Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πολεμικοί» λόγοι Χριστόδουλου

Τον εθνικοπατριωτικό του μανδύα φόρεσε χτες στην Καλαμπάκα ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και στο κήρυγμά του κάλεσε τους πιστούς να αντισταθούν, ώστε η Εκκλησία να γίνει κυματοθραύστης, που θα εμποδίσει, όπως είπε, τα σχέδια όσων θέλουν να απομακρύνουν το λαό από τις αξίες του. Και απηύθυνε προειδοποίηση προς όλους, λέγοντας «έχω στη φαρέτρα μου πολλά ακόμα να πω», αλλά, όπως διευκρίνισε, κρίνει «ότι δεν είναι ακόμα καιρός».

Με τις αναφορές δε που έκανε στους Πατέρες της Εκκλησίας, «που και εκείνοι στην εποχή τους υπέστησαν διωγμούς», θέλησε να τοποθετήσει και τον εαυτό του σε αυτή τη θέση. Προχτές αργά το βράδυ, στην Καλαμπάκα επίσης, ο αρχιεπίσκοπος έκανε ειδική αναφορά στον εκσυγχρονισμό επισημαίνοντας ότι «βάλαμε στο περιθώριο τους ήρωες, τους Πατέρες και τα παλικάρια του έθνους, επιδιώκοντας τον εκσυγχρονισμό». Για να προσθέσει: «Πρόκειται για μεγάλο λάθος που θα το πληρώσει ο λαός». Και διερωτήθηκε: «Ποιος από σας θέλει να γίνει γενίτσαρος; Θα τα αλλάξουμε όλα αντί ενός πινακίου φακής;».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας προσπάθησε να διασκεδάσει προηγούμενη δήλωσή του ότι η Εκκλησία της Ελλάδος είναι παραθρησκευτική οργάνωση. «Η Εκκλησία της Ελλάδας, είπε, είναι η Εκκλησία της Ελλάδας. Δεν είναι παραθρησκευτική οργάνωση. Και επειδή δεν είναι παραθρησκευτική οργάνωση, δεν μπορεί να συμπεριφέρεται, πολλές φορές, με χαρακτηριστικά τέτοια στη λειτουργία της, τα οποία συνήθως διέπουν τη λειτουργία παραθρησκευτικών οργανώσεων».

Ο υπουργός Τύπου απέφυγε να σχολιάσει τις βολές του αρχιεπισκόπου κατά του εκσυγχρονισμού, λέγοντας ότι ο καθένας εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Επισήμανε ακόμα ότι γενική αρχή στη δημοκρατία είναι οι πολίτες να εκλέγουν την κυβέρνηση και η κυβέρνηση να ασκεί την εξουσία καθώς «η πορεία της χώρας καθορίζεται από τις πολιτικές των οργάνων που ο λαός με την ψήφο του, μέσω της κάλπης, έχει αναδείξει».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ