Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΩΝ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ωμή πολιτική παρέμβαση στα εσωτερικά της γειτονικής χώρας
  • Συνέντευξη Τύπου της ΕΔΥΕΘ
  • ΚΟΘ του ΚΚΕ: Η θεσσαλονίκη δε χρειάζεται μαθήματα δημοκρατίας από αυτούς που ευλόγησαν τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ

Θα πρέπει να ματαιωθεί η «συναυλία», στην πραγματικότητα η πολιτική εκδήλωση της γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης, που προγραμματίστηκε να γίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ζητά η ΕΔΥΕΘ, σημειώνοντας ότι πίσω από το «πολιτιστικό γεγονός» κρύβεται μια ωμή πολιτική παρέμβαση στα εσωτερικά της γειτονικής χώρας.

Οπως τόνισε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γραμματέας της ΕΔΥΕΘ Ν. Ζώκας, η παραπάνω εκδήλωση διοργανώνεται από διάφορες οργανώσεις - φαντάσματα, ενώ κατήγγειλε ότι υπάρχει και ανάμειξη του υπουργείου Εξωτερικών. «Η «συναυλία» είναι συνέχεια των παρεμβάσεων που εκδηλώνονται από την ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να ακολουθήσει η «Γιουγκοσλαβία το δρόμο που θέλουν οι ΝΑΤΟικοί και οι υπερατλαντικοί σύμμαχοι», δήλωσε.

Ο Ν. Ζώκας χαρακτήρισε θετική τη στάση του νομάρχη Κ. Παπαδόπουλου, ο οποίος αρνήθηκε να παραχωρήσει τη Μονή Λαζαριστών, επειδή θεωρεί ότι η αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να εμπλακεί στα εσωτερικά ζητήματα της Γιουγκοσλαβίας. «Η θέση αυτή εκφράζει τη θέληση του λαού της πόλης που αρνείται να γίνει η Θεσσαλονίκη περιοχή για κάθε είδους ανάμειξη στα εσωτερικά της γειτονικής χώρας», σχολίασε ο γραμματέας της ΕΔΥΕΘ.

Σε ερώτηση σχετικά με την εσωτερική κατάσταση που υπάρχει στη Γιουγκοσλαβία, διευκρίνισε ότι η ΕΔΥΕΘ δεν υποστηρίζει ούτε πρόσωπα, ούτε το καθεστώς. Στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τη στάση αντίστασης του γιουγκοσλαβικού λαού στους Αμερικανονατοϊκούς και υπεραμύνεται του δικαιώματος του φίλου λαού να προσδιορίζει μόνος το πολιτικό του μέλλον, χωρίς έξωθεν «θερμές» και «ψυχρές» παρεμβάσεις.

Επίσης ο Ν. Ζώκας εξέφρασε την απογοήτευσή του για την άρνηση του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης να συναντηθεί με το προεδρείο της ΕΔΥΕΘ, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της παρουσίας των αμερικανονατοϊκών δυνάμεων στην περιοχή μας και το ζήτημα που ανέκυψε με τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Τέλος, ο Ν. Ζώκας σχολίασε τις δηλώσεις του Σπ. Βούγια που ανέφεραν ότι η συναυλία γίνεται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σερβία. «Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επιλεκτικά υπερασπίζεται τα δικαιώματα, καθώς ποτέ δεν τον είδαμε να συμπαραστέκεται στα θύματα της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Ζαχαρία Καρακίτσιου πέρσι στο Λιτόχωρο», παρατήρησε ο γραμματέας της ΕΔΥΕΘ.

Μιλώντας στη συνέντευξη ο εκπρόσωπος της σερβικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, Ρ. Γκαβρίλοβιτς, τόνισε ότι δε θα πρέπει να μεταφέρεται στο εξωτερικό η αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων που γίνεται στο εσωτερικό της Γιουγκοσλαβίας. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, δεν υποστηρίζει τη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, διερωτώμενος πού ήταν οι διοργανωτές της την εποχή που γίνονταν οι βομβαρδισμοί από τους ΝΑΤΟικούς και γιατί δεν έκαναν τότε έστω και μια ενέργεια υποστήριξης στο γιουγκοσλαβικό λαό.

Τέλος, με χτεσινή τους ανακοίνωση οι οργανωτές της «συναυλίας» αναφέρουν ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί τελικά σήμερα το βράδυ στην Πλατεία Χημείου του ΑΠΘ.

ΚΟΘ του ΚΚΕ: Καλό είναι να σιωπούν

Απάντηση στο ΑΕΚΑ του Ν. Μπίστη σχετικά με το θέμα της «συναυλίας» της ΟΤΠΟΡ στη Θεσσαλονίκη, έδωσε χτες το Γραφείο Τύπου της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Η ΑΕΚΑ με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι η παραπάνω οργάνωση της γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης αποτελεί «μια από τις πιο ελπιδοφόρες δυνάμεις της πολύπαθης αυτής χώρας» και κατηγορεί το ΚΚΕ ότι επιχειρεί με την απειλή βίας να αποτρέψει την εκδήλωση. Επίσης κατηγορεί το νομάρχη ότι «συνεπικουρεί στις πρακτικές του ΚΚΕ».

Η απάντηση του Γραφείου Τύπου της ΚΟΘ έχει ως εξής:

«Αυτοί που ευλόγησαν τους βάρβαρους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό, καλό είναι να σιωπούν. Ο κάθε λαός έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να καθορίζει το μέλλον του κυρίαρχα, χωρίς ξένες επεμβάσεις και τη χρήση ή την απειλή βίας.

Αυτό το δικαίωμα, δικαίωμα κάθε λαού, υπερασπιστήκαμε με όσες δυνάμεις είχαμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη της Φεντερασιόν, του Μάη του '36, του Επταπυργίου, του Λαμπράκη. Δεν της χρειάζονται μαθήματα δημοκρατίας και ήθους από αυτούς που στη διάρκεια του μακελειού των 78 ημερών, γίνανε δεκανίκια της πιο βάρβαρης ιμπεριαλιστικής επέμβασης σε βάρος ενός λαού.

Ο πολιτιστικός ιμπεριαλισμός με τις "συναυλίες" του 6ου στόλου, τη "συναυλία" της ΟΤΠΟΡ, που εξυπηρετεί άλλους σκοπούς, δεν έχουν θέση ούτε καν ως πολιτιστικά γεγονότα.

Η θέση του ΚΚΕ είναι ευθέως αντίθετη με τον ιμπεριαλισμό, είναι γνωστή σε όλους. Η τακτική όσων με το πρόσχημα του "εκδημοκρατισμού" των λαών και των δικαιωμάτων συντάσσονται με τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις είναι επικίνδυνη και πρέπει να αποκρουστεί», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ