη μισθοδοσία των εργαζομένων σε αυτές»).

Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι ξένοι τουριστικοί πράκτορες δεν έχουν πληρώσει τις ελληνικές επιχειρήσεις για τους μήνες Αύγουστο και Οκτώβρη, λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης από τις δικές τους τράπεζες. Ταυτόχρονα ασκείται οξεία κριτική στις τράπεζες, οι οποίες ασκούν «αρνητική πολιτική» που υλοποιείται με τις εξής πρακτικές: «Ραγδαία αύξηση των περιθωρίων στα όρια πολλές φορές της τοκογλυφίας, άρνηση χρηματοδότησης με κεφάλαια κίνησης, ακόμη και μέσα στα όρια εγκεκριμένων πιστωτικών γραμμών».

Ο ΣΕΤΕ ζητά 10 συγκεκριμένα μέτρα στήριξης, μεταξύ των οποίων: θεσμοθετημένη χρηματοδότηση μέσω τραπεζών, αναστολή ενός έτους του φόρου που επιβαρύνει τα δάνεια υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (δεν έχουν κανένα πρόβλημα να θιγούν τα συμφέροντα των εργαζομένων), περιθώρια τραπεζών έως 30% σε ακραίες περιπτώσεις, κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ