Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Εγγυήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο

Με μια δέσμη μέτρων που στον πυρήνα της έχει τη διεύρυνση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων προς όφελος της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» των μεγάλων επιχειρήσεων και την εξασφάλιση «ρευστότητας» για το χρηματοπιστωτικό σύστημα με την παροχή πακτωλού χρημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε σαφέστατες εγγυήσεις απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα σταθεί «αρωγός» σε κάθε αναγκαία «κρατική παρέμβαση» για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας σε ημερίδα του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) «για τα καρτέλ στην Ελλάδα», επιχείρησε να αποδώσει την «κρίση που αντιμετωπίζει ο Ελληνας πολίτης» στις «συντηρητικές» πολιτικές επιλογές της ΝΔ. Σε μια προσπάθεια, δήθεν, να διαφοροποιηθεί από την εφαρμοζόμενη πολιτική, με την οποία ταυτίζεται σε όλες τις στρατηγικές επιλογές, πρότεινε «πέντε μέτρα» που, όπως ανέφερε, θα ενισχύσουν την «πραγματική οικονομία», αλλά επί της ουσίας παρουσίασε τις ίδιες κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, με στόχο τη στήριξη του τραπεζικού και βιομηχανικού κεφαλαίου.

Πρέπει να διατεθούν άμεσα τα 28 δισ. στις τράπεζες...

Ο Γ. Παπανδρέου, αφού καταλόγισε στην κυβέρνηση «τραγικές καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης» και την... εγκάλεσε ότι «διαθέτει τα 28 δισ. ευρώ, χωρίς διαφάνεια, χωρίς κανόνες και χωρίς εγγυήσεις», στη συνέχεια ανέφερε ότι «ανάλογα με την πολιτική που θα ακολουθηθεί απέναντι στις τράπεζες, θα ξέρουμε σε λίγες εβδομάδες αν θα έχουμε χιλιάδες ανέργους ή όχι». Προτείνοντας ακριβώς την επίσπευση της χρηματοδότησης του τραπεζικού κεφαλαίου από τον κρατικό προϋπολογισμό και αναπαράγοντας την επιχειρηματολογία περί «απολύσεων» εξαιτίας της κρίσης, που προωθούν επιχειρηματικοί όμιλοι, για να εξασφαλίσουν νέες γενναίες επιδοτήσεις από το κράτος, σημείωσε: «Πρέπει να στηριχτεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά για να επανέλθει η ρευστότητα στην αγορά (...) και τα χρήματα να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία».

Κάνοντας λόγο για τις τεράστιες ανάγκες «ρευστότητας» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά κλείνοντας ουσιαστικά το μάτι στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, πρότεινε «τη στήριξη της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών», προκειμένου να εξασφαλίσουν - με τα χρήματα του ελληνικού λαού - «ζεστό χρήμα» για να συνεχίσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Οσο για τις αυτοαπασχολούμενες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε διαιώνιση του καθεστώτος του υπερδανεισμού τους, μέσα από ένα «ταμείο αναχρηματοδότησης των τραπεζών και δανειοδότησης» με δήθεν... καλύτερους όρους που θα εξασφαλίσει το κράτος...

Σ' αυτό το πλαίσιο της ανέξοδης «υποσχεσιολογίας» πρότεινε «εποπτεία της πολιτικής των τραπεζών με τη συμμετοχή του κράτους στη διοίκησή τους» και τη «στήριξη μόνο των τραπεζών που έχουν ανάγκη», με την «ταυτόχρονη υποχρέωση των μετόχων τους να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου βάζοντας και αυτοί το χέρι τους στην τσέπη τους».

Επέκταση της μερικής απασχόλησης και επιδόματα πτωχοκομείου

Ο Γ. Παπανδρέου δεν αρκέστηκε να στηρίξει κάθε παρέμβαση για την οικονομική ενίσχυση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματιών, αλλά ταυτόχρονα πρότεινε, για τη στήριξη της «επιχειρηματικότητας», την παροχή φτηνού εργατικού δυναμικού, επαναφέροντας τις αντεργατικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ «για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, των εισερχομένων στην αγορά εργασίας για 4 χρόνια», τη δημιουργία «θέσεων κοινωνικής εργασίας», δηλαδή επέκταση του καθεστώτος της μερικής, προσωρινής και ημιανασφάλιστης εργασίας, που απαλλάσσει τους εργοδότες από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των «ασθενέστερων ομάδων», ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για τη χορήγηση «επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης» που αντιστοιχεί σε 68 λεπτά τη μέρα για κάθε μέλος μιας τετραμελούς οικογένειας, τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και αύξηση του ποσοστού του ΦΠΑ, που επιστρέφεται στους αγρότες. Μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές, τα «ψίχουλα» που υπόσχεται στο λαό θα τα ενσωματώνει σε νέο προϋπολογισμό που θα καταρτίσει...

«Θα απαγορεύσουμε τα καρτέλ»

Ο Γ. Παπανδρέου επίσης, αφού... ανακάλυψε ότι «η ελεύθερη αγορά έχει μετατραπεί σε ζούγκλα», υποστήριξε ότι μπορεί να της βάλει κανόνες, με «πρώτον την απαγόρευση δημιουργίας καρτέλ, τα οποία καταστρέφουν την οικονομία»!! και υποσχέθηκε ότι θα επιβάλει «ρυθμιστικό πλαίσιο στην αγορά».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ