Παρασκευή 19 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Είναι εγκληματίες!

Δεν είναι τραγωδία. Είναι έγκλημα, προδιαγεγραμμένο μάλιστα. Και είναι ψυχροί εγκληματίες όσοι, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ΝΑΤΟικές αξιώσεις, δε διστάζουν σε καιρό ειρήνης να στείλουν στο θάνατο στρατευμένους, τώρα πλέον και απλούς ανυποψίαστους πολίτες. Ο,τι συνέβη χτες στην Αντίκυρα μόνο συγκυριακά συνέβη χτες. Ο,τι συνέβη προχτές στη Σούδα μόνο συγκυριακά συνέβη εκεί και τότε. Ας μην τολμήσουν να μιλήσουν για προβλεπόμενες σε καιρό ειρήνης απώλειες. Μη το τολμήσουν, όχι μόνο γιατί πλέον υπάρχουν ανάμεσα στα θύματα και ανυποψίαστοι πολίτες. Μη το τολμήσουν πριν απ' όλα για τα ίδια τα στρατευμένα παιδιά του ελληνικού λαού. Το ότι οι πιλότοι είναι επαγγελματικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δε σημαίνει και ότι είναι πρόβατα επί σφαγή.

Ετούτος ο λαός έχει αποδείξει πως όταν χρειαστεί και ήρωας είναι και δε φείδεται αίματος αν το χρέος στην πατρίδα το επιβάλλει. Εδώ όμως δεν πρόκειται για κανένα χρέος προς την πατρίδα. Η πτέρυγα του «Κορσέρ» προχτές δεν τσάκισε στη μάχη με τον εχθρό. Το «Φάντομ» χτες δεν έπεσε κυνηγώντας τον εχθρό. Δεν ξέρουμε ποιο στρατιωτικό απόρρητο θα επικαλεστούν για να διαστρέψουν την πραγματικότητα. Αυτό που είδαν χτες οι κάτοικοι στην Αντίκυρα είναι μία άσκηση κατά πραγματικά κατοικήσιμης περιοχής. Μιας περιοχής που είχε το προνόμιο να γειτνιάζει με τις αποθήκες καυσίμων του ΝΑΤΟ. Ακόμα όμως κι αν ένα τέτοιο σενάριο επιβάλλεται να εφαρμοστεί για λόγους εθνικού συμφέροντος, το πρόβλημα πάλι δεν είναι αυτό καθ' αυτό το σενάριο. Είναι η πολιτική που καλούνται να υπηρετήσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Ηίδια η ηγεσία της Αεροπορίας μιλά για υπερεντατικές συνθήκες εκπαίδευσης των πιλότων. Προκύπτουν αυθόρμητα τα ερωτήματα: Αφού και τα τουρκικά αεροσκάφη προσγειώνονται αύριο στην Αγχίαλο ως «φίλια», ποιον εχθρό εκπαιδεύονται να κυνηγήσουν οι Ελληνες πιλότοι; Ποιος είναι ο άμεσος - χρονικά - κίνδυνος που επιβάλλει την εντατικοποίηση της εκπαίδευσης σε βαθμό που να προκύπτουν - έστω και προβλέψιμα - θύματα; Δεν αμφιβάλλουμε πως οι πωλητές στρατιωτικών συστημάτων έχουν να δώσουν αρκετές πειστικές απαντήσεις. Πριν απ' όλα μπορούν να προβάλουν το γεγονός πως κάθε Σχολή Πολέμου που σέβεται τον εαυτό της είναι υποχρεωμένη να εκπονήσει και υλοποιήσει τα πιο απίθανα σενάρια!

Μία απάντηση, όμως, αποκρύπτεται πάντα: Ο ίδιος ο επιθετικός χαρακτήρας του ΝΑΤΟ είναι αυτός που επιβάλλει και στους εθνικούς σχηματισμούς να δρουν επιθετικά σε όλα τα επίπεδα. Από αυτή την πικρή αλήθεια πηγάζουν όλα τα παράπλευρα προβλήματα. Επιμέρους αναλύσεις μπορούν να αναδείξουν ζητήματα που αφορούν τις συνέπειες από τις σχέσεις εξάρτησης, όπως η ποιότητα του στρατιωτικού υλικού, ο βαθμός συντήρησής του κι άλλα ανάλογα. Δεν μπορούν, όμως, να ανατρέψουν το κύριο, που είναι ο επιθετικός, ο ιμπεριαλιστικός προσανατολισμός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κι αν αυτό ήταν σοβαρό πρόβλημα χτες, σήμερα είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ είναι απροκάλυπτα επιθετικό. Η άσκηση που αρχίζει αύριο έχει σενάριό της ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση σε άλλες χώρες υπό το πρόσχημα της αποκατάστασης της δημοκρατίας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο εικονικός βομβαρδισμός της Αντίκυρας αποκάλυψε και εδώ αυτό που ήταν ήδη γνωστό από τις αεροπορικές επιθέσεις στη Γιουγκοσλαβία. Εχθρός είναι οι λαοί που αντιστέκονται. Αυτοί βομβαρδίζονται. Η απόκρυψη αυτής της αλήθειας είναι συνενοχή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ