Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσοίωνες προβλέψεις σοσιαλδημοκράτη καθηγητή

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Η είσοδος της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ δεν ενίσχυσε την εμπιστοσύνη σ' αυτό το νόμισμα γιατί αυτή η χώρα είναι αναμφίβολα η πιο ανίσχυρη από όλες τις χώρες του ευρώ. Το δημοψήφισμα που θα γίνει σε τρεις βδομάδες στη Δανία και οι σφοδρές συζητήσεις για το ευρώ στην Αγγλία, δείχνουν ότι το ευρώ διασπά ολόκληρους λαούς. Οσο περισσότερα ανίσχυρα έθνη μπαίνουν στο ευρώ, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για τη σταθερότητα των τιμών.

Αυτή τη γνώμη διατυπώνει ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου Βίλχελμ Νέλινγκ, στην εφημερίδα «Bild» της Κυριακής (10/9).

Η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, απαντάει ο καθηγητής στη συνέντευξή του, από το Νοέμβρη του 1999 ύψωσε τα επιτόκια έξι φορές, προσπαθώντας να φρενάρει την καθοδική τάση του ευρώ. Ομως το αποτέλεσμα ήταν ότι τα επιτόκια ανέβηκαν κατά 2%, αλλά οι τιμές αυξήθηκαν γρηγορότερα και η εξωτερική αξία του ευρώ απέναντι στο δολάριο έπεσε κατά το 1/4. Παρ' όλα αυτά, θα υπάρξει και νέα άνοδος των επιτοκίων. Αδύνατες νομισματικά χώρες όπως η Ιταλία, η Φινλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία σπρώχνουν τις τιμές στα ύψη.

Βρισκόμαστε, τονίζει ο πανεπιστημιακός σοσιαλδημοκράτης, μπροστά στο μεγαλύτερο νομισματικό πείραμα όλων των εποχών. Υποστηρίζει ότι θα υπάρξουν προσαρμογές των μισθών και ημερομισθίων, μειώσεις των κοινωνικών παροχών, περικοπές κοινωνικών κονδυλίων και πλήρης αποδέσμευση των εργασιακών σχέσεων. Ολα αυτά, υπογραμμίζει, «αποτελούν πολιτικά ναρκοπέδια και τολμώ να αμφιβάλλω ότι θα γίνει δυνατό αυτά τα ναρκοπέδια να αποσυρθούν».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ