Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΒΕΡΟΙΑΣ
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους

Σε κλοιό βρέθηκε και χτες η Βέροια μετά τον αποκλεισμό από ροδακινοπαραγωγούς, που διεκδικούν την πληρωμή της παραγωγής τους που παρέδωσαν το καλοκαίρι. Πάνω από 300 τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα συνέχισαν να παραμένουν παραταγμένα στους δρόμους γύρω από τη Νομαρχία, ενώ οι αγρότες πραγματοποίησαν δίωρη συμβολική κατάληψη της Αγροτικής Τράπεζας. Σε σύσκεψη της επιτροπής αγώνα που έγινε το μεσημέρι αποφασίστηκε να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί η κινητοποίηση των ροδακινοπαραγωγών, όπως και να παραμείνουν τα τρακτέρ στους κεντρικούς δρόμους της Βέροιας, μέχρι να υπάρξει επίσημη δέσμευση για την επίλυση των προβλημάτων τους. Οι αγρότες της Ημαθίας διεκδικούν τη θεσμική τιμή των 96 δρχ. το κιλό για το βιομηχανικό ροδάκινο και η αποπληρωμή τους να γίνει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, ζητούν τη ρύθμιση των χρεών τους με δικαιότερους όρους, τη διατήρηση του μέχρι σήμερα υπάρχοντος καθεστώτος τιμής ασφαλείας του προϊόντος κλπ.

«H ώρα μηδέν για το ροδάκινο, όπως είχαμε προειδοποιήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, έφτασε», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Αγροτική Τμήμα της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ. «Οι υπεύθυνοι σιωπούν ένοχα. Είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση, ο κανονισμός που ισχύει εδώ και χρόνια για τα οπωροκηπευτικά και ο καινούριος κανονισμός που ψηφίστηκε τώρα έχει καταστροφικές συνέπειες για το ροδάκινο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πάνω από 170.000 τόνοι ροδάκινο σε σύνολο παραγωγής 500.000 δε θα μπορεί να πουληθεί αλλά ούτε και να πάει για απόσυρση. Αυτό σημαίνει πλαφόν και στο ροδάκινο όπως επιβλήθηκε πλαφόν και σε άλλα προϊόντα».

«Η αγροτιά της περιοχής δε θα πρέπει να περιμένει τίποτε το καλό από τον κανονισμό της ΕΕ. Ο μόνος δρόμος που απομένει είναι αυτός του συντονισμένου αγώνα. Η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των αγροτών της περιοχής που θα πρέπει να παλέψουν για διασφάλιση των τιμών του προϊόντος, κυβερνητική παρέμβαση για τη διάθεση της παραγωγής, να μην εφαρμοστεί ο καινούριος κανονισμός για τα οπωροκηπευτικά, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι στα πλαίσια της ΚΑΠ, της ΕΕ και της ΟΝΕ δε θα λυθεί κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, τα προβλήματα θα οξύνονται οδηγώντας σε μαζικό ξεκλήρισμα την αγροτιά. Χρειάζεται ρήξη, αντίσταση, ανατροπή αυτής της πολιτικής», καταλήγει η ανακοίνωση του Αγροτικού Τμήματος της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ