Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΡΩΜΗ 1960
Ευκαιρία για «λίφτινγκ»

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1960 αποτέλεσαν την καλύτερη ευκαιρία για τους Ιταλούς να φτιάξουν καινούριες αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και να διαφοροποιήσουν προς το καλύτερο τη μορφή της Ρώμης. Για παράδειγμα, το Ολυμπιακό Χωριό κατασκευάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε μετά χρησίμευσε για τη διαμονή δημοσίων υπαλλήλων που θα έπαιρναν μετάθεση στην πρωτεύουσα. Γενικά οι Ιταλοί έδειξαν έναν άλλο τρόπο εκμετάλλευσης των αγώνων που θα είχε να κάνει με την οικιστική αναδιάρθρωση και θα γίνονταν ανταποδοτικοί για το μέλλον.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Ο Αιθίοπας Αμπέμπε Μπικίλα, που έτρεχε ξυπόλυτος, ήταν το πιο σημαντικό γεγονός των αγώνων. Ο ξυπόλυτοςδρομέας κατάφερε να κερδίσει το μαραθώνιο έχοντας μελετήσει τα πάντα γύρω από τη διαδρομή. Αξιοσημείωτη είναι και η νίκη του Γερμανού Αρμιν Χάρι στα 100μ, όπου έσπασε την κυριαρχία των Αμερικανών στο αγώνισμα. Οι αγώνες αυτοί θα μείνουν στην ιστορία για έναν ακόμη λόγο: Αποτέλεσαν την αφετηρία για μια πολυεπιτυχημένη καριέρα ενός αθλητή της πυγμαχίας. Τότε ήταν μόλις 18 χρόνων και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 81κ.Το όνομά του; Κάσιους Κλέι, ή πιο γνωστός όπως έγινε μετά, Μοχάμεντ Αλι.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ: Μια γυναίκα από τις ΗΠΑ ήταν το πρόσωπο των αγώνων. Η Βίλμα Ρούντολφ, η «μαύρη γαζέλα», όπως ήταν το παρατσούκλι της, κατάφερε να πάρει τρία χρυσά μετάλλια στα 100, 200 και 4Χ100. Ας σημειωθεί ότι η Ρούντολφ σε παιδική ηλικία είχε αρρωστήσει από πολιομυελίτιδα και λίγο έλειψε να μείνει ανάπηρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ