Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Βουλή η δικογραφία της υπόθεσης Βατοπεδίου

Δε βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς, σε αντίθεση με την εισαγγελέα Εφετών Ε. Σπυροπούλου, η οποία χειρίστηκε την υπόθεση ως συντονίστρια της σχετικής έρευνας από τους δύο εισαγγελείς (Κολιούση και Σωτηροπούλου), οι οποίοι παραιτήθηκαν καταγγέλλοντας πιέσεις, προκειμένου η δικογραφία της υπόθεσης να μη φτάσει στη Βουλή.

Αυτά προκύπτουν από το διαβιβαστικό έγγραφο της δικογραφίας για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου που δόθηκε χτες στον πρόεδρο της Βουλής ενόψει της συζήτησης για τη συγκρότηση Εξεταστικής και Προανακριτικής Επιτροπής για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Κατά τον Γ. Σανιδά, από την έρευνα, «αναφορά, έγγραφα και αντίγραφα ενόρκων καταθέσεων δεν προκύπτει, μέχρι στιγμής, μια πιθανολόγηση και μάλιστα άξια λόγου ποινικής ευθύνης διατελεσάντων υπουργών και υφυπουργών». Ο εισαγγελέας εκτιμά ότι το γεγονός πως «υπουργοί ή υφυπουργοί από το 1999 μέχρι το 2005 έχουν υπογράψει διοικητικές πράξεις με τις οποίες αποδέχτηκαν γνωμοδοτήσεις περί αναγνωρίσεως κυριότητας της Μονής Βατοπεδίου θέτει θέμα πολιτικής ευθύνης, δε δημιουργεί, όμως, αυτομάτως και άνευ άλλου, θέμα ποινικής ευθύνης τους», η οποία βαρύνει τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ο Γ. Σανιδάς ισχυρίζεται ότι η εισαγγελέας Ε. Σπυροπούλου δεν αναφέρει στο σχετικό της έγγραφο τα ονόματα των υπουργών ή υφυπουργών για τους οποίους κατά την κρίση της προέκυψαν στοιχεία ούτε τα στοιχεία στα οποία στηρίζεται αυτή η θέση της. Ετσι, ο Γ. Σανιδάς κατηγορεί την εισαγγελέα ότι «η κρίση της περί ευθύνης υπουργών και υφυπουργών πρέπει να θεωρηθεί τουλάχιστον ανεπαρκής».

Ωστόσο, δικαιολογεί την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή - κάτι που αρνούνταν μέχρι χτες - λέγοντας ότι υπάρχουν, έστω και ατύπως, αιτήματα βουλευτών όλων των κομμάτων και επικαλούμενος την ανάγκη να έχουν οι βουλευτές γνώση των σχετικών στοιχείων κατά τις συζητήσεις στη Βουλή.

Στο συνοδευτικό επισυνάπτεται χειρόγραφο έγγραφο λίγων γραμμών (με ημερομηνία 22 Οκτώβρη) της εισαγγελέα Ε. Σπυροπούλου - που ήταν συντονίστρια της έρευνας ορισμένη από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Κ. Καρούτσο - στο οποίο αναφέρεται ότι από τα νεότερα στοιχεία της έρευνάς της (καταθέσεις μαρτύρων, έγγραφα) «κατά τη γνώμη μου συντρέχει περίπτωση εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 86 του Συντάγματος (περί ευθύνης υπουργών)». Ωστόσο, δεν αναφέρει ούτε ονόματα, ούτε τα σχετικά αδικήματα.

Η δικογραφία εκτός από το συνοδευτικό έγγραφο περιλαμβάνει και τέσσερις κούτες με έγγραφα, μαρτυρίες και συμβόλαια, οι οποίες δόθηκαν στα κόμματα της Βουλής.

Συνάντηση Χατζηγάκη - Σανιδά

Στο μεταξύ, προχτές και μια μέρα πριν αποσταλεί η δικογραφία για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου στη Βουλή, συναντήθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σ. Χατζηγάκης, και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ισχυρίζεται ότι κατά τη συνάντηση με τον υπουργό δε συζητήθηκε το θέμα της διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή, γιατί μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ...είχε προκύψει το αίτημα της εισαγγελέα Εφετών Ε. Σπυροπούλου για διαβίβαση στο Κοινοβούλιο της δικογραφίας με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών.

Οσον αφορά στην εξέλιξη της εισαγγελικής έρευνας, δικαστικές πηγές σημείωναν ότι οι εισαγγελείς θα συνεχίσουν κανονικά το έργο τους. Θα σταματήσουν την έρευνά τους μόνο αν ασκηθούν ποινικές διώξεις από την Προανακριτική Επιτροπή, εφόσον βέβαια η Βουλή αποφασίσει τη σύστασή της. Μέχρι τότε θα συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα και στην περίπτωση που οι εισαγγελείς «σκοντάψουν» εκ νέου σε πολιτικά πρόσωπα θα αποσταλεί συμπληρωματική δικογραφία στη Βουλή.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης, απαντώντας στα σχόλια και τις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, σε χτεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και όσοι τον ακολουθούν «έχουν ξεπεράσει πλέον τους "τηλεεισαγγελείς" και τους "τηλεδικαστές"». Επίσης, σημειώνει ότι το «κατά το ΠΑΣΟΚ "σκάνδαλο της Δικαιοσύνης μέσα στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου" είναι η συστηματική προσπάθεια του ίδιου του ΠΑΣΟΚ να απαξιώσει τη Δικαιοσύνη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη Βουλή η δικογραφία για τα υποβρύχια(2011-04-06 00:00:00.0)
Καταγγελίες για το ρόλο Σανιδά(2010-02-18 00:00:00.0)
Επιδιώκει να εμφανιστεί σαν φορέας της κάθαρσης!(2009-04-24 00:00:00.0)
Ποινική δίωξη εναντίον Εφραίμ και Αρσένιου(2009-01-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2008-12-16 00:00:00.0)
Αναταράξεις από την παραίτηση των δύο εισαγγελέων(2008-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ