Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ»
Μακριά από τις πραγματικές αιτίες

Μακριά από τις πραγματικές - κοινωνικές αιτίες που δημιουργούν και αναπαράγουν το φαινόμενο της διαφθοράς κινήθηκε η χτεσινή εκδήλωση της ΜΚΟ (Μη Κυβερνητική Οργάνωση) «Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς», που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών, στο πλαίσιο της 13ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης κατά της Διαφθοράς, την οποία διοργανώσει η μητρική ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια». Τόσο από τη θεματολογία της εκδήλωσης, όσο και από το περιεχόμενο των ομιλητών έγινε προσπάθεια να «περάσει» η άποψη πως το πρόβλημα δεν έχει κοινωνικοπολιτικές ρίζες, αλλά είναι κυρίως πρόβλημα θεσμών και νοοτροπίας, δηλαδή πρόβλημα εκσυγχρονισμού και εκπολιτισμού, στο πλαίσιο του αστικού καθεστώτος.

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στην ομιλία του, αφού παραδέχτηκε την παγκόσμια εξάπλωση του φαινομένου της διαφθοράς, προσπάθησε να εξηγήσει φαινόμενα που είναι σύμφυτα με τον καπιταλισμό (κοινωνικές ανισότητες, χρηματοπιστωτική κρίση, ακρίβεια κ.ά.), αποδίδοντας την εμφάνιση και την ύπαρξή τους στην έλλειψη διαφάνειας. «Πίσω από την έκρηξη της ακρίβειας και τη χρηματοοικονομική κρίση κρύβεται η ανεπάρκεια της διαφάνειας... η διαφθορά ενισχύει τις κοινωνικές ανισότητες και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα από τις ισχυρές χώρες για την ενίσχυση των αδύναμων κρατών και τη στήριξη των πολιτών που έχουν ανάγκη», είναι ορισμένες χαρακτηριστικές αποστροφές του λόγου του.

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος περιορίστηκε να απαριθμήσει τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση αναφορικά με τη στήριξη και την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, την εντατικοποίηση των ελέγχων, τη νομοθετική θωράκιση του κράτους και την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (την εισαγωγή της πληροφορικής στη δημόσια διοίκηση) ώστε να παταχτεί η διαφθορά.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδης άδραξε την ευκαιρία να εκτοξεύσει έμμεσες και άμεσες βολές προς την κυβέρνηση για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, ξεχνώντας προφανώς τις ευθύνες του κόμματός του γι' αυτό.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, το λόγο πήραν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιτζής και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Η 13η Συνδιάσκεψη της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια», που άρχισε χτες και ολοκληρώνεται την Κυριακή, θα ασχοληθεί με τέσσερις ενότητες θεμάτων που με επίκεντρο τη διαφάνεια αφορούν στα ζητήματα της Ειρήνης και της Ασφάλειας, της διαχείρισης των φυσικών πόρων και της ενέργειας, της αλλαγής του κλίματος και της βιωσιμότητας της παγκοσμιοποίησης. Πρόκειται δηλαδή για θέματα και τομείς ζωτικού ενδιαφέροντος για την ανεμπόδιστη και επικερδή δράση του πολυεθνικού κεφαλαίου σε όλο τον πλανήτη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ