Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ 1984
Ολα στο βωμό του χρήματος

Ενα καινούριο... φρούτο ήρθε να εισβάλει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στη διοργάνωση του Λος Αντζελες οι Αμερικανοί διοργανωτές, θέλοντας να αποφύγουν το πάθημα των Καναδών στο Μόντρεαλ το '76, αποφάσισαν να εμπορευματοποιήσουν τα πάντα προκειμένου να έχουν περισσότερα έσοδα ή τουλάχιστον όσο το δυνατόν λιγότερα έξοδα. Ενας νέος δρόμος για το θεσμό άνοιγε... Ετσι ακόμα και τα χιλιόμετρα των διαδρομών είχαν το όνομα κάποιου επιχειρηματία ή κάποιας εταιρίας και βέβαια η οργανωτική επιτροπή έτριβε τα χέρια της από ικανοποίηση. Ακόμα και τη συμμετοχή στη λαμπαδηδρομία επί αμερικανικού εδάφους σκαρφίστηκαν οι διοργανωτές, όπου με 3.000 δολάρια το άτομο μπορούσε κάποιος να μεταφέρει την ιερή φλόγα. Η πλήρης εμπορευματοποίηση της ιδέας των Ολυμπιακών Αγώνων ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Η ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή απείλησε να μην ανάψει τη φλόγα από την Ολυμπία, ενώ αυτό έγινε χωρίς επισημότητα όπου η φλόγα παραδόθηκε αμέσως στους Αμερικανούς που έφυγαν κατευθείαν για την πατρίδα τους. Για το λόγο αυτό συνολικά 17 χώρες, μεταξύ των οποίων και η ΕΣΣΔ, απείχαν από τη διοργάνωση καταγγέλλοντας παράλληλα και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας καθώς και οργανωμένο σχέδιο για αποσκίρτηση πολλών αθλητών. Μόνο η Ρουμανία ήταν αυτή που πήγε από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Με την απουσία ορισμένων μεγάλων δυνάμεων στον αθλητισμό, όπως η ΕΣΣΔ, η ΓΛΔ, η Κούβα, η κυριαρχία των Αμερικανών ήταν αναμενόμενη στα περισσότερα αθλήματα. Στα 400μ εμπόδια ο Εντγουιν Μόουζες επανέλαβε το θρίαμβο του Μόντρεαλ κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο και σημειώνοντας την 105ή νίκη του στο αγώνισμα. Στα 110μ την παράσταση έκλεψε ένας πρώην παίκτης του αμέρικαν φούτμπολ, ο Ρότζερ Κίντομ, που ξεπέρασε τον συμπατριώτη του Γκρεγκ Φόστερ. Ο Βρετανός Ολυμπιονίκης της Μόσχας, Σεμπάστιαν Κόε, ξαναπήρε το χρυσό στα 1500. Στα 5000μ ο Μαροκινός Σαΐντ Αουίτα σημείωσε νέο ολυμπιακό ρεκόρ. Στα αξιοσημείωτα ο καταποντισμός του νικητή της Μόσχας στα 200μ Ιταλού Πιέτρο Μενέα, που ήταν έβδομος.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ: Ο Καρλ Λιούις ήταν η μορφή που ξεχώρισε σε μια έντονα εμπορευματοποιημένη διοργάνωση. Ο Αμερικανός αθλητής είχε βάλει στόχο να φτάσει το ρεκόρ του Τζέσε Οουενς. Και το κατάφερε παίρνοντας το χρυσό μετάλλιο στα 100μ, στα 200μ, στο μήκος και στα 4Χ100. Μάλιστα στο μήκος το χρυσό συνοδεύτηκε και από παγκόσμιο ρεκόρ. Η μεγάλη καριέρα του, για πολλούς, καλύτερου αθλητή του κόσμου στη δεκαετία του '80 είχε αρχίσει με τις καλύτερες περγαμηνές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ