Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΣΥΖΗΤΑΜΕ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ
Τι Κόμμα, τι λαϊκό κίνημα χρειαζόμαστε για τη νίκη

Στην Ηλιούπολη παρουσίασε, προχτές, τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος

«Την τετραετία που πέρασε έχει γίνει πρόοδος για την ισχυροποίηση του Κόμματος. Σήμερα, με εφαλτήριο τα θετικά στοιχεία, το 18ο Συνέδριο μπορεί πραγματικά να γίνει Συνέδριο αντεπίθεσης».

Τα παραπάνω σημείωσε ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά την προχτεσινή ομιλία του στην κατάμεστη αίθουσα του Πολυχώρου «Νίκος Κιντής» του δήμου Ηλιούπολης, όπου και παρουσίασε τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο. Στην αίθουσα τα πανό έδιναν το στίγμα: «Πλήρωσες τα κέρδη τους - Μην πληρώσεις την κρίση τους», «ΕΕ - χειρότερη γίνεται, φιλολαϊκή όχι! Ανυπακοή και αντιπαράθεση τώρα με ισχυρό ΚΚΕ», «18ο Συνέδριο Αντεπίθεσης - ΚΚΕ Ισχυρό». Η συζήτηση που ακολούθησε την ομιλία και την παρουσίαση των Θέσεων ήταν πλούσια και απλώθηκε σε μια σειρά από ζητήματα που θέτουν οι Θέσεις του Κόμματος.

«Ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ»

«Στην ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ, πρώτα απ' όλα στην εργατική τάξη, δίνουν ιδιαίτερο βάρος οι Θέσεις της ΚΕ», σημείωσε στη συνέχεια της ομιλίας του ο Δ. Αρβανιτάκης. Και συνέχισε: «Το κύριο ζήτημα και καθήκον που θέτουν οι Θέσεις της ΚΕ για το 18ο Συνέδριο του Κόμματος είναι: το Κόμμα σήμερα πρέπει να συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πορεία που έχει χαράξει με αφετηρία το 15ο Συνέδριο και επεξεργάστηκε παραπέρα στα επόμενα συνέδρια.

Σήμερα, κλειδί για την ολόπλευρη ισχυροποίηση του Κόμματος είναι να γίνει πρόοδος στην κομματική οικοδόμηση. ΚΚΕ ισχυρό σημαίνει Κόμμα με οργανώσεις σε χώρους δουλειάς, σε επιχειρήσεις, φτωχογειτονιές, ιδιαίτερα σε νέους κλάδους και επιχειρήσεις, όπου συγκεντρώνεται η νέα βάρδια της εργατικής τάξης. Με λίγα λόγια, χρειάζεται ένα εκτεταμένο, όσο γίνεται, δίκτυο Κομματικών και ΚΝίτικων Οργανώσεων Βάσης στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στους χώρους δουλειάς που θα επεκτείνονται στην ύπαιθρο, στις πόλεις και θα ριζώνουν στα λαϊκά στρώματα, θα επιδρούν θετικά στη νεολαία, στις γυναίκες, στους νέους εργαζόμενους.

Κόμμα που θα παίξει το ρόλο της εμπροσθοφυλακής στην οργάνωση της πάλης, της συμμαχίας της εργατικής τάξης με τη μικρομεσαία αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για το σοσιαλισμό. Πρέπει γι' αυτό να γίνει συνείδηση η τεράστια δύναμη που αποκτά το εργατικό λαϊκό κίνημα με την ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ για αντεπίθεση και νικηφόρα πορεία για τη λαϊκή εξουσία».

«Κόμμα εμψυχωτής των λαϊκών μαζών»

«Επιδιώκουμε, δηλαδή», τόνισε ο ομιλητής, «να γίνουμε καλύτεροι, να οικοδομούμε οργανώσεις με ισχυρούς δεσμούς με τα λαϊκά στρώματα. Κόμμα με μέλη και στελέχη με αντοχή στις επιθέσεις και τον αντικομμουνισμό του αντιπάλου. Απέναντι στο φόβο, για παράδειγμα, που καλλιεργούν με την οικονομική κρίση, τις απειλές για απολύσεις, τις απειλές και την ηττοπάθεια που καλλιεργεί ο ιμπεριαλισμός, χρειάζεται Κόμμα εμψυχωτής των λαϊκών μαζών με την πρωτοπόρα στάση των κομμουνιστών, με προσφορά, θυσίες, με αδιαλλαξία απέναντι στον αντίπαλο, με αντοχή και πείσμα στην επιλογή μας, το σοσιαλισμό.

Κόμμα ικανό, μπροστά στην κρίση, να οργανωθεί η πάλη με γραμμή ρήξης με τα μονοπώλια και την πλουτοκρατία και με άμεσα αιτήματα στήριξης της λαϊκής οικογένειας και ανοίγοντας τη συζήτηση της ανάγκης για τη λαϊκή οικονομία, τη λαϊκή εξουσία ενάντια στις συνταγές ενίσχυσης των τραπεζών, των Μπους, ΕΕ, κυβέρνησης, σοσιαλδημοκρατών και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Κόμμα με στελέχη και μέλη οργανωτές της λαϊκής αντεπίθεσης που σημαίνει προσπάθεια συγκέντρωσης δυνάμεων με αντιμονοπωλιακές συσπειρώσεις και αιτήματα. Αυτές οι συσπειρώσεις πολλαπλασιάζουν τη λαϊκή δύναμη στη σύγκρουση με την αστική τάξη. Να ανεβάζουμε καθημερινά την ικανότητα κοινής δράσης, συσπείρωσης και συνεχούς πειθούς με λαϊκά στρώματα, εργάτες, νέους που δυσανασχετούν και δε φτάνουν σήμερα στη σοσιαλιστική επιλογή. Να δυναμώσουμε την προσπάθεια για τη συγκρότηση του Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Δημοκρατικού Μετώπου.

Κόμμα ισχυρό, ώστε να δυναμώσει μέσα στο λαό η αντίθεση στην αστική τάξη και τα κόμματα που τη στηρίζουν. Να ηττηθούν κατά κράτος η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το αντιδραστικό ΛΑ.Ο.Σ. Ιδιαίτερα σήμερα, και σε συνθήκες δυσκολιών της αστικής τάξης, να ηττηθεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αποτελεί όχημα του ευρωμονόδρομου και της ΕΕ, θερμοκήπιο του οπορτουνισμού, που σμπαραλιάζει το λαϊκό κίνημα, χτυπάει κάθε τάση ριζοσπαστισμού και το ΚΚΕ και είναι πρόθυμος εθελοντής να βοηθήσει την αστική τάξη και με συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, μαζί του ήδη πορεύεται στη ΓΣΕΕ, στα συνδικάτα, στους δήμους, σε μαζικούς φορείς.

«ΚΚΕ ισχυρό μέσα στο λαό»

Ο Δ. Αρβανιτάκης αναφέρθηκε στη συνέχεια στην ανάγκη να υπάρχει: «ΚΚΕ ισχυρό μέσα στο λαό στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές όποτε και αν γίνουν. Με την πρωτοπόρα θεωρία και δράση μας τώρα και σε δυσκολότερες συνθήκες και σε συνθήκες λαϊκού ξεσηκωμού να συγκεντρώνουμε δυνάμεις, για να αναπτύσσεται η λαϊκή αντεπίθεση από τα λαϊκά στρώματα.

Με τις Θέσεις της ΚΕ αντίστοιχο καθήκον τίθεται και για το λαϊκό κίνημα. Λαϊκό κίνημα που, με επικεφαλής το εργατικό κίνημα με ταξικό προσανατολισμό, σε κοινωνική συμμαχία με τη φτωχομεσαία αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ, πρέπει να βρεθεί σε θέση αντεπίθεσης, να επιβάλει κατακτήσεις, να βρεθεί σε πορεία διεκδίκησης της λαϊκής εξουσίας.

Εχουμε σοβαρό καθήκον να ανέβει η δουλειά μας στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα, στα συνδικάτα και στους μαζικούς φορείς. Να ενισχυθεί το ΠΑΜΕ, να αποτινάξουν οι εργαζόμενοι τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό. Να ανέβει η οργάνωση της εργατικής τάξης στους κλάδους και χώρους δουλειάς με κλαδικά νομαρχιακά συνδικάτα. Να προωθήσουμε την ταξική ενότητα της εργατικής τάξης. Στα συνδικάτα να δυναμώνει η ταξική γραμμή. Οι ταξικές διοικήσεις και οι κομμουνιστές μέσα στα συνδικάτα να πρωτοστατήσουμε με παραρτήματα, με σωματειακές επιτροπές και με επιτροπές αγώνα, όπου κυριαρχούν οι πουλημένες ηγεσίες, να δραστηριοποιούμε εργάτες και τα μέλη των συνδικάτων».

Η αστική τάξη και τα μονοπώλια δεν είναι παντοδύναμοι

Ο ομιλητής, στη συνέχεια, επισήμανε: «Οι μαζικοί φορείς και στις συνοικίες αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στην πάλη για τα λαϊκά προβλήματα που εξ αντικειμένου αυτή η πάλη παίρνει αντιμονοπωλιακό χαρακτήρα.

Ο δρόμος της σύγκρουσης, της ρήξης με την αστική τάξη, την ΕΕ και τον ιμπεριαλισμό δεν είναι φυσικά εύκολος. Δεν είναι όμως η αστική τάξη και τα μονοπώλια παντοδύναμοι και αήττητοι. Σπαράσσονται από αντιθέσεις, δυσκολίες, κρίσεις, πολέμους.

Με ισχυρό ΚΚΕ, με πολλές κομματικές οργανώσεις και ΟΒ της ΚΝΕ, με εργατικό κίνημα ανασυνταγμένο, με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και τη φτωχολογιά, οργανώνουμε τη λαϊκή αντεπίθεση. Χαράζουμε νικηφόρα πορεία».

Εχουμε μια μεγάλη παρακαταθήκη

Και ο Δ. Αρβανιτάκης κατέληξε: «Με αισιοδοξία συζητάμε τις Θέσεις της ΚΕ και το κείμενο για το σοσιαλισμό, ζητάμε τη γνώμη και τη συμβολή σας. Με μεγαλύτερο πείσμα και αυτοπεποίθηση, παρά τις όποιες κριτικές και λάθη, στηρίζουμε τον σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε, παλεύουμε για τη σοσιαλιστική επανάσταση στην Ελλάδα. Εχουμε μια μεγάλη παρακαταθήκη. Την 90χρονη Ιστορία του ΚΚΕ και ένα καθήκον να φέρουμε σε πέρας, αυτό που ξεκίνησε πριν από 90 χρόνια με την ίδρυση του ΚΚΕ, το σοσιαλισμό, μόνη απάντηση στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και την καπιταλιστική καταπίεση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ