Παρασκευή 19 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΡΥΖΙ
Ανώφελη «κοπτοραπτική» στις ζώνες καλλιέργειας

Την ικανοποίηση του αιτήματος από τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, για αλλαγή του συστήματος περιφεριοποίησης για τη στήριξη του ρυζιού, ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας, επιχειρώντας να το εμφανίσει ως άλλη μια σημαντική κυβερνητική επιτυχία. Ποιο ήταν το «αίτημα» και τι «κέρδισε» ο υπουργός Γεωργίας στις Βρυξέλλες; Ο Επίτροπος Γεωργίας του επέτρεψε να πάρει δύο ρυζοπαραγωγικούς νομούς από τη ζώνη Β' (Αιτωλοακαρνανίας και Καβάλας ) και να τους εντάξει στη ζώνη Α'. Δηλαδή, του επέτρεψε να κάνει «κοπτοραπτική» στις ζώνες καλλιέργειας, στις oποίες η ίδια η κυβέρνηση πήρε για λόγους σκοπιμοτήτων λάθος «μέτρα», μετά την επιβολή του πενιχρού πλαφόν των 249.000 στρεμμάτων το 1995.

Τώρα πάλι, για λόγους σκοπιμοτήτων που πάλι δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των ρυζοπαραγωγών, ο υπουργός Γεωργίας εντάσσει στην Α' ζώνη - όπου ανήκουν οι νομοί Θεσσαλονίκης, Σερρών και Φθιώτιδας - και τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Καβάλας, διατηρώντας το πλαφόν ως είχε(223.000 στρέμματα). Στα ίδια μένει και το πλαφόν στη Β' ζώνη (26.000 στρέμματα περίπου), όπου παραμένουν ενταγμένοι γύρω στους 20 ρυζοπαραγωγικούς νομούς: Ημαθίας, Πιερίας, Ξάνθης, Μαγνησίας, Θεσπρωτίας, Μεσσηνίας, Ηλείας κ.ά.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι οι ρυζοπαραγωγοί θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν ακριβά τα σπασμένα του κοινοτικού κανονισμού για το ρύζι και της ζωνοποίησης που επέβαλε η κυβέρνηση. Και η κατάληξη αυτής της πολιτικής ήταν και η καλλιέργεια ρυζιού να συρρικνωθεί και το εισόδημα των παραγωγών να μειωθεί. Εξαιτίας των βαρύτατων προστίμων συνυπευθυνότητας, από 300.000 στρέμματα που καλλιεργούνταν το 1995, καλλιεργούνται τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται, λιγότερα από 250.000 στρέμματα. Εδώ υπάρχει και ένα τραγελαφικό παράδειγμα, όπου πριν δυο χρόνια οι ρυζοπαραγωγοί της ζώνης Β' έχασαν ολόκληρη την επιδότηση, επειδή καλλιέργησαν διπλάσια στρέμματα από το εξευτελιστικό πλαφόν που όρισε η κυβέρνηση, ενώ στη ζώνη Α' καλλιεργήθηκαν λιγότερα στρέμματα και δεν υπήρχε υπέρβαση του εθνικού πλαφόν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ