Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιστροφή στο τραπέζι με πρώτο θέμα το εδαφικό

Μετά από ασφυκτική πίεση που δέχτηκε, κυρίως από την Αθήνα, ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης προσήλθε τελικά στο τραπέζι των συνομιλιών, έστω κι αν δεν πήρε ικανοποιητικές και γραπτές διευκρινίσεις για την ανακοίνωση του γγ του ΟΗΕ, με την οποία, έμμεσα, προσφέρεται η αναγνώριση στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.

Η προσέλευση του Κληρίδη στο τραπέζι του διαλόγου αποφασίστηκε μετά από συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Η συνάντηση Κληρίδη-ντε Σότο, στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, πραγματοποιήθηκε αφού προηγουμένως είχε γίνει συνάντηση του Γλ. Κληρίδη με τον γγ του ΟΗΕ.

Μετά την πρώτη συνάντηση του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη (στο πλαίσιο του 4ου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών) στα Ηνωμένα Εθνη, που κράτησε δύο ώρες και δέκα λεπτά, ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συζήτησαν το εδαφικό και θα συνεχίσουν τη συζήτηση τη Δευτέρα στις 12.00 (ώρα Νέας Υόρκης).

Ο Πρόεδρος διευκρίνισε ότι συναντήθηκε πρώτα κατ' ιδίαν με το γενικό γραμματέα Κ. Ανάν και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον ντε Σότο.

Ο Μ. Παπαπέτρου, εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, αναφέρθηκε σε διπλωματική μάχη τις τελευταίες δύο-τρεις μέρες, η οποία, όπως είπε, «κερδήθηκε» και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήρε διαβεβαιώσεις πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται αυστηρά στο πλαίσιο που θέτουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ανέφερε ακόμα ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έλαβε διαβεβαίωση πως η πολιτική ισότητα είναι μια έννοια που πρέπει να αντικριστεί με βάση αυτές τις ερμηνείες.

Οι αρχηγοί των τεσσάρων πολιτικών κομμάτων που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη θα παραμείνουν εκεί για να παρακολουθούν τις εξελίξεις. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, και ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, Βάσος Λυσσαρίδης, εξέφρασαν, ωστόσο, τη μη ικανοποίησή τους από τις προφορικές διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αντιδράσεις στην Αθήνα

Καθόλου ικανοποιημένος από τις εξελίξεις εμφανίστηκε στην Αθήνα και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γερ. Αρσένης, ο οποίος με δήλωσή του χαρακτηρίζει προκλητική και απαράδεκτη την τοποθέτηση του γγ του ΟΗΕ, η οποία «δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα». Στη δήλωσή του ο Γερ. Αρσένης σημειώνει ότι «είναι στιγμή ύψιστης ευθύνης για την ελληνική κυβέρνηση και για τον πολιτικό κόσμο γενικότερα. Οφείλουμε να στηρίξουμε την κυπριακή κυβέρνηση να κρατήσει σθεναρή στάση».

Προφανώς ο Γερ. Αρσένης δεν εισακούστηκε από την κυβέρνηση. Η δήλωσή του ωστόσο έχει αρκετά κοινά σημεία με τις επισημάνεις στελεχών της ΝΔ, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γ. Βαρβιτσιώτης.

Η Ντ. Μπακογιάννη στη δήλωσή της κάνει λόγο για «ολοκληρωτική ανατροπή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής της τελευταίας 25ετίας», ενώ ο Γ. Βαρβιτσιώτης επισημαίνει ότι την ίδια στιγμή που προωθείται η πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, διαγράφεται το Κυπριακό από την ατζέντα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Αθήνα ο Γλ. Κληρίδης(2001-05-03 00:00:00.0)
Ο Ανάν στη σκηνή των διαπραγματεύσεων(2000-11-08 00:00:00.0)
Αρχισε ο «πέμπτος γύρος» στη Γενεύη(2000-11-02 00:00:00.0)
Αρχίζει πάλι το πήγαινε - έλα των διπλωματών(2000-10-11 00:00:00.0)
Ολοταχώς προς απευθείας συνομιλίες(2000-06-16 00:00:00.0)
Προεκλογική "σημαία" Αρσένη, το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα(1996-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ