Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δάση, βουνά, λίμνες και παραθαλάσσιες εκτάσεις μόνο δημόσια περιουσία

Η παρέμβαση του εισηγητή του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκου στη χτεσινή συνεδρίαση

To σκάνδαλο με τη Μονή Βατοπεδίου είναι διαχρονικό και ευθύνες - τουλάχιστον πολιτικές - φέρουν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, μιλώντας στη χτεσινή συνεδρίαση.

Υπενθύμισε ότι δύο εν εξελίξει σκάνδαλα (Βατοπέδι, «Ζήμενς») που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη και στη Βουλή έχουν ως κοινό σημείο από τη μία συναλλαγές από τις εκάστοτε κυβερνήσεις με συγκεκριμένη μονή και από την άλλη συναλλαγές πάλι διαχρονικές με συγκεκριμένη επιχείρηση.

«Η υπόθεση Βατοπεδίου, συνέχισε, είναι η κορυφή του παγόβουνου και θέτει το εξής σοβαρό ζήτημα: Μπορεί μοναστήρια και εκκλησίες να έχουν στην ιδιοκτησία τους δάση, βουνά, λίμνες, παραθαλάσσιες εκτάσεις και ελεύθερους χώρους με αποδεικτικό φιρμάνια της Τουρκοκρατίας και "χρυσόβουλα" του Βυζαντίου; Τι έκαναν για το θέμα όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις;». Ο Αντ. Σκυλλάκος ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα κατάληψης δημόσιας περιουσίας τεράστιας έκτασης από μοναστήρια στα Μετέωρα, στην Κρήτη, στην Αττική, στην Πελοπόννησο.

Είναι πολλά τα σκάνδαλα, είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ, καλώντας και τα υπόλοιπα κόμματα να πάρουν θέση πάνω σε αυτό που λέει το ΚΚΕ ότι δάση, βουνά, λίμνες και παραθαλάσσιες εκτάσεις δεν μπορεί να αποτελούν ιδιοκτησία κανενός αφού είναι δημόσια περιουσία. Αυτό, είπε, μπορεί να επιτευχθεί είτε με δήμευση, είτε με νομοθετική πρωτοβουλία ή ακόμα και με αναθεώρηση του Συντάγματος και σε αυτό πρέπει να τοποθετηθούν τα κόμματα και όχι η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ να αναλίσκονται σε διαδικαστικά τερτίπια για το ποιος από τους δύο ευθύνεται λιγότερο ή περισσότερο για το συγκεκριμένο σκάνδαλο.

Αναφερόμενος στο χρονικό της υπόθεσης, είπε ότι από όλα τα στοιχεία (πόρισμα Σανιδά, δημοσιεύματα, ακόμα και από την επιστολή Εφραίμ) προκύπτει ότι πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο στο οποίο είναι μπλεγμένοι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με - τουλάχιστον - πολιτικές ευθύνες και αυτό λέει και το 80% του ελληνικού λαού, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο, είπε, διαχρονικό και διακομματικό που ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ με τη σκανδαλώδη αποδοχή από υφυπουργούς της παράδοσης της λίμνης Βιστονίδας στη Μονή Βατοπεδίου και ολοκληρώθηκε από τη ΝΔ με τη σκανδαλώδη ανταλλαγή της με φιλέτα του δημοσίου. Παίχτηκαν, είπε, από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παιχνίδια για να συγκαλυφτεί η υπόθεση και το ένα κόμμα προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στο άλλο με διάφορα διαδικαστικά τερτίπια.

Η μεν ΝΔ, είπε, μέχρι τώρα έλεγε ότι όσο κάποια υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη δεν μπορούν να γίνονται εξεταστικές επιτροπές (αν και δεν απαγορεύεται από τον κανονισμό της Βουλής), ενώ η διορισμένη από την κυβέρνηση ηγεσία της Δικαιοσύνης έσπευσε σε βοήθειά της να προεξοφλήσει ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες υφυπουργών της. Τελικά, τόνισε, εξαναγκάστηκε να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής αφού παραιτήθηκαν οι δύο εισαγγελείς καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο τους. Επίσης, εξαναγκάστηκε να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή όταν διαπίστωσε ότι και η 3η εισαγγελέας που ορίστηκε για την υπόθεση εκτίμησε ότι υπήρχαν ευθύνες υπουργών και έπρεπε να ασχοληθεί με το θέμα η Βουλή.

Το δε ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο Αντ. Σκυλλάκος, ξέροντας ότι η ΝΔ απέρριπτε τις εξεταστικές, ζητούσε τη σύστασή τους εκ του ασφαλούς και μόλις η κυβέρνηση συμφώνησε έκανε στροφή λέγοντας ότι ζητάει μόνο προανακριτική και όχι εξεταστική βάζοντας το δίλημμα στα άλλα κόμματα. Κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή, συνέχισε, το ΠΑΣΟΚ άλλαξε και αυτό θέση και πλέον ζητάει τη σύσταση και εξεταστικής και προανακριτικής.

Αυτό που φαίνεται από την παραπάνω μεθόδευση, είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ, είναι ότι τα δύο αυτά κόμματα δεν ενδιαφέρονται για την ουσία του σκανδάλου, αλλά μόνο για την εξουσία και μόνο για το ποιος από τους δύο θα φθαρεί περισσότερο.

Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ από την αρχή έλεγε πως πρέπει να γίνει έρευνα από τη Βουλή με εξεταστική επιτροπή και με οποιοδήποτε άλλο μέσο, όπως η προανακριτική. Επισήμανε τον κίνδυνο - με δεδομένο το συσχετισμό και την άρνηση της ΝΔ - με την απόρριψη της προανακριτικής να επέλθει παραγραφή και να κλείσει η υπόθεση, αλλά ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει και την προανακριτική για να μη δώσει σε κανέναν πρόσχημα να πει ότι δε θέλει διερεύνηση της υπόθεσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ