Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΣΥΖΗΤΑΜΕ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Διεκδικούμε τη νίκη στο επίπεδο της εξουσίας

Εκδήλωση στο Μενίδι για την παρουσίαση των Θέσεων του 18ου Συνεδρίου

Με μεγάλη συμμετοχή μελών, φίλων και οπαδών του ΚΚΕ έγινε η παρουσίαση των Θέσεων του 18ου Συνεδρίου του Κόμματος στο Μενίδι από τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, την περασμένη Δευτέρα το βράδυ σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις της περιοχής. Εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, γυναίκες, συνταξιούχοι και πολλοί νέοι από την περιοχή του Μενιδίου συμμετείχαν στην εκδήλωση ενεργά, καθώς πολλές και ενδιαφέρουσες ήταν οι ερωτήσεις που ακολούθησαν μετά την κεντρική ομιλία για διάφορα ζητήματα, κηρύσσοντας ουσιαστικά τον προσυνεδριακό διάλογο που θα διαρκέσει και στην περιοχή όλο το επόμενο διάστημα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης, Γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπή Μενιδίου - Ανω Λιοσίων, ο οποίος επισήμανε ότι μετά τη δημοσίευση των Θέσεων η εκδήλωση έρχεται να εγκαινιάσει τον προσυνεδριακό διάλογο στην περιοχή, που θα απλωθεί το επόμενο διάστημα σε άμεση επαφή με όλα τα λαϊκά στρώματα.

Μεγάλες προσδοκίες, φιλοδοξίες και υψηλούς στόχους

«Και χτες και στις 5 του μήνα οργώσαμε την Ελλάδα. Η κυκλοφορία του "Ριζοσπάστη" ξεπέρασε κάθε προηγούμενο», τόνισε ο Δ. Γόντικας, παίρνοντας το λόγο. «Είναι ένα ακόμα δείγμα ότι το ΚΚΕ μπαίνει με νέα ορμή και δυναμική στο στίβο της πολιτικής πάλης προς όφελος της εργατικής τάξης, της νεολαίας και του λαού.


Με τις ιδέες, τις θέσεις, με την αγωνιστική μας στάση και τη συνέπειά μας, διεκδικούμε όχι μερίδιο στη διαχείριση της άθλιας κατάστασης που ζούμε σήμερα. Διεκδικούμε να γίνουμε μπροστάρηδες ενός δυναμικού κινήματος που θα σαρώνει στο διάβα του κάθε εμπόδιο και αντίσταση, θα διεκδικεί, θα ανατρέπει, αποφασισμένο να φτάσει στο τέρμα. Τη νίκη στο επίπεδο της εξουσίας. Εξουσία της εργατικής τάξης, του λαού.

Αυτήν την περίοδο έχει γίνει πολύ της μόδας η λέξη ανατροπή. Για άλλη μια φορά, ρεφορμιστές και οπορτουνιστές ευνουχίζουν και λερώνουν σπουδαίες τέτοιες έννοιες. Οταν το ΚΚΕ μιλάει για ανατροπή δεν εννοεί αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού που θα συνεχίζει να υπηρετεί την οικονομική ολιγαρχία, αλλά ανατροπή από την εξουσία αυτής της τάξης. Οργάνωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής που θα υπηρετεί με σχέδιο και λαϊκό έλεγχο τις ανάγκες των εργαζομένων, της πλειοψηφίας του λαού.

Με επίκεντρο αυτό το καθήκον ξεκινάμε με το 18ο Συνέδριο μια ουσιαστική συζήτηση με μεγάλες προσδοκίες, φιλοδοξίες και υψηλούς στόχους.

Το σύνθημά μας τα λέει όλα: Ισχυρό ΚΚΕ, Συνέδριο αντεπίθεσης.

-- Αντεπίθεση, με ισχυρό ΚΚΕ για να μην πληρώσει ο εργαζόμενος κόσμος τα σπασμένα της κρίσης.

-- Αντεπίθεση στα κόμματα της ολιγαρχίας του πλούτου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για να δυσκολέψουμε ακόμα περισσότερο τα σχέδιά τους να κοροϊδεύουν, να παραπλανούν, να εκβιάζουν και να αποπροσανατολίζουν το λαό με ψεύτικες διακηρύξεις και κούφια λόγια. Φορτώνουν συνεχώς και νέα βάρη στο λαό και καλύπτουν τις ευθύνες τους με διαμάχες για το ποιος είναι πιο μπλεγμένος πιο βαθιά στα διάφορα σκάνδαλα και τις μίζες.

-- Αντεπίθεση σε εκείνες τις δυνάμεις που μεταμορφώνονται από μέρα σε μέρα ανάλογα πώς φυσάει ο άνεμος και χρησιμοποιούνται ή είναι διαθέσιμοι να χρησιμοποιούνται ως αναχώματα για να εμποδίσουν τη μετακίνηση δυνάμεων προς αγωνιστικές ριζοσπαστικές θέσεις. Δυνάμεις, που διατηρούν ορθάνοιχτες τις πόρτες και τα παράθυρα των συζητήσεων, μέσα από διάφορα κανάλια, είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με τη ΝΔ όπως είναι ο ΣΥΝ -ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ., παζαρεύουν τη συμμετοχή τους σε κυβερνητικά σχήματα, και βάζουν πλάτη στον εκσυγχρονισμό του συστήματος της βαρβαρότητας και της σαπίλας.

-- Αντεπίθεση, για να ορθώσει ο λαός το ανάστημά του, την αξιοπρέπειά του και τη δύναμή του, να διεκδικήσει τις πραγματικές του ανάγκες, τον ιδρώτα και τον πλούτο που παράγει. Να βάλει τέρμα στις ανισότητες, στη φτώχεια, στην ανεργία και στην ανασφάλεια που τον καταδικάζουν.

Να φέρει με τη συμμαχία και τον αγώνα του στην ημερήσια διάταξη της πάλης το ζήτημα μιας κοινωνίας χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, κοινωνία δίκαιη, σοσιαλιστική.

-- Αντεπίθεση στις αδυναμίες μας, στις καθυστερήσεις μας, στις ελλείψεις που έχουμε για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στον αγώνα, πιο δυνατοί.

-- Αντεπίθεση για ΚΚΕ ισχυρό σε κάθε τόπο δουλειάς, γειτονιά, στα πανεπιστήμια, στα σχολειά, στα χωριά, στα συνδικάτα και το μαζικό κίνημα. ΚΚΕ ισχυρό στη Βουλή και στην Ευρωβουλή.

Αυτά ακριβώς τα ζητήματα συζητάμε στο Συνέδριό μας, πώς δηλαδή θα γίνει το ΚΚΕ ικανό και δυνατό να οδηγήσει τις εξελίξεις σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Εμπιστοσύνη στη δύναμη του λαού

Είμαστε σε θέση σήμερα, και θα το καταφέρουμε ακόμα πιο καλά αύριο, να παλεύουμε σε πολλά μέτωπα συνδυασμένα, μαζί με το λαό και τη νεολαία με θέσεις και γραμμή που δεν μπερδεύει, δίνει δύναμη και προοπτική στη λαϊκή πάλη και στην ενίσχυση της συμμαχίας εργατικής τάξης, των ΕΒΕ, της αγροτιάς, των μισθωτών επιστημόνων.

Εχουμε βάλει τα θεμέλια για τη συγκρότηση αυτής της συμμαχίας και ένας από τους κυριότερους στόχους του Συνεδρίου είναι αυτή η συμμαχία, το Μέτωπο, να ενισχυθεί, να δυναμώσει. Να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Δύναμη που θα συνενώνει τους επιμέρους αγώνες σ' έναν ενιαίο και μαζικό αγώνα που θα προκαλεί φόβο και τρόμο στις κυρίαρχες δυνάμεις, θα αποσπά κατακτήσεις, θα διεκδικεί ουσιαστικά δικαιώματα έως την αλλαγή σε επίπεδο εξουσίας.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι για να ανταποκριθούμε σε έναν τέτοιο σύνθετο αγώνα απαιτούνται ισχυρή θέληση, αντοχή στις δυσκολίες, προσφορά δυνάμεων, πολύ περισσότερες δυνάμεις, γνώσεις και ικανότητες, χρόνο, κόπο και θυσίες.

Είμαστε αισιόδοξοι και πεισμένοι ότι θα ζήσουμε μεγάλες μέρες τα επόμενα χρόνια και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Προετοιμαζόμαστε και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να βγει η εργατική τάξη, ο λαός στο προσκήνιο, διεκδικητής, τιμωρός και οδηγητής. Αυτός είναι ο σκοπός του Συνεδρίου μας. Να ανοίξει αυτήν την προοπτική.

Εχουμε εμπιστοσύνη στο Κόμμα μας, στο ΚΚΕ. Στην 90χρονη πείρα του. Τα πλούσια διδάγματα από την Ιστορία του, με τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες, μας έχουν κάνει πιο έμπειρους, πιο ώριμους και πιο αποφασισμένους. Πατάμε γερά σήμερα σε κατακτήσεις και επιτυχίες.

Εχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη του λαού και θα 'ρθει η στιγμή που θα ξεπεράσει φοβίες, δεσμεύσεις και ταλαντεύσεις, θα ξεμουδιάσει και το κίνημα θα αρχίσει να έρχεται στο ύψος των περιστάσεων, στο ύψος της σφοδρής επίθεσης που δέχεται. Στηριζόμαστε σε δυνάμεις έμπειρες και αποφασισμένες. Δίπλα στις δυνάμεις του Κόμματος και της ΚΝΕ υπάρχει μια μεγάλη δύναμη οπαδών, φίλων του Κόμματος που στήριξαν και στηρίζουν το Κόμμα σε κάθε του βήμα και έχουν τη θέληση να προσφέρουν περισσότερα.

Ξέρουμε, επίσης, ότι αυτές οι δυνάμεις δε φτάνουν, ότι πρέπει να πολλαπλασιαστούν, ότι πρέπει να γίνουν πιο μαχητικές, πιο αποφασιστικές και κυρίως πιο καλοί οργανωτές της πάλης του λαού σε κάθε χώρο, με στόχους, συνθήματα και σχέδιο που θα ανεβάζει την ταξική συνείδηση. Οτι χρειάζεται να ξεπεράσουμε μια σειρά αδυναμίες, ελλείψεις, καθυστερήσεις. Είναι προβλήματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεών μας στο Συνέδριο. Η ΚΕ και όλο το Κόμμα βλέπουμε με ευθύνη, κριτική και αυτοκριτική τη δουλειά μας και είμαστε αποφασισμένοι να ανοίξουμε μέτωπο και πόλεμο με τις αδυναμίες μας. Είναι μια δέσμευση όλων μας. Ολοι πρέπει να πάρουμε τις ευθύνες μας.

Εχουμε υποχρέωση να ακούσουμε, να μελετήσουμε και να δεχτούμε κάθε γνώμη, πρόταση, κριτική που βοηθάει να γίνουμε καλύτεροι.

Θέλουμε τη συμβουλή και τη συμμετοχή των οπαδών και φίλων του Κόμματος και όλων όσοι προσβλέπουν στο ΚΚΕ, αλλά και τη δέσμευση ότι θα δώσουν περισσότερες δυνάμεις και προσφορά».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ