Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Εδώ και τώρα ζεστό χρήμα στις τράπεζες

Την επιτάχυνση των θεσμικών διαδικασιών για να «τροφοδοτηθεί» το κεφάλαιο με τα 28 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, που αποφάσισε η κυβέρνηση, ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στηρίζοντας τις αποφάσεις της ΝΔ για την οικονομική στήριξη του τραπεζικού κεφαλαίου, πρότεινε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε «άμεση νομοθετική ρύθμιση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες»! Ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη Δευτέρα και παρουσιάζοντας τις προτάσεις του κόμματός του για την «έξοδο από την κρίση», ταυτίστηκε απόλυτα με τους ευρωενωσιακούς σχεδιασμούς για την παροχή «ζεστού χρήματος» στους τραπεζίτες, προτείνοντας ταυτόχρονα «τη σύσταση ειδικού ταμείου αναχρηματοδότησης των τραπεζών, η οποία θα συνδεθεί με την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας». Δηλαδή, να εξασφαλίσουν οι τράπεζες κεφάλαια που θα κατευθυνθούν στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για την ενίσχυσή τους.

Ο Γ. Παπανδρέου αφού αναφέρθηκε στην «επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας, στη συνέχεια τάχτηκε υπέρ της «δημιουργίας ενός διαφορετικού προτύπου ανάπτυξης με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και την καθαρή ενέργεια». Βέβαια, πίσω από την ...ανάγκη που πρόβαλε για «νέες μορφές ανάπτυξης», προσπάθησε να συγκαλύψει ότι «ανάπτυξη» στο πλαίσιο του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δε σημαίνει τίποτα άλλο παρά όξυνση της εκμετάλλευσής τους και αύξηση της ικανότητας του κεφαλαίου να εκμεταλλεύεται την εργασία για να διευρύνει την κερδοφορία του.

Την προώθηση των συγκεκριμένων κρατικομονοπωλιακών ρυθμίσεων ο Γ. Παπανδρέου τη «βάφτισε» ...«σοσιαλιστικές πολιτικές», που θα επιφέρουν, όπως ισχυρίστηκε, μια «δημοκρατική παρέμβαση στην οικονομία για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και του συμφέροντος του κάθε πολίτη». Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αφού πρώτα στήριξε τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και φρόντισε να «αθωώσει» την εκμεταλλευτική φύση του καπιταλισμού, στη συνέχεια υποσχέθηκε «κρατικό έλεγχο» που θα αποτρέψει την «κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια»...

Οσο για τις ...«σοσιαλιστικές» θέσεις που αφορούσαν τα λαϊκά στρώματα ο Γ. Παπανδρέου τις περιόρισε μεταξύ άλλων στην απαίτηση «να αποσύρει αμέσως το σχέδιο προϋπολογισμού» η κυβέρνηση και να «στηρίξει τις ασθενέστερες ομάδες αποδεχόμενη τις προτάσεις μας για χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, επίδομα θέρμανσης και αύξηση του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ