Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ
Εσωκομματικές κόντρες για τη διαπλοκή

Αντικείμενο εσωκομματικής αντιπαράθεσης γίνεται στο ΣΥΝ η υπόθεση των διαπλεκομένων, φέρνοντας στο προσκήνιο τις χρόνιες αντιθέσεις στο εσωτερικό του και κυρίως τη στάση απέναντι στην κυβέρνηση και την πολιτική της.

Αφορμή αποτέλεσε η χτεσινή παρέμβαση της Μ. Δαμανάκη, η οποία σε συνέντευξή της στην ηλεκτρονική «πύλη» του «Φλας», διαφωνεί, έμμεσα πλην σαφώς, με την πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΝ για τις συναντήσεις κορυφής και ταυτόχρονα αφήνει αιχμές για «επιλεκτική» στάση απέναντι στα διαπλεκόμενα. «Η Αριστερά - είπε η Μ. Δαμανάκη - πρέπει να δώσει αυτή τη μάχη ενάντια στη χειραγώγηση της δημόσιας ζωής από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με αρχές και κοινωνικούς στόχους. Κατά την άποψή μου και ο ΣΥΝ πρέπει να διαχωρίσει τελείως τη θέση του απέναντι στα πολιτικά παιχνίδια της Δεξιάς, τα οποία γίνονται για την ανάκτηση της εξουσίας».

Επίσης, τόνισε ότι «η Αριστερά πρέπει να δώσει αυτή τη μάχη χωρίς να διστάσει να τα βάλει με ισχυρούς και οικονομικά συμφέροντα, αλλά προς κάθε κατεύθυνση και όχι επιλεκτικά». Στην ερώτηση, αν θεωρεί συμβατούς τους ρόλους του Ν. Κωνσταντόπουλου (πρόεδρος του ΣΥΝ και νομικός σύμβουλος σε εκδοτικό συγκρότημα), περιορίστηκε να απαντήσει ότι «στον ΣΥΝ υπάρχουμε πολλοί άνθρωποι που δίνουμε αυτή τη μάχη από θέσεις αρχών με τους στόχους που προανέφερα».

Η απάντηση ήρθε από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΝ, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο του ΔΣΑ, τόνισε ότι «περιμέναμε αυτές τις αντιδράσεις και τις συκοφαντικές επιθέσεις» και πρόσθεσε: «Το παράδοξο είναι να ακούγονται αυτές οι συκοφαντίες και κατηγορίες, είτε περί αντικυβερνητικών μετώπων είτε περί επιλεκτικών πρωτοβουλιών του ΣΥΝ και από άλλους χώρους πέραν της κυβερνητικής επικοινωνίας και πέραν εκείνων που ενοχλούνται στον ανταγωνισμό». Παράλληλα, δίνοντας την πραγματική διάσταση της πρωτοβουλίας του, είπε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι «η σωστή λειτουργία της κοινωνίας, της οικονομίας και του πολιτικού μας συστήματος»! Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, παρόμοια άποψη με την Μ. Δαμανάκη διατυπώνει και ο Μ. Παπαγιαννάκης, ο οποίος εμφανίζεται να διαφανεί ριζικά με την πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΝ. Συνεργάτες του τελευταίου επισήμαιναν ότι η επιχειρηματολογία της Μ. Δαμανάκη είναι ταυτόσημη με αυτή του Ν. Μπίστη...

Καταγγελία Λαφαζάνη

Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης, σε δήλωσή του αποκαλύπτει τον τρόπο που αγόρασε πρόσφατα ο μεγαλοεπιχειρηματίας Σ. Κόκκαλης τον τηλεοπτική σταθμό «Μάτζικ ΤV», πράγμα που δείχνει έναν από τους αναρίθμητους τρόπους που έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ για να παρακάμψουν το ασυμβίβαστο κατόχου ΜΜΕ και προμηθευτή του δημοσίου. Οπως υποστηρίζει ο βουλευτής, επικαλούμενος το πρακτικό μεταβίβασης του «Μάτζικ» στην ΑΕ «Ραδιοτηλεοπτική Προβολή», ο πραγματικός ιδιοκτήτης δεν εμφανίζεται πουθενά και τη θέση του παίρνουν τέσσερις εταιρίες «χόλντινγκ» με έδρα το Λουξεμβούργο, οι οποίες εμφανίζονται ως αγοραστές με μετοχικό κεφάλαιο η κάθε μία γύρω στο 25%. Το τραγικότερο, όπως σημειώνει ο βουλευτής, δεν είναι το τέχνασμα, αλλά ότι οι «εποπτεύουσες» υπηρεσίες του υπουργείου Τύπου συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες πώς να τροποποιήσουν το Καταστατικό της εταιρίας ώστε να μην εμπίμπτει στα ασυμβίβαστα του ν. 2328/95!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ