Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να λυθεί το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας

Η παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Eurokinissi

Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να ζητήσουμε τη σύσταση Εξεταστικής και Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για το θέμα της Μονής Βατοπεδίου, γιατί υπάρχουν στοιχεία και για βαρύτατες πολιτικές ευθύνες και για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, ξεκαθάρισε χτες στην αρχή της ομιλίας της στη Βουλή η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ ζήτησε τη σύσταση των επιτροπών, παρά το γεγονός ότι είναι λίγες οι ελπίδες να βγει κάτι το ουσιαστικό, αφού στην Εξεταστική Επιτροπή επιφανειακά θα συζητηθούν οι όποιες πολιτικές ευθύνες και μάλιστα μόνο ένα μικρό μέρος αυτών.

Η Αλ. Παπαρήγα, σχολιάζοντας τα όσα από τα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα ακούγονται ότι όλα αισθάνονται δικαιωμένα από την εξέλιξη της υπόθεσης είπε σκωπτικά ότι υπόσχεται πως το ΚΚΕ, μετά το τέλος των εργασιών των Επιτροπών, όταν θα βγάλει σχετική ανακοίνωση, να μην αναφέρει ότι και αυτό δικαιώθηκε. Εμείς, είπε, δεν πρόκειται να πούμε ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση μας εξαπάτησε κάποιος ούτε να παραστήσουμε τη «μετανοημένη Μαγδαληνή».

Εκτιμούμε, συνέχισε, ότι η ουσία της υπόθεσης με τη Μονή Βατοπεδίου δεν είναι εάν το ΠΑΣΟΚ νομιμοποίησε την ιδιοκτησία της Μονής στη λίμνη Βιστονίδα - που το έκανε - ούτε ότι η ΝΔ νομιμοποίησε τις ανταλλαγές, που και αυτή το έκανε.

Η ουσία, είπε η Αλ. Παπαρήγα, είναι η εξής: Δικαιούται η εκκλησία και τα μοναστήρια να κατέχουν χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, οικοδομήσιμων εκτάσεων, ελεύθερων χώρων με επίκληση τα διάφορα βυζαντινά «χρυσόβουλα» και τα οθωμανικά «φιρμάνια»; Δε δείχνει η επίκληση αυτή ότι την εποχή εκείνη οι ηγεσίες των Μονών συναλλάσσονταν με τη βυζαντινή καμαρίλα και τους οθωμανούς;

Το θέμα αυτό, συνέχισε, δε λύθηκε όλα αυτά τα χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και μετά, αλλά θα μπορούσε τουλάχιστον να λυθεί μετά τη μεταπολίτευση.

Η Αλ. Παπαρήγα υπενθύμισε ότι το 1996 η περιοχή της Λίμνης Βιστονίδας ορίστηκε ως Εθνικός Δρυμός, αλλά μέχρι το 1999 δεν εκδόθηκε το απαραίτητο Προεδρικό Διάταγμα, ούτε και όταν ο Εφραίμ, για λογαριασμό της Μονής, διεκδικούσε την ιδιοκτησία της Λίμνης. Από αυτές τις ενέργειες, συνέχισε, οπλίστηκε η κυβέρνηση της ΝΔ, για να προχωρήσει στις ανταλλαγές περιουσίας με κτήματα του Δημοσίου.

Εμείς, τόνισε, ζητάμε να γίνει νόμος που να ορίζει ότι όλες αυτές οι εκτάσεις (δάση, βουνά, λίμνες) είναι δημόσιες και δεν αναγνωρίζονται τα διάφορα χρυσόβουλα.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, είπε, υπάρχει ένας γενικός αποπροσανατολισμός και μια τετρακομματική σύγκλιση με ολοήμερες δηλώσεις και συζητήσεις για το Βατοπέδι, χωρίς να γίνεται καμία συζήτηση για τη διεθνή οικονομική κρίση, η οποία θα εμφανιστεί και στη χώρα μας, από τη στιγμή που δεν έχουμε να κάνουμε με μια «φούσκα» ή για τον «καζινοκαπιταλισμό», όπως λένε τα άλλα κόμματα, αλλά για την υποτίμηση του πραγματικού κεφαλαίου. Εμάς, τόνισε χαρακτηριστικά, μας ενδιαφέρει ο εργαζόμενος λαός, και γι' αυτό το κίνημα πρέπει τώρα να βγει μπροστά.

Δε θα μας πιέσει κανένας

Στο σημείο αυτό της ομιλίας της, η Αλ. Παπαρήγα σχολίασε τα όσα, τις τελευταίες μέρες, διοχέτευαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι το ΚΚΕ είναι αμήχανο απέναντι στην πρόταση για εξεταστική επιτροπή ή ότι θέλει να ωφελήσει την κυβέρνηση της ΝΔ. Πολιτικά αμήχανοι, είπε, είναι όσοι έχουν κάτι να κρύψουν από τη συγκεκριμένη υπόθεση. Τα κάνατε, τόνισε, όπως τα κάνατε και καλείτε από εμάς να «τετραγωνίσουμε τον κύκλο». Το σίγουρο είναι, συνέχισε, ότι εάν δεν είχαμε τη γνωστή παραίτηση των δύο εισαγγελέων δε θα μιλούσαμε σήμερα για την προανακριτική επιτροπή. Εμείς, ξεκαθάρισε η Αλ. Παπαρήγα, δεν αποφασίζουμε εν θερμώ και, απευθυνόμενη σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που με δηλώσεις τους έκαναν λόγο για «ανίερη συμμαχία», τόνισε κατηγορηματικά: Νομίζετε ότι θα μας τρομοκρατήσετε ιδεολογικά; Σάλιο χαλάτε και πάει χαμένο. Το ΚΚΕ αντιμετώπισε στην πορεία του σοβαρά γεγονότα και προβλήματα και «δε μας πίεσε κανείς, θα το κάνετε εσείς τώρα;», αναρωτήθηκε η Αλ. Παπαρήγα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το ΚΚΕ θα τοποθετείται όταν θέλει το ίδιο και όχι όταν θέλουν οι άλλοι.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή της υπόθεσης, η Αλ. Παπαρήγα θύμισε ότι τον Αύγουστο του 1981 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ έφερε στη Βουλή τροπολογία, η οποία ακριβώς προέβλεπε με ποιο τρόπο και ποιες διαδικασίες θα γίνεται η ανταλλαγή περιουσίας που ανήκει στο Αγιο Ορος και ήταν εκτός της Αθωνικής Πολιτείας, με την οποία διαφώνησε το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ με διαφορετικό όμως σκεπτικό.

Στη συζήτηση εκείνη, είπε, οι σύντροφοι βουλευτές του ΚΚΕ Βασάλος και Λουλές ζήτησαν ξεκάθαρα η περιουσία αυτή (1.300.000 στρέμματα από τα οποία τα 800.000 καλλιεργήσιμα ) να δοθεί στους αγρότες, για να τα καλλιεργήσουν, ενώ οι ενστάσεις από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ ήταν εάν απλώς εγείρεται νομικό θέμα με το καταστατικό του Αγίου Ορους ή μήπως αυτά πουληθούν σε ξένους. Τότε, συνέχισε, ήταν που μπήκε μέσα στην υπόθεση και η Μονή Τοπλού στην Κρήτη, με πρόταση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, παρά το ότι ο Κ. Λουλές προειδοποιούσε ότι θα πουλήσουν την περιουσία σε αμερικάνικη τράπεζα. Υπενθύμισε επίσης ότι με υπουργό τον Α. Τρίτση η Εκκλησία βγήκε στο δρόμο για την περιουσία της και έτσι κόλλησε η όλη υπόθεση και τόνισε ότι πριν ή παράλληλα με την οποιαδήποτε προσπάθεια διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας πρέπει να λυθεί το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Η Αλ. Παπαρήγα επικαλέστηκε την άποψη του πρώην δικαστή Μ. Δεγλερή, σύμφωνα με την οποία, από τη στιγμή που συγκροτήθηκε το ελληνικό κράτος, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ιδιοκτησία διαφόρων με την επίκληση βυζαντινών χρυσόβουλων ή οθωμανικών φιρμανιών και είπε ότι σε αρκετά κράτη υπάρχει η διαδικασία δήμευσης της περιουσίας.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι το ΚΚΕ δε θα ανεχθεί η υπόθεση της Μονής του Βατοπεδίου για γίνει «η κότα με τα χρυσά αυγά» για τις επικείμενες εκλογές και ξεκαθάρισε ότι το Κόμμα δε θα κάνει το θέμα αυτό το «άλφα και το ωμέγα» της πολιτικής ζωής. Υπάρχουν, είπε, σοβαρότερα ζητήματα, αλλά δυστυχώς για τον τρόπο προβολής το θέμα του Βατοπεδίου υπάρχει τετρακομματική σύγκλιση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ