Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΛΟΝΔΙΝΟ 1948
Ελαμψε το άστρο της Κόεν

Η Κοέν (δεξιά) ήταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια στο Λονδίνο
Η Κοέν (δεξιά) ήταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια στο Λονδίνο
Σε μια Ευρώπη που προσπαθούσε να συνέλθει από το τέλος του Β` Παγκόσμιου Πολέμου και να αναστηλώσει τα ερείπιά της, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1948 έχουν μεγάλη ιστορική αξία για τη συνέχιση του θεσμού. Επρεπε να διοργανωθούν για να δείξουν σε όλους ότι οι λαοί μπορούν να ζήσουν ειρηνικά. Αν και οι ηττημένοι του πολέμου δε συμμετείχαν, όπως και η ΕΣΣΔ, οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 59 (πολλές αν αναλογιστεί κανείς τι κατάσταση επικρατούσε στις περισσότερες χώρες) και ο αριθμός των αθλητών έφθασε τους 4.400. Παρά τα οικονομικά προβλήματα που υπήρχαν, οι Βρετανοί κατάφεραν να διοργανώσουν τους Αγώνες πολύ καλά, τηρούμενων και τον αναλογιών με την κατάσταση που επικρατούσε.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Η παρουσία του ανθρώπου - ατμομηχανή, του Τσεχοσλοβάκου Εμίλ Ζάτοπεκ, που κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο στα 10 χλμ και ένα αργυρό στο 5.000 ήταν αυτή που εντυπωσίασε κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Στα αξιοσημείωτα και ο Αμερικανός δεκαθλητής Μπομπ Ματάιας, καθώς μόλις στα 17 πήρε μέρος στο επίπονο άθλημα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ: Η Ολλανδέζα νοικοκυρά Φάνη Μπλάκερς Κοέν ήταν αυτή που ξεχώρισε κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Η «ιπτάμενη νοικοκυρά» όπως ονομάστηκε, αν και μητέρα δυο παιδιών στα 28 της, κατάφερε να στεφθεί τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης στα 100μ, 200μ, 80μ εμπόδια και στα 4Χ100. Η ημέρα της άφιξής της στην πατρίδα της μετά τους Αγώνες καθιερώθηκε ως εθνική γιορτή...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ