Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ 1932
Η ώρα του... κέρδους

Το 1932 οι Αγώνες ξαναπερνούν για δεύτερη φορά τον Ατλαντικό, αφού διοργανώθηκαν από το Λος Αντζελες. Η διοργάνωση αυτή θα μείνει στην ιστορία σαν την πρώτη από το 1896 που απέφερε σημαντικά κέρδη στους διοργανωτές. Η παταγώδης αποτυχία των Αγώνων του Σεντ Λούις το 1904 δεν έχει εξαλειφθεί από τη μνήμη των Αμερικανών, που θέλουν να πάρουν ρεβάνς από τους ίδιους τους εαυτούς τους. Οι Αγώνες του Λος Αντζελες ήταν πολύ καλύτεροι στην οργάνωση. Για πρώτη φορά λειτουργεί Ολυμπιακό Χωριό, υπάρχουν θαυμάσιες αθλητικές εγκαταστάσεις και μια φαντασμαγορική τελετή έναρξης. Εκείνο, όμως, που βοήθησε τα μέγιστα στο κύρος και την αίγλη των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν η εκπληκτική παρουσία των φιλάθλων, τόσο από πλευράς εισιτηρίων όσο και από πλευράς συμπεριφοράς. Στην τελετή έναρξης βρέθηκαν περίπου 100.000 θεατές, ενώ καθημερινά παρακολουθούσαν τους Αγώνες 40.000-50.000 φίλαθλοι που υπάκουαν υπομονετικά σε κάθε ανακοίνωση των διοργανωτών. Μόνο το 1896 στην Αθήνα υπήρχε τόσο μεγάλο πλήθος φιλάθλων που επιδείκνυε τέτοιο ενδιαφέρον για τα αγωνίσματα.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Ο 17χρονος Αμερικανός 400άρης Καρ ήταν αυτός που έκλεψε την παράσταση, καθώς ενώ προερχόταν από δύο συντριπτικά κατάγματα στα πόδια (λόγω ατυχήματος) εντούτοις κατάφερε να πάρει το χρυσό επιτυγχάνοντας και παγκόσμιο ρεκόρ. Στα αξιοσημείωτα ο εσφαλμένος υπολογισμός στα 3.000μ στιπλ όπου οι αθλητές έτρεξαν ένα γύρο παραπάνω.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ: Η Αμερικανίδα πολωνικής καταγωγής Στέλλα Γουόλς (Στέλλα Βαλιάσεβιτς) ήταν η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να κάνει τα 100μ σε 11.9 εκ. Ενώ επρόκειτο να αγωνιστεί με τη σημαία των ΗΠΑ έμεινε άνεργη και οι Πολωνοί της πρόσφεραν δουλιά στην αμερικάνικη πρεσβεία και έτσι αγωνίστηκε με τα χρώματα της Πολωνίας. Το περίεργο είναι ότι το 1980 η Στέλλα Γουόλς σκοτώθηκε σε ένοπλη ληστεία. Η νεκροψία απέδειξε ότι η Στέλλα Γουόλς ήταν άντρας και ποτέ δεν υπήρξε γυναίκα...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ