Παρασκευή 19 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Τηλεοπτική πρόκληση

Ασφαλώς το φαινόμενο δεν είναι σημερινό μόνον. Η πρακτική δηλαδή της φίμωσης, διά του αποκλεισμού των εκπροσώπων του ΚΚΕ και κάθε αντίθετης στην κρατούσα κατάσταση φωνής, από τις εκπομπές των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας και της αποσιώπησης των θέσεων του Κόμματος στα μικρά και μεγάλα ζητήματα της πολιτικής ζωής και της επικαιρότητας. Είναι γνωστή η απαράδεκτη μεταχείριση υπέρ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και σε βάρος του ΚΚΕ, αλλά και άλλων μικρότερων κομμάτων, στην κατανομή του προεκλογικού ραδιοτηλεοπτικού χρόνου από τα ιδιωτικά κανάλια, που αγνόησαν ακόμα και τις συστάσεις του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Στόχος, η ενίσχυση του δικομματικού σκηνικού και η παγίδευση των ψηφοφόρων σ' αυτό το παιγνίδι.

Ωστόσο, μετεκλογικά η πρακτική αυτή χειροτέρεψε. Υπάρχει ένα «ιδιότυπο εμπάργκο» κατά του ΚΚΕ. Για τα πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια το δικομματικό παιγνίδι συνεχίζεται. Η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ παρελαύνουν από τις οθόνες και ντόρος πολύς γίνεται για επουσιώδη και δευτερεύοντα ζητήματα, χωρίς να ενδιαφέρουν πραγματικά τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό. Δικομματικό παιγνίδι να γίνεται! Ετσι, τώρα, η προεκλογική τακτική της λειψής παρουσίασης των θέσεων και των απόψεων του ΚΚΕ για τα γενικότερα πολιτικά ζητήματα και τα θέματα της επικαιρότητας έχει εξελιχθεί σε επιχείρηση πλήρους αποσιώπησης, εξαφάνισης, ουσιαστικά, των θέσεων και των απόψεων του Κόμματος. Τα συγκεκριμένα στοιχεία, που έθεσε υπόψη του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και της ΕΣΗΕΑ, χτες, ο εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, Μ. Κοψίδης, με τα οποία καταγγέλλεται η συστηματική προσπάθεια φίμωσης του ΚΚΕ τη μετεκλογική περίοδο, είναι χαρακτηριστικά.

Εχουμε μια πρωτοφανή καταπάτηση κάθε έννοιας δημοκρατικής πληροφόρησης από τους ιδιωτικούς σταθμούς «Αντέννα», «Μέγκα», «Αλφα», «Σταρ», «Νιου Τέμπο», οι οποίοι αποσιωπούν μόνιμα και συστηματικά τις θέσεις του ΚΚΕ, ακόμη και για φλέγοντα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας. Για τους ιθύνοντες των παραπάνω σταθμών, τόσο στις ειδήσεις όσο και στις πολιτικές εκπομπές, το ΚΚΕ δεν υπάρχει! Για παράδειγμα: Τα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών «Αντέννα», «Μέγκα», «Αλφα» και «Αλτερ 5» εξαφάνισαν, εντελώς, τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στη Θεσσαλονίκη στις 12 του Μάη και τις δηλώσεις της την προηγούμενη όπως και την ομιλία της σε συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 του Μάη. Κι αυτό παρόλο - ή μάλλον γι' αυτό - που επρόκειτο για μια ουσιαστική παρέμβαση του ΚΚΕ στα σοβαρά ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, με τη ΝΑΤΟική επέμβαση στα Βαλκάνια και για όσα επικίνδυνα εξελίσσονται με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη. Την ίδια στιγμή για ασήμαντα συμβάντα σπαταλιέται άφθονος τηλεοπτικός χρόνος και τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μονοπωλούν, διά των εκπροσώπων τους, τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές.

Πρόκειται για μείζον πολιτικό πρόβλημα δημοκρατίας. Και το ζήτημα δεν είναι μόνον η χοντρή παρανομία των μεγαλοκαναλαρχών, που καταπατούν ακόμα και τη συνταγματική επιταγή για δημοκρατική ενημέρωση του ελληνικού λαού. Σοβαρότατες είναι οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που όχι μόνον ανέχεται, αλλά και στηρίζει αυτήν την απαράδεκτη πρακτική των «διαπλεκομένων», υπονομεύοντας και τη λειτουργία του ΕΣΡ. Εξάλλου, η ίδια η κυβέρνηση, μετατρέποντας σε κυβερνητικά φερέφωνα τους κρατικούς ραδιοσταθμούς και επιχειρώντας τη φίμωση του Τύπου με τις διώξεις, όπως του «Ριζοσπάστη» και άλλων εντύπων, ενισχύει την ασυδοσία των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, αρκεί να υπηρετούν την πολιτική της. Ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα και υποχρέωση να αντισταθεί. Και το ΕΣΡ όσο και η ΕΣΗΕΑ οφείλουν να παρέμβουν αμέσως.


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ