Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Σχέδιο νέας διακυβέρνησης» από το ΔΝΤ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΟΚΙΟ.--

Μία «νέα πολιτική ρύθμιση» της οικονομίας και των αγορών πρόκειται να προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κατά τη Σύνοδο Κορυφής της G-20 το Νοέμβρη, όπως δήλωσε ο διευθυντής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Le Monde».

Παράλληλα, ο Στρος-Καν δήλωσε ότι ανησυχεί περισσότερο για την παγκόσμια οικονομική ύφεση και τον κοινωνικό της αντίκτυπο, παρά για την αστάθεια των χρηματιστηρίων, και κατέληξε ότι το ΔΝΤ δεν πρέπει να θεωρείται απλά ο «πυροσβέστης» που σπεύδει να σώσει τις δοκιμαζόμενες χώρες σε περιόδους κρίσεων, αλλά θα ήθελε επίσης να έχει και ρόλο «χτίστη» στην ανοικοδόμηση της οικονομίας: «Με το σκοπό αυτό, θα προτείνω στη G-20 ένα σχέδιο νέας διακυβέρνησης, ή αλλιώς μία "παγκόσμια ρυθμιστική πολιτική", η οποία θα βασίζεται σε πέντε αρχές».

Και να ποιες θεωρεί σαν αρχές αυτής της περίφημης νέας διακυβέρνησης:

1. Μια νέα μορφή δανείου για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν ορισμένες οικονομίες.

2. Αύξηση των πόρων του ΔΝΤ, καθώς θεωρεί ότι τα υφιστάμενα κεφάλαια δεν επαρκούν για την κάλυψη των μεσοπρόθεσμων αναγκών, μια πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν.

3. Εξαγωγή συμπερασμάτων από την παρούσα κρίση και τι οδήγησε «στη φούσκα», ούτως ώστε να μην επαναληφθούν.

4. Η επιτήρηση μιας νέας οικονομικής νομοθεσίας.

5. Διάρθρωση μια νέας, απλούστερης και πιο αποτελεσματικής, παγκόσμιας οικονομικής αρχιτεκτονικής.

Στο μεταξύ χθες ανακοινώθηκαν τα επίσημα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, που αναφέρουν ότι νέα μείωση κατά 0,3% σε ετήσια βάση σημείωσε στο τρίτο τρίμηνο του έτους το αμερικανικό ΑΕΠ, πτώση η οποία είναι η υψηλότερη από την ύφεση του 2001, καθώς η επέκταση - ρεκόρ της καταναλωτικής δαπάνης τις δύο τελευταίες δεκαετίες έφθασε στο τέλος της.

Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, «μποναμά» 27 τρισεκατομμυρίων γιεν (ή 207 δισ. ευρώ) υποσχέθηκε χτες ότι θα μοιράσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Τάρο Ασο με βασικούς αποδέκτες - όπως είπε - όχι μόνον τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά φοροελαφρύνσεις στο μέσο Ιάπωνα εργαζόμενο και άμεση βοήθεια ή δάνεια με ευνοϊκότερους όρους σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πάντως, οι δύο μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας, η «Νισάν» και η «Τογιότα», ανακοίνωσαν τις απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων. Ειδικότερα, θα απολυθούν 780 συμβασιούχοι εργάτες σε εργοστάσια της «Νισάν» στην Ιαπωνία και μερικές εκατοντάδες άλλοι σε εργοστάσια της θυγατρικής της «Τογιότα», «HiNO MOTORS».

Σε απολύσεις προχωρά και ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος American Express, ο οποίος ανακοίνωσε χθες την περικοπή 7.000 θέσεων εργασίας, δηλαδή περίπου το 10% του εργατικού του δυναμικού σε παγκόσμια κλίμακα, στο πλαίσιο προγράμματος μείωσης των δαπανών του κατά 1,8 δισεκατομμύριο δολάρια.

Τέλος, ο αυστριακός τραπεζικός όμιλος Erste Bank δέχτηκε «ένεση ρευστότητας» ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από την αυστριακή κυβέρνηση για να ενισχύσει το μετοχικό του κεφάλαιο στο πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ