Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Συνεχίζεται η κατρακύλα

Χοντραίνει το παιχνίδι στο χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου οι τιμές των μετοχών (γενικός δείκτης) υποχώρησαν χτες σε ποσοστό 5,28%. Σε πρώτο πλάνο προβάλλει η μαζική φυγή ξένων κεφαλαίων (κυρίως αμερικανικών συμφερόντων) που είχαν αγοράσει μετοχές μεγάλων ελληνικών τραπεζών και που τώρα, στο φόντο της κρίσης, «ξεφορτώνουν» στην προσπάθεια αναζήτησης ρευστότητας.

Σε δεύτερο πλάνο προβάλλει η προσπάθεια αναδιάρθρωσης των ξένων χαρτοφυλακίων, ορισμένα από τα οποία και σε ορισμένο βαθμό επαναγοράζουν σε τιμές κατά πολύ χαμηλότερες τις μετοχές που οι ίδιοι πούλησαν. Μεγάλος χαμένος από την κατρακύλα, για μια ακόμη φορά, αποδείχνονται τα ασφαλιστικά ταμεία που «επένδυσαν» σε μετοχές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι τιμές στο χρηματιστήριο της Αθήνας κυμαίνονται πλέον στα επίπεδα του Σεπτέμβρη 2003, ενώ από την αρχή του έτους (2008) η κατρακύλα έχει ξεπεράσει το 60%. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας - εν μέσω φημολογίας και σεναρίων - υποχώρησε χτες ακόμη 9,7%, στα 16,20 ευρώ.

Ταυτόχρονα τελειωμό δεν έχουν τα κρατικά μέτρα για την ενίσχυση του ντόπιου και ξένου τραπεζικού κεφαλαίου. Στο πλαίσιο των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χορηγεί ανοιχτές πιστώσεις στις τράπεζες, με στόχο τη διαχείριση κρατικών κονδυλίων για την ενίσχυση των αποκαλούμενων από τους ίδιους «μικρομεσαίων επιχειρήσεων» (μέχρι και 250 εργαζόμενους!). Η συνολική πίτα για το σύνολο της ΕΕ μέχρι το 2011 θα φτάσει στα 30 δισ. ευρώ από τα οποία τα 15 δισ. ευρώ θα μοιραστούν μέχρι το τέλος του 2009. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Πλ. Σακελάρη, στη διαχείριση των ντόπιων τραπεζών θα δοθούν 650 εκατ. ευρώ, με στόχο και την κεφαλαιακή ενίσχυσή τους για την «αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη διάβρωση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό τομέα»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ