Κυριακή 19 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝτονισμένος στη ρότα του κεφαλαίου

Γρηγοριάδης Κώστας

«Είναι σαν να έχουμε έναν οργανισμό που έχει ακατάσχετη εσωτερική αιμορραγία κι εμείς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μεταγγίζοντάς του μεγάλες ποσότητες αίματος. Το ζήτημα είναι να λύσουμε την εσωτερική αιμορραγία». Το απόσπασμα από δηλώσεις του προέδρου του Συνασπισμού στις 9/10.

Μία προς μία οι τοποθετήσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν στην οικονομική κρίση συνιστούν ομολογίες πίστεως στον καπιταλισμό. Από το ξέσπασμά της έως και σήμερα κάθε του δημόσια παρέμβαση εκπέμπει την αγωνία για τη διάσωση του συστήματος, το οποίο υπηρετεί ο οπορτουνισμός με την ύπαρξη και τη δράση του. Στα «σωστικά μέσα» βεβαίως και εντάσσεται σε κάτι τέτοιες κρίσιμες στιγμές ο αποπροσανατολισμός του λαού, το σκόρπισμα ισχυρών δόσεων σύγχυσης τόσο ως προς τις αιτίες της κρίσης όσο και ως προς τον τρόπο που ο ίδιος ο λαός πρέπει να σταθεί απέναντί της και τη διέξοδο απ' τη σκοπιά των δικών του συμφερόντων.

Εξάλλου, ο οπορτουνισμός είναι πάντα διαθέσιμος να παίξει αυτό το ρόλο, εγχώριος και μη. Οπως άλλωστε είχε προ ημερών δηλώσει ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ανησυχούν διότι «η κρίση δεν είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλες αλλαγές στην κατεύθυνση της ρύθμισης της οικονομίας και της διεύρυνσης της κοινωνικής συνοχής». Ανησυχούν μη διαταραχτεί η κοινωνική συνοχή! Κι όμως, αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο, το δέον γενέσθαι απ' τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών και συμφερόντων, τώρα να παρέμβει αποφασιστικά ο λαός αξιοποιώντας την κρίση προς όφελός του. Και όχι «αλλαγές προς την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής»!

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ταυτίστηκε πλήρως με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις ως προς τις αιτίες της κρίσης, αποσιωπώντας ότι δεν πρόκειται για μια κρίση που αφορά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αν και εμφανίστηκε σ' αυτό, αλλά είναι κρίση υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου και η εκδήλωσή του είναι στην παραγωγή. Εξυπηρετεί καλύτερα τις στοχεύσεις τους η προπαγάνδα περί «κερδοσκόπων» και «τυχοδιωκτών», οι οποίοι τάχα ευθύνονται για την κρίση, η ακατάσχετη ρητορεία περί «ανεξέλεγκτης αγοράς» που μπορεί να ελεγχθεί με τη θέσπιση κάποιων κανόνων και να λειτουργεί υπέρ των εργαζομένων. Η παρουσίαση από μέρους τους του αστικού κράτους σαν «ταξικά ουδέτερου», παρότι συλλογικός εκφραστής των συμφερόντων του κεφαλαίου, συμβαδίζει με τις ουτοπικές τους προτάσεις περί «ισχυρής παρουσίας του δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα» ή περί της ανάγκης «στον τραπεζικό τομέα, στον χρηματοπιστωτικό τομέα να υπάρξει δημόσια παρέμβαση και να υπάρχει ρυθμιστική παρέμβαση μέσω μιας τράπεζας υπό δημόσιο έλεγχο»... Θέλουν οι εργαζόμενοι να βλέπουν το δέντρο και να χάνουν το δάσος, να «πολεμούν» τον «κερδοσκόπο» αλλά όχι το σύστημα του οποίου συνώνυμο είναι η κερδοσκοπία.

Αφαιρώντας τη «σάλτσα» των λεγομένων τους αυτό που μένει είναι αυτό που ευθαρσώς δήλωσε την περασμένη Κυριακή ο πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), Λ. Μπίσκι, στην Αθήνα όπου βρέθηκε στο πλαίσιο συνεδρίασης του ΚΕΑ: «Στην ευρωπαϊκή αριστερά είμαστε υπέρ διαφορετικών μορφών οικονομίας, κονσόρτσιουμ, ιδιωτική...»! Επειδή ωστόσο κωλύονται οι εγχώριοι ομοϊδεάτες του, για ευνόητους λόγους, να είναι τόσο ειλικρινείς, καταφεύγουν σε αστειότητες περί «απορυθμισμένης» αγοράς, καπιταλισμού - καζίνο, ωθώντας στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα και έχουν ανάγκη οι λαοί είναι η «επαναρύθμιση» της αγοράς και η «επαναφορά της ηθικής» στην πολιτική, σύμφωνα με τον Λ. Μπίσκι. `Η η δημιουργία νέων θεσμών διεθνώς, κατά τον Αλ. Αλαβάνο. `Η η ανάδειξη σε κύριο ζήτημα της επαναφοράς «του άμεσου πολιτικού ελέγχου στη νομισματική πολιτική της ΕΕ και τον καθορισμό της από το Συμβούλιο Κορυφής σε συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο και τα εθνικά Κοινοβούλια και όχι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», κατά τον Αλ. Τσίπρα. Σαν να μην είναι όλα «βιολιά» της ίδιας ορχήστρας, του κεφαλαίου δηλαδή, σαν να μη βαράνε όλα τον ίδιο σκοπό.

Ισχυρά «ηρεμιστικά» ποτίζει το λαό ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος της αγωνιστικής του απάντησης σε μια κρίση για την οποία δεν ευθύνεται αλλά καλείται να πληρώσει με νέες, επαχθείς, θυσίες. Φτάνει μάλιστα να τον καλεί να «ακρωτηριάσει» την ίδια του τη δύναμη και να αγωνιστεί σαν ...ιεραπόστολος για έναν καλύτερο ...καπιταλισμό. `Η, όπως δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, την περασμένη Πέμπτη, «να καταδικαστεί οριστικά αυτό το αρπακτικό σύστημα και να επιβληθούν κανόνες και ρυθμίσεις. Να ξαναμπεί στην ατζέντα η αναδιανομή του πλούτου, ο δημόσιος έλεγχος, η φορολογία των υπερκερδών (...).Μια άλλη κοινωνία, που θα τοποθετεί τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη, μπορεί να κατακτηθεί μόνο με αγώνες (...). Αυτό είναι το μήνυμα της Αριστεράς για το πώς θα βγούμε από την κρίση»!

Ο οπορτουνισμός θέλει να παραδοθεί το λαϊκό κίνημα αλυσοδεμένο χειροπόδαρα στον ταξικό του αντίπαλο. Και δε διστάζει προκειμένου να πετύχει το στόχο του αυτό, να δηλώσει (την περασμένη Τετάρτη) ο Αλ. Αλαβάνος τα εξής: «Σήμερα με τις εξελίξεις που υπάρχουν δεν μπορεί κάθε χώρα να κλειστεί στον εαυτό της (...). Χρειάζονται κοινά μέτρα, χρειάζονται κοινές ρυθμίσεις σε διεθνές επίπεδο. Αυτό είναι μια βασική θέση, μια φιλοσοφία της Αριστεράς. Αυτό που ξέρει ο καθένας από τον Μαρξ ή όσοι ξέρουν τον Μαρξ σήμερα είναι προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε. Τι σημαίνει; Δηλαδή ενωθείτε για να κάνουμε κάτι διεθνώς διαφορετικό»!!!

Αυταπόδεικτο το ότι το μαρξιστικό πρόταγμα προς το παγκόσμιο προλεταριάτο, με το οπορτουνιστικό πρόταγμα σκύψτε τα κεφάλια, στοιχηθείτε στον «ευρωμονόδρομο», προσευχηθείτε για έναν «ανθρώπινο» και «ηθικό» καπιταλισμό, δεν έχει καμία απολύτως σχέση. Ο οπορτουνισμός δε θέλει ενωμένο προλεταριάτο για την απελευθέρωσή του απ' την εκμετάλλευση. Το θέλει ενωμένο για την αιώνια δέσμευσή του στο καθεστώς της εκμετάλλευσης.

Και φυσικά, ας μην περιμένει κανείς από το ΚΕΑ ή τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ την οποιαδήποτε λέξη κριτικής προς την ΕΕ. Πέραν της τυφλής τους υπακοής σ' αυτήν, ας μην ξεχνάμε ότι το ευρωκόμμα τους είναι και τρόφιμός της, χρηματοδοτείται απ' αυτήν έχοντας δεσμευτεί καταστατικά πίστη στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της, αυτές τις παντελώς ξένες και εχθρικές προς τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Ετσι, για όλα φταίνε οι ΗΠΑ, ισχυρίζονται, και η προσπάθειά τους να ηγεμονεύσουν για τη «χειραγώγηση της παγκόσμιας οικονομίας με εργαλείο τη νεοφιλελεύθερη πολιτική». Μάλιστα, κατά τον Αλ. Τσίπρα, η εξασθένησή τους μπορεί να μας οδηγήσει στο τέλος του «μονοπολικού κόσμου». Αν δηλαδή στο χαλιφάτο του ιμπεριαλισμού χαλίφης αναδειχτεί η ιμπεριαλιστική ΕΕ, θα πάψει ο κόσμος να είναι μονοπολικός, ένας άλλος κόσμος θα ξημερώσει όπου η ΕΕ θα «παίξει έναν πολύ πιο σημαντικό ρόλο παγκόσμια υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης (...). Θα αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης, τρόπο κατανάλωσης και παραγωγής (...). Θα βοηθήσει στην επίτευξη της ειρήνης», όπως ισχυρίστηκε η Ιταλίδα ευρωβουλευτής που συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΚΕΑ στην Αθήνα.

Οσο για το ευρωενωσιακών διαστάσεων, κολοσσιαίο δηλαδή, πακέτο στήριξης του συστήματος, το οποίο θα πληρώσουν οι λαοί, ο Αλ. Τσίπρας έφτασε να το επικροτήσει, δηλώνοντας: «Προφανώς και κάποιος έπρεπε να προσπαθήσει να απαντήσει στο άμεσο της κρίσης, προφανώς και έπρεπε να υπάρξει ένα σχέδιο σταθεροποίησης των χρηματαγορών»! Ζήτησε ωστόσο ένα αντάλλαγμα, «το δημόσιο έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος», όχι ολόκληρου αλλά μίας ή δύο τραπεζών που θα οδηγούν τον ανταγωνισμό προς όφελος του δημοσίου. Πολύ φτηνά πουλάει το μόχθο των λαών ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, τζάμπα. Αφού πρωτύτερα τους έχει πουλήσει κάμποσα παραμύθια, αυτός και οι ομοϊδεάτες του.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυταπάτες στους λαούς με τη χορηγία της ΕΕ(2013-12-29 00:00:00.0)
Καλλιεργεί αυταπάτες για άλλη ...ΕΕ(2011-07-23 00:00:00.0)
Συμπλήρωμα στο αστικό σύστημα(2011-06-04 00:00:00.0)
Διεκδικεί μερίδιο στη διαχείριση της κρίσης(2011-02-22 00:00:00.0)
Αναφανδόν με τον ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό(2010-04-07 00:00:00.0)
Καθένας με τους ΣΥΝεταίρους του(2010-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ