Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ 1928
Η ώρα των γυναικών

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Αμστερνταμ θα μείνουν στην ιστορία για την πρώτη συμμετοχή των γυναικών και για την πρώτη μετά τον πόλεμο εμφάνιση της Γερμανίας. Μάλιστα, οι Γερμανοί έκαναν δυναμική επιστροφή αφού αναδείχτηκαν δεύτερη χώρα στα μετάλλια, πίσω από τις ΗΠΑ. Στους αγώνες συμμετείχαν 46 χώρες με 2.971 αθλητές. Η διοργάνωση θεωρείται επιτυχημένη αφού ο μεγάλος ζήλος που έδειξαν οι Ολλανδοί απέδωσε καρπούς. Το Ολυμπιακό Στάδιο της πόλης, χωρητικότητας 40 χιλιάδων θέσεων, ήταν το πρώτο που είχε στίβο 400μ. Σε αυτούς τους αγώνες καθιερώθηκε επίσημα η τελετή έναρξης και η αντίστοιχη της λήξης.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Οι νίκες του Καναδού δρομέα Πέρσι Ουίλιαμς στα 100μ και 200μ, δυο αγωνίσματα κυριαρχίας των Αμερικανών, ήταν από τα γεγονότα που προκάλεσαν εντύπωση. Επίσης και το πρώτο μετάλλιο ασιατικής χώρας με την Ιαπωνία να κατακτάει το χρυσό στο τριπλούν με τον Μίκιο Οντο.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ: Η Εθελ Κάδεργουντ από τον Καναδά δικαίωσε πλήρως αυτούς που υποστήριζαν ότι θα πρέπει να αγωνίζονται και οι γυναίκες. Πήρε την πρώτη θέση στο ύψος με άλμα στο 1.59 αφήνοντας τρεις πόντους πίσω τη δεύτερη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ