Παρασκευή 19 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ποιo ελληνικό λάδι;

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα στο Ευρωκοινοβούλιο

Αποκαλυπτική για τις αρνητικές προθέσεις της Επιτροπής στον τομέα του ελαιολάδου υπήρξε η απάντηση του Επιτρόπου Κίνοκ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της ώρας των ερωτήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Στρ. Κόρακας με την ερώτησή του καλούσε την Επιτροπή να λάβει μέτρα για προστασία της ελαιοκαλλιέργειας και του εισοδήματος των παραγωγών, αυξάνοντας τις ισχύουσες άνισες και άδικες ποσοστώσεις, επαναφέροντας αναβαθμισμένα το θεσμό της παρέμβασης, ώστε να προστατευτούν οι παραγωγοί από την εκμετάλλευση των εμπόρων και εφαρμόζοντας ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική διαφήμισης και προώθησης του προϊόντος σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε ότι η ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη θέση παραγωγής ελαιολάδου στον κόσμο, υπεραμύνθηκε των μέτρων του ισχύοντος κανονισμού, τόνισε ότι «οι νέες φυτεύσεις δε δίνουν δικαίωμα για βοήθεια» και... παρέπεμψε στις εξαιρέσεις του κανονισμού, ώστε «οι παραγωγοί να επωφεληθούν πλήρως από τις εξαιρέσεις των κανόνων με εγκεκριμένα προγράμματα φύτευσης». Οσον αφορά την παρέμβαση, ο κ. Κίνοκ έκανε σαφές ότι «οι Μέγιστες Εθνικές Εγγυημένες Ποσότητες έχουν ήδη οριστεί» και ότι ο θεσμός της παρέμβασης όχι μόνο δε θα επανέλθει, αλλά και ότι «αντικαταστάθηκε ικανοποιητικά και αποτελεσματικά από το σύστημα της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, το οποίο είναι πιο ευέλικτο».

Παίρνοντας το λόγο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «φαίνεται ότι δύσκολα συνεννοούμαστε σ' αυτήν την αίθουσα», επισήμανε ότι «σήμερα, εξαιτίας της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ελαιοπαραγωγοί είναι στο έλεος των μεγαλοεμποροβιομηχάνων, που συνεννοούνται μεταξύ τους και επιδιώκουν να αρπάξουν το ελαιόλαδο σε πρωτοφανείς εξευτελιστικές τιμές. Αυτή η κατάσταση έγινε δραματική με την κατάργηση του θεσμού της έστω και υποβαθμισμένης παρέμβασης και η ιδιωτική αποθεματοποίηση είναι πραγματικά κοροϊδία - το υπογραμμίζω. Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση; Θα επανέλθει αναβαθμισμένο το καθεστώς παρέμβασης που προστάτευε στοιχειωδώς τον παραγωγό;».

«Οταν το ελαιόλαδο», σημείωσε ο Στρ. Κόρακας, «αναγνωρίζεται παγκοσμίως ότι έχει τόσο μεγάλη και ευεργετική σημασία για τον ανθρώπινο οργανισμό και παίζει ένα τόσο σημαντικό ρόλο για τη διατήρηση του αγροτικού πληθυσμού σε προβληματικές περιοχές, γιατί οι τόσο χαμηλές - ιδιαίτερα για την Ελλάδα - ποσοστώσεις; Θα τις αυξήσετε; Εχοντας υπόψη τις εκτεταμένες μείξεις ελαιολάδου με σπορέλαιο, τι θα κάνει η Επιτροπή για τον τερματισμό αυτής της πρακτικής που πλήττει παραγωγό και καταναλωτή προς όφελος των κομπιναδόρων βιομηχάνων; Στο πνεύμα αυτό, πιστεύει η Επιτροπή ότι χτυπά το φαινόμενο αυτό, χτυπά την απάτη δηλαδή, με την αύξηση της ποσόστωσης της Ιταλίας, όπου γίνονται κυρίως οι παραπάνω μείξεις, και τη μείωση της ποσόστωσης της Ελλάδας;»

Ανταπαντώντας ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, ενώ συμμερίστηκε στα λόγια την άποψη και τους προβληματισμούς του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ για τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στον τομέα του ελαιολάδου, υπογράμμισε επίσης τη σημασία του ελαιολάδου στην παραγωγή του οποίου έχει ηγεμονικό ρόλο η ΕΕ και αφού εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμηση και αγάπη του για το λάδι, περιορίστηκε σε ευχολόγια, ασάφειες και υπονοούμενα αποφεύγοντας ουσιαστικά να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα και αιτήματα του ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κι άλλη κατρακύλα...(2003-10-05 00:00:00.0)
Το ψήφισμα της σύσκεψης(2001-11-30 00:00:00.0)
«Ταχυδακτυλουργίες» με λάδι(2000-07-13 00:00:00.0)
Στους δρόμους εργάτες - αγρότες ενάντια στην ΕΕ(1998-05-15 00:00:00.0)
"Ατζέντα 2000": Μαύρα μαντάτα για τους αγρότες(1998-02-18 00:00:00.0)
Απορρίφθηκε και το πακέτο Τζουμάκα για το λάδι(1998-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ