Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Τους μεγαλέμπορους και τους βιομήχανους βοηθάτε με τις επιδοτήσεις

Παρεμβάσεις του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Στην πράξη με τις επιδοτήσεις, βοηθάτε τους μεγαλεμπόρους και βιομηχάνους», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ για την Κοινή Οργάνωση του τομέα των οπωροκηπευτικών.

«Την κριτική μας για την πρόταση της Κομισιόν για τα οπωροκηπευτικά και τις προτάσεις μας», σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «διατυπώνει στην έκθεσή του ο εισηγητής της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Σαλβαδόρ Χοβέ Πέρεθ».

«Προσωπικά θα αναφερθώ στην απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν οι Ελληνες αγρότες παραγωγοί οπωροκηπευτικών. Ετσι, οι παραγωγοί εσπεριδοειδών πούλησαν τα βιομηχανικά πορτοκάλια τους στους βιομηχάνους μία δραχμή το κιλό (!!!) για να μπορέσουν να εισπράξουν την επιδότηση. Οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας την έδωσαν σχεδόν τζάμπα για τον ίδιο λόγο. Ετσι, οι βιομήχανοι αρπάζουν την πρώτη ύλη τζάμπα από τους παραγωγούς αποκομίζοντας τεράστια κέρδη».

«Εχουμε επίσης τα τεράστια προβλήματα του ροδάκινου. Φέτος με μια φυσιολογική παραγωγή 600.000 τόνων βιομηχανικού ροδάκινου, οι βιομηχανίες απορρόφησαν σε τιμές πολύ χαμηλότερες του κόστους, περίπου 230.000, οι χωματερές 50.000 τόνους και το υπόλοιπο έμεινε αδιάθετο. Το επιτραπέζιο ροδάκινο πουλήθηκε από τον παραγωγό στον έμπορο στο 50% του κόστους, ενώ ο καταναλωτής το πλήρωσε 3-4 φορές πιο ακριβά».

«Πρέπει λοιπόν η Επιτροπή», κατέληξε ο Στρ. Κόρακας, «να μας πει πώς αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση. Θα συνεχίσει την πολιτική υπερεκμετάλλευσης - εξόντωσης του παραγωγού ή θα αλλάξει προσανατολισμό; Θα συνεχίσει από κοινού με τις εθνικές κυβερνήσεις τη δίωξη των συνεταιρισμών, που με μια άλλη πολιτική θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πραγματικό και αποτελεσματικό όπλο υπεράσπισης των συμφερόντων του μικρομεσαίου αγρότη, μετατρεπόμενοι σε παραγωγικούς συνεταιρισμούς;».

Κανονισμοί καταστροφής της αγροτικής παραγωγής

Εξάλλου, την επέλαση διαδοχικών καταστροφικών για τη γεωργική παραγωγή και τους αγρότες κανονισμών καταδίκασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ για το ρύζι.

«Το ρύζι», επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα προϊόντος που ενώ η ΕΕ είναι ελλειμματική, αντί να ενθαρρύνει την αύξηση της παραγωγής του, για να καλύψει με κοινοτική παραγωγή τις ανάγκες της, εφαρμόζοντας την κοινοτική προτίμηση, προτείνει μέτρα που θα επιδεινώσουν την κατάσταση για τον παραγωγό».

«Μεταξύ άλλων, καταργεί την παρέμβαση αφού προηγούμενα φρόντισε να την εκφυλίσει κατεβάζοντάς τη σε απαράδεκτα επίπεδα και θέτοντάς τη σε λειτουργία 7-8 μήνες μετά το πέρας της σοδειάς. Ετσι παρέδιδε στην ουσία τον παραγωγό στο έλεος του μεγαλεμπόρου που εκμεταλλευόταν την πιεστική ανάγκη πόρων του παραγωγού. Τώρα όμως με την παντελή κατάργηση της παρέμβασης, αν γίνει δεκτή η πρόταση της Κομισιόν, η ληστεία του ιδρώτα των παραγωγών θα κορυφωθεί. Εχουμε το παράδειγμα του ελαιολάδου, που αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος της γενέτειράς μου, της Λέσβου. Πριν ένα χρόνο καταργήθηκε η παρέμβαση, η τιμή παραγωγού έπεσε κατακόρυφα και οι έμποροι εκβιάζουν για μεγαλύτερη πτώση».

«Αυτό λοιπόν που χρειάζεται», κατέληξε ο Στρ. Κόρακας, «δεν είναι η κατάργηση της παρέμβασης, όπως προτείνει η Επιτροπή, αλλά η αύξηση της τιμής παρέμβασης στο ύψος του κόστους παραγωγής και η έναρξή της από το τέλος της σοδειάς, όταν ο παραγωγός πουλά το προϊόν του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιμένουν κερδοσκοπικά οι βιομήχανοι(2005-07-28 00:00:00.0)
Θύματα της βαρβαρότητας του συστήματος(2003-09-24 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους(2000-12-13 00:00:00.0)
Ανάστατοι οι ροδακινοπαραγωγοί(2000-07-26 00:00:00.0)
Ποιo ελληνικό λάδι;(2000-05-19 00:00:00.0)
Κλέβουν τον ιδρώτα των ροδακινοπαραγωγών(1996-08-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ