Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο δρόμος του λαού μπορεί να ανοίξει

Σε καμιά άλλη φάση της ιστορίας του καπιταλισμού όσο σήμερα οι απολογητές και εκφραστές του, οι αστοί πολιτικοί ταγοί, για να αποτραβήξουν την προσοχή του λαού από τα καυτά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, δε βάλθηκαν με τόσο πείσμα και επιμονή να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους, την εργατική τάξη, τους αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Τη στιγμή που βρισκόμαστε στο κατώφλι του ΚΑ αιώνα, οι «οραματιστές» του νεοφιλελευθερισμού και νοσταλγοί «αμαρτωλών εποχών» πασχίζουν να μας πισωγυρίσουν στα μεσαιωνικά σκοτάδια και στους χαλεπούς καιρούς του «στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας». Κι, ακόμα, οι κυβερνώντες δε σταματούν ξεδιάντροπα να διαφεντεύουν τον «αμερικάνικο πολιτισμό» της βίας, της εγκληματικότητας, της τρομοκρατίας, των ναρκωτικών και των χιλιάδων αστέγων και ανέργων.

Και μ' αυτό το πρότυπο, επιμένουν να αγνοούν κάθε νομιμότητα, κάθε ασυδοσία του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, κάθε απαράδεκτη επέμβαση των ΗΠΑ στα εσωτερικά μας.

Συνάμα, σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στα καταπιεζόμενα λαϊκά στρώματα, για να τα υποτάξουν στα κελεύσματα και τις επιθυμίες του πλανητάρχη και του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, και με την πολιτική τους αυτή να επιδεινώνουν τη θέση τους σε όφελος της ολιγαρχίας.

Οι αστικές πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας, που ετσιθελικά έχουν αποδεχτεί τις αρχές της «νέας τάξης» και της παγκοσμιοποίησης, προσπαθούν με παραπλανητικές και απατηλές διακηρύξεις να παγιδέψουν το λαό, να τον παραπλανήσουν και να τον κάνουν να πιστέψει πως, ό,τι κάνουν, το κάνουν για το καλό του. Μάλιστα, δίχως πολιτική ευθιξία, δίχως πολιτική εντιμότητα, υποστηρίζουν πως επικύρωσαν το εμπάργκο κατά της Κούβας, του Ιράκ και της Γιουγκοσλαβίας για το συμφέρον της Ελλάδας και πως παίρνουν μέρος στις εγκληματικές επιδρομές ενάντια σε ελεύθερα, ανεξάρτητα και κυρίαρχα έθνη σε όφελος του λαού μας. Και πως επικροτούν τις τρομοκρατικές ενέργειες των ΗΠΑ ενάντια στα κράτη που δεν υποκύπτουν στις απαιτήσεις των ιμπεριαλιστών και γερακιών του ΝΑΤΟ, γιατί αυτό θα ωφελήσει τη χώρα μας (!).

Ομως, ποτέ άλλοτε, στη μακραίωνη πορεία του βίου του, ο ελληνικός λαός δεν παραπλανήθηκε, δεν ξεγελάστηκε, δεν εξαπατήθηκε τόσο άμεσα, τόσο μεθοδικά, τόσο οργανωμένα από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας. Αλλά και η φωνή του λαού θεριεύει, για να ανακόψει το επιθετικό μένος της άρχουσας τάξης, να σταματήσει το αντιλαϊκό εκμεταλλευτικό έργο των ιμπεριαλιστών και την αντιδημοκρατική πολιτική των αστικών κομμάτων, που όλο σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στους εργαζόμενους και την αγροτική τάξη και προβάλλουν απειλητικά και για εκφοβισμό το αποκρουστικό πρόσωπό τους.

Οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα έχουν μπει σε κίνηση και δραστηριότητα. Και παλεύουν αποφασιστικά να καλυτερέψουν τη ζωή τους, να βελτιώσουν τους όρους διαβίωσής τους. Εκείνο που ως τα χτες ήταν αυτονόητο, μοιραίο, τώρα έχει περάσει στη σφαίρα της προβληματικής, της αμφισβήτησης και οι άνθρωποι γυρεύουν, επίμονα, να πάψουν να ζουν μέσα σε απαράδεκτες, απάνθρωπες συνθήκες πείνας, ανεργίας, ανέχειας, αθλιότητας και καταπίεσης. Η υπόσταση της σημερινής καπιταλιστικής κοινωνίας μας και οι διάφοροι καταναγκασμοί που πηγάζουν από την τέτοια δομή και οργάνωσή της, οι κοινωνικοί δεσμοί και θεσμοί, το δίκαιο, οι νόμοι και οι ηθικές αξίες, όλα τούτα, έχουν ξεπέσει στη συνείδηση του λαού, των απλών ανθρώπων, της προοδευτικής διανόησης. Αυτά μπορούν να γεννήσουν την ακατανίκητη τάση για αλλαγή.

Την ιστορική τούτη στιγμή της ασυγκράτητης ροής των γεγονότων, που ένας κόσμος χρεοκοπημένος πασχίζει να κρατηθεί, οι λαϊκές μάζες έχουν νιώσει πως όλα τούτα, που διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια τους, δίχως τη δικιά τους θέληση κι έχουν άμεση σχέση με την ύπαρξή τους, είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν, να ανατραπούν. Γι' αυτό διαπιστώνουμε πως, μέρα με τη μέρα, ένα μεγάλο τμήμα της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, γυρίζουν την πλάτη στα υποταγμένα στην κυβερνητική πολιτική συνδικάτα της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ κλπ., και οργανώνονται στις προοδευτικές ομάδες του ΠΑΜΕ, στα Κινήματα Ειρήνης, συσπειρώνονται στο Λαϊκό Μέτωπο.

Οι εργαζόμενοι και όσοι είναι θύματα αυτής της κατάστασης έχουν αρχίσει πια φανερά να κλείνουν τ' αυτιά τους στις κυβερνητικές σειρήνες και σ' όλους εκείνους που προσπαθούν να τους εξαπατήσουν, να τους παραπλανήσουν.

Οι υποσχέσεις και οι διακηρύξεις των αστών πολιτικών και η πληροφόρηση που γίνεται από τα ΜΜΕ, οι επίσημες υποκριτικές φωνές, ακόμα κι αυτές της Εκκλησίας του Χριστόδουλου δεν έχουν πια τη δύναμη να πείσουν μήτε κι αυτούς, που ως τα χτες ήσαν εύκολοι ακροατές τους. Και αν ένα κομμάτι του ελληνικού λαού είναι ακόμα παγιδευμένο στον καπιταλιστικό κλοιό, γρήγορα κι αυτό η καθημερινή πρακτική θα το αποδεσμεύσει, θα το ελευθερώσει και θα το διαφωτίσει να στραφεί προς τη σωστή κατεύθυνση.

Βέβαια, το αστικό σύστημα οργάνωσης, με τις παραπλανητικές μεθόδους του και παραμορφωτικές πολιτικές του, με τις ψευδολογίες, τις συκοφαντίες, τη βία και την τρομοκρατία, έχει πετύχει να διατηρεί στη ζωή τον καπιταλισμό στον τόπο μας, όπως, άλλωστε, και σ' ένα μεγάλο τμήμα του πλανήτη μας. Ομως, ήρθε η ώρα, οι εργαζόμενοι, οι πλατιές λαϊκές μάζες και, κύρια, η εργατική τάξη να αξιοποιήσουν τη δύναμή τους. Οι συνθήκες είναι ώριμες για να αντιπαραταχθούν στην επίθεση της ολιγαρχίας και των πολιτικών δυνάμεων, που την εντείνουν, την υπηρετούν. Τα μέτωπα πάλης του λαού για την ικανοποίηση των διεκδικήσεών του, που, μέρα με τη μέρα, διευρύνονται και εντείνουν την αγωνιστικότητά τους, το αποδείχνουν περίτρανα.

Σήμερα, η προβολή και υποστήριξη των προβλημάτων του λαού μέσα στο Κοινοβούλιο από τους κομμουνιστές βουλευτές αποτελεί το ένα σκέλος του αγώνα αυτού για την αντιμετώπιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Το άλλο σκέλος είναι η πάλη έξω από τη Βουλή των λαϊκών δυνάμεων, με τις ασταμάτητες κινητοποιήσεις τους, τις διαδηλώσεις, τις διαμαρτυρίες τους. Σε τούτη την κρίσιμη καμπή της σύγκρουσης της εργασίας με το κεφάλαιο - και ας υποστηρίζει ο κ. Σημίτης πως έχει καταργηθεί η πάλη των τάξεων - ο ελληνικός λαός πρέπει να αγρυπνεί και να αγωνίζεται αδιάκοπα για να ξεφύγει από την εκμετάλλευση της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας. Οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά κινήματα, που αναπτύσσονται στη χώρα μας, η προοδευτική διανόηση και οι προσωπικότητες καλής θέλησης, που αποτελούν τις δυνάμεις του λαϊκού μετώπου, με την πάλη τους και την πρωτοπορία του ΚΚΕ, θα συμβάλουν για να ανοίξει ο δρόμος υλοποίησης του ρεαλιστικού οράματος για το πέρασμα από τον καπιταλισμό σε ένα άλλο κοινωνικό οικονομικό σύστημα, που θα εξασφαλίσει στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα, στον ελληνικό λαό ΨΩΜΙ - ΔΟΥΛΙΑ - ΕΙΡΗΝΗ.


Σταύρος ΚΑΛΦΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ