Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Υπέρ των τραπεζών

Για μια ακόμα φορά ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τη διεθνή οικονομική κρίση για να προωθήσει την ουτοπική του πρόταση περί ενός «εξανθρωπισμένου» καπιταλισμού, στο πλαίσιο του οποίου θα λειτουργεί και ένα «ανθρωποκεντρικό» χρηματοπιστωτικό σύστημα. Την περασμένη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάστηκαν οι προτάσεις του για τη λεγόμενη χρηματοπιστωτική κρίση. Και τι ακριβώς πρότεινε; Στήριξη των τραπεζών «με διαφάνεια» στην προοπτική τού να υπάρξουν ιδιωτικές τράπεζες που δε θα έχουν «κερδοσκοπικά», αλλά «κοινωνικά» κριτήρια ανάπτυξης! Λες και οι τράπεζες είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα που νοιάζονται για τους φτωχούς και όχι για τα κέρδη...

Για τη στήριξη, βέβαια, των τραπεζών έχουν ήδη παρθεί σε ευρωενωσιακό επίπεδο συγκεκριμένα και εξαιρετικά γενναιόδωρα μέτρα, τα οποία θα πληρώσουν μέχρι δεκάρας οι λαοί. Και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συγκαλύπτει το γεγονός ότι αυτά είναι μέτρα λαϊκής αφαίμαξης, εντάσσοντάς τη σε μια όχι απλώς νεφελώδη αλλά παντελώς ανέφικτη προοπτική. Είναι φανερό ποια πλευρά επιλέγει για να συνταχτεί μαζί της. Οπως ολοφάνερη είναι και η κοροϊδία σε βάρος του λαού.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «νέους κανόνες πλήρους και αποτελεσματικής εποπτείας και ρύθμισης από αρχή δημοκρατικά νομιμοποιημένη και ελεγχόμενη από τη Βουλή». Λες και τα προβλήματα πηγάζουν και συνεπώς επιλύονται από την έλλειψη ή τη θέσπιση κανόνων. Οταν και αυτοί τους οποίους ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να θεσπίσουν τους κανόνες και αυτοί απ' τους οποίους ζητά να υπακούσουν σ' αυτούς, στο ίδιο ευαγγέλιο ορκίζονται, της αγοράς, της ανταγωνιστικότητας, της επίτευξης με κάθε τρόπο του μέγιστου δυνατού κέρδους.

Υποστηρίχτηκε σ' αυτή τη συνέντευξη ότι η πρακτική των πιστωτικών ιδρυμάτων πρέπει να μείνει ...«μακριά από κερδοσκοπικές λογικές»! Οταν η ίδια η ύπαρξη των τραπεζιτικού - και όλου του υπόλοιπου - κεφαλαίου είναι συνυφασμένη με την κερδοσκοπία.

Προβλήθηκε η σαθρή άποψη περί της δυνατότητας ύπαρξης ενός «διαφορετικού, προοδευτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών προβλημάτων». Ούτε ίχνος, όμως, προόδου δεν μπορεί να υπάρχει στο όποιο σχέδιο διαχείρισης ζητημάτων που προκύπτουν σε ένα σύστημα απ' τη φύση του αντιδραστικό, εκμεταλλευτικό, σάπιο μέχρι μυελού των οστέων. Γιατί, βεβαίως, δε συνιστά «πρόοδο» η καταλήστευση του ιδρώτα των ανθρώπων του μόχθου, ούτε κι αν αυτός διανεμηθεί στην πλουτοκρατία με «διαφανείς όρους». Τίποτα το προοδευτικό δεν υπάρχει στην ανεδαφική πρόταση για «εποπτεία, κοινωνικό έλεγχο και αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος» (...) «με πυρήνα του έναν ισχυρό δημόσιο τραπεζικό τομέα». Στον καπιταλισμό και οι δημόσιες τράπεζες με τους δικούς του κανόνες «παίζουν». Τίποτα προοδευτικό δεν υπάρχει στην ανησυχία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για την εξασφάλιση «της βιωσιμότητας και της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος»!

Δε χρειάζεται κανένα ιδιαίτερο σχολιασμό η ...«προοδευτικότητα» της άποψης πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί και πρέπει να υπαχθεί σε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας, έτσι ώστε να νοιάζεται για την ανεργία και την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη! Και να ελέγχεται ...πολιτικά αν οι αποφάσεις της συνάδουν μ' αυτούς τους στόχους! Διαγγέλματα υπέρ των τραπεζών, από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ των κρατικομονοπωλιακών ρυθμίσεων. Αυτό προβάλλουν ως σοσιαλισμό. Το είπαν άλλωστε ως κατακλείδα των προτάσεών τους: «Η δική μας στρατηγική επιλογή είναι ο σοσιαλισμός».


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ