Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Από τον Σπύρο Λούη... στον Πύρρο Δήμα

Το «λιοντάρι από τη Χειμάρρα» ο αλύγιστος Πύρρος Δήμας
Το «λιοντάρι από τη Χειμάρρα» ο αλύγιστος Πύρρος Δήμας
Σκαλί σκαλί... ανέβαινε η χώρα μας στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, μέχρι τελικά να κρατηθεί στην παγκόσμια καταξίωση και στην κορυφή. Ο χρόνος ανέδειξε σπουδαίες μορφές του αθλητισμού, όμως, οι εκάστοτε συνθήκες δεν τους βοήθησαν στο να προβάλλουν και να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο τρόπο το μεγάλο τους ταλέντο. Κυρίως οι πόλεμοι και η φτώχεια ήταν τα σημαντικότερα εμπόδια στην εξέλιξη των Ελλήνων αθλητών, οι οποίοι, ωστόσο, παρ' όλα αυτά κατάφεραν να γραφτούν στην ιστορία για την πολύτιμη προσφορά τους. Σήμερα, τα προβλήματα των αθλητών μας εστιάζονται κυρίως σε άλλα επίπεδα. Είναι γνωστό πώς το ντόπινγκ (η μάστιγα του αθλητισμού) κυκλοφορεί... ανάμεσά τους, σε μια εποχή ωστόσο που τους σπρώχνει προς αυτή την κατεύθυνση. Το πνεύμα, εξάλλου, των Ολυμπιακών Αγώνων κινδυνεύει άμεσα από τον ανεξέλεγκτο επαγγελματισμό...

ΑΘΗΝΑ 1896

Η επανεκκίνηση των Ολυμπιακών Αγώνων επιφύλαξε στη χώρα μας πολλά μετάλλια και αρκετές σημαντικές διακρίσεις. Ο αθλητής, ωστόσο, που άφησε ιστορία, δεν είναι άλλος από τον Σπύρο Λούη. Ο Ελληνας μαραθωνοδρόμος έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην παγκόσμια ιστορία του κλασικού αθλητισμού κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Μαραθώνιο δρόμο. Τα υπόλοιπα χρυσά μετάλλια τα κατέκτησαν οι εξής αθλητές μας: Κ. Γεωργιάδης (ξιφασκία), Α. Πύργος (ξιφασκία), Α. Κωνσταντινίδης (ποδηλασία), Π. Καρασεβδάς (σκοποβολή), Γ. Ορφανίδης (καραμπίνα), Ι. Φραγκούδης (σκοποβολή), Γ. Μητρόπουλος (γυμναστική), Ν. Ανδριανόπουλος (αναρρίχηση) και Ι. Μαλοκίνης (κολύμβηση).

ΠΑΡΙΣΙ 1900

Χωρίς σημαντική παρουσία από ελληνικής πλευράς... κύλησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην «Πόλη του φωτός». Χαρακτηριστικό της «στάσιμης» κατάστασης των αθλητών μας ήταν η απουσία μεταλλίων. Μάλιστα η καλύτερη θέση που κατέλαβε η ελληνική αποστολή ήταν η 5η, την οποία κατέκτησε ο Π. Παρασκευόπουλος, στο δίσκο με 34,15μ.

ΣΕΝΤ ΛΟΥΙΣ 1904

Η μεγάλη κυρία του ελληνικού στίβου Βούλα Πατουλίδου
Η μεγάλη κυρία του ελληνικού στίβου Βούλα Πατουλίδου
Μόλις με δύο αθλητές κατάφερε η Ελλάδα να δώσει το «παρών» στο Σεντ Λούις, καθώς η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων της Ελλάδας υποστήριξε ότι δεν είχε χρήματα να στείλει τους δύο πρωταθλητές στις ΗΠΑ. Ετσι, πραγματοποιήθηκε έρανος από τον Πανελλήνιο Γ.Σ. και μαζεύτηκαν 3.225 δρχ., ποσό που, όμως, δεν αρκούσε. Το αποτέλεσμα ήταν τα υπόλοιπα χρήματα να τα βάλουν οι ίδιοι οι αθλητές. Ωστόσο, ο Π. Κακούσης και ο Ν. Γεωργαντάς, κατάφεραν όχι μόνο να διακριθούν αλλά και να κατακτήσουν την κορυφή στην άρση βαρών και στη δισκοβολία, αντίστοιχα.

ΛΟΝΔΙΝΟ 1908

Ενας... πιτσιρικάς, μόλις 19 χρόνων, κατάφερε να κλέψεΟ Ελληνας αθλητής Κώστας Τσικλητήρας, πραγματοποιώντας σπουδαία εμφάνιση, κατέκτησε 2 ασημένια μετάλλια στο μήκος και στο ύψος άνευ φοράς, πηδώντας αντίστοιχα στα 3,23 και 1,55 μέτρα. Στην τροπαιοθήκη, όμως, των Ελλήνων Ολυμπιονικών προστέθηκαν και άλλα μετάλλια. Ο Μ. Δώριζας, πήρε το ασημένιο μετάλλιο στον ακοντισμό με βολή στα 51,36μ., ενώ την τρίτη θέση στη σκοποβολή κατέκτησε ο Α. Μεταξάς.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ 1912

Μπορεί στους Ολυμπιακούς του 1908 να μην κατέκτησε την κορυφή, όμως δεν έγινε το ίδιο και το 1912. Ο λόγος για τον Κώστα Τσικλητήρα, ο οποίος στη Στοκχόλμη αναδείχτηκε χρυσός Ολυμπιονίκης στο μήκος άνευ φοράς, με άλμα στα 3,37 μέτρα. Το σημαντικότερο, πάντως είναι, ότι το μετάλλιο που κατέκτησε ο Τσικλητήρας ήταν το τελευταίο για τη χώρα μας μέχρι το 1956.

ΑΜΒΕΡΣΑ 1920

Στοιχειωμένοι... από την οργή του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, οι αθλητές έδωσαν πάλι το «παρών» στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του κόσμου. Αν και η χώρα μας δεν κατάφερε να διακριθεί, οι Ολυμπιακοί της Αμβέρσας αποτέλεσαν σημαντικό σταθμό για το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς η Εθνική μας έκανε ντεμπούτο. Βέβαια, η πρώτη παρουσία της ήταν αποτυχημένη, αφού ηττήθηκε με 9-0 από τη Σουηδία και αποκλείστηκε.

ΠΑΡΙΣΙ 1924

Ο Ιωάννης Μελισσανίδης ήταν ο μεγάλος θριαμβευτής στη γυμναστική στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα
Ο Ιωάννης Μελισσανίδης ήταν ο μεγάλος θριαμβευτής στη γυμναστική στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα
Το χρυσό μετάλλιο στη γλυπτική... ήταν το μοναδικό μετάλλιο που κατέκτησε η χώρα μας στο Παρίσι. Για 2η φορά η πρωτεύουσα της Γαλλίας, αποδείχτηκε... γρουσούζικη για τους αθλητές μας, αλλά τόπος έμπνευσης για τους καλλιτέχνες μας. Συγκεκριμένα ο Κώστας Δημητριάδης πήρε την πρώτη θέση στη γλυπτική με το έργο του «Ο δισκοβόλος».

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ 1928

Αποτυχημένη, χαρακτηρίζεται η συμμετοχή των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς του Αμστερνταμ. Κανείς αθλητής μας δεν μπήκε στον πίνακα των μεταλλίων, ενώ όλοι βρέθηκαν μακριά από τις κορυφαίες θέσεις. Οι αθλητές μας που πήραν μέρος ήταν οχτώ.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ 1932

Με πλοίο, η ελληνική αποστολή ξεκίνησε με πολλά όνειρα για το Λος Αντζελες. Ωστόσο, οι 10 αθλητές μας σ' αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν κατάφεραν να πάρουν κάποιο μετάλλιο. Την καλύτερη παρουσία από ελληνικής πλευράς είχαν οι παλαιστές Γιώργος Ζερβίδης (5ος στα 56κ. της ελληνορωμαϊκής) και Γιάννης Φαρμακίδης (5ος στα 61κ. της ελευθέρας).

ΒΕΡΟΛΙΝΟ 1936

Στους τελευταίους Αγώνες πριν από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το βάθρο παρέμεινε μακρινό... όνειρο για τους αθλητές μας. Βέβαια, λίγο έλειψε ο πρωταθλητής μας Αγγελος Παπαδήμας στη σκοποβολή να ανέβει στο χαμηλότερο σκαλί, όμως, ηττήθηκε στα μπαράζ και περιορίστηκε στην 4η θέση.

ΛΟΝΔΙΝΟ 1948

Το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων είχε περάσει στα... αζήτητα για 10 ολόκληρα χρόνια, καθώς η μαύρη σκιά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχε απλωθεί παντού, κλείνοντας την άμιλλα, τη συμφιλίωση των λαών και την ομόνοια - έννοιες που εκπέμπουν οι Αγώνες - σ' ένα παλιό, σκουριασμένο χρονοντούλαπο... Η Ελλάδα, για άλλη μια φορά δεν κατάφερε να διακριθεί. Η σημαντικότερη στιγμή για τα ελληνικά χρώματα ήταν η κατάκτηση της 6ης θέσης του παλαιστή Πετμεζά στα 67κ. της ελληνορωμαϊκής.

ΕΛΣΙΝΚΙ 1952

Η παταγώδης αποτυχία των ελληνικών αποστολών, σημάδεψε το ταξίδι στο Ελσίνκι. Στο ποδόσφαιρο η Eθνική μας στο μοναδικό παιχνίδι που έδωσε ηττήθηκε από τη Δανία με 2-1, σκορ που θα μπορούσε να ήταν ακόμα μεγαλύτερο αν πολλάκις δε γλίτωνε τα «κυανόλευκα» δίχτυα, ο τερματοφύλακας Πεντζαρόπουλος, γνωστός και ως «ο ήρωας του Τάμπερε». Εκτός διεκδίκησης μεταλλίου, όμως έμεινε και στο μπάσκετ, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ 1956

Μετά από 44 χρόνια... φαγούρας, η χώρα μας επέστρεψε στα μετάλλια. Ο Κώστας Ρουμπάνης, σε ένα αγώνισμα όπου οι Ευρωπαίοι είχαν την υπεροχή, κατόρθωσε να αναρριχηθεί στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Συγκεκριμένα, ο πρωταθλητής μας στο άλμα επί κοντώ, μετά από σκληρή μάχη κατάφερε να πάρει το χάλκινο μετάλλιο πηδώντας 4,50μ., επίδοση που παράλληλα αποτέλεσε νέο πανελλήνιο ρεκόρ.

ΡΩΜΗ 1960

Ρότα για την κορυφή... έβαλε το ιστιοπλοϊκό σκάφος «Νηρεύς» και τα κατάφερε. Μετά από πολύωρη μάχη με τη θάλασσα και έχοντας... σκιά του το ιταλικό και το αργεντίνικο σκάφος, το ελληνικό πλήρωμα μετά από 7 ιστιοδρομίες κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο συγκεντρώνοντας 6.733 βαθμούς. Η επιτυχία αυτή ήταν και η μοναδική στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην ιταλική πρωτεύουσα.

ΤΟΚΙΟ 1964

Η... φόρα, προκειμένου να προσεγγίσουν την κορυφή, που έδειχναν οι αθλητές μας να έχουν πάρει στη Μελβούρνη και στη Ρώμη... κόπηκε στο Τόκιο. Η 19μελής ελληνική αποστολή, επέστρεψε πίσω «άπραγη», αφού δεν μπόρεσε να κρατήσει την ανοδική της πορεία. Την καλύτερη εμφάνιση έκανε ο Χρήστος Πειρράκος στο ακόντιο, κατακτώντας τη 10η θέση.

ΜΕΞΙΚΟ 1968

Από αλλού το περίμενε η χώρα μας το μετάλλιο και από αλλού της ήρθε... Ο πρωταθλητής μας στο επί κοντώ Χρήστος Παπανικολάου, ήταν η ελπίδα της Ελλάδας για ένα μετάλλιο, όμως δεν τα κατάφερε αφού έμεινε στην 4η θέση. Αντίθετα, ο παλαιστής μας Πέτρος Γαλακτόπουλος, έκανε το... καθήκον του κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 70κ. στην ελληνορωμαϊκή. Την ίδια ώρα, ευοίωνη ήταν η παρουσία του ιστιοπλόου μας Κουλιγκά, ο οποίος αν και άπειρος πήρε τελικά την 5η θέση στα σκάφη τύπου «ΦΙΝ».

ΜΟΝΑΧΟ 1972

Απέδωσε... καρπούς η παρουσία των αθλητών μας στους Ολυμπιακούς του Μονάχου, καθώς δύο μετάλλια πέρασαν σε ελληνικά χέρια, ενώ αρκετές ήταν και οι καλές παρουσίες. Συγκεκριμένα, ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 74κ. της ελληνορωμαϊκής πάλης, ενώ τη 2η θέση κατέλαβε επίσης και ο Ηλίας Χατζηπαυλής στην ιστιοπλοΐα στα σκάφη τύπου «ΦΙΝ».

ΜΟΝΤΡΕΑΛ 1976

«Χλωμή» ήταν η παρουσία των αθλητών μας στο Μόντρεαλ καθώς η χώρα μας στερήθηκε μεταλλίων. Την πιο καλή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Νίκος Ηλιάδης, ο οποίος πήρε τη 4η στην κατηγορία των 82,5κ. στην άρση βαρών. Σημειώνεται ότι την ελληνική αποστολή στελέχωσαν 37 αθλητές.

ΜΟΣΧΑ 1980

Χρυσό... αποδείχτηκε το ταξίδι στην πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ενωσης, για τα ελληνικά χρώματα. Ο Στέλιος Μυγιάκης, επανέφερε τη χώρα μας στην κορυφή του κόσμου της ελληνορωμαϊκής πάλης, κατακτώντας στα 62κ. το χρυσό μετάλλιο, ενώ η επιτυχία δε σταμάτησε εκεί. Στην ελευθέρα, ο Γιώργος Χατζηϊωαννίδης, μετά από πολύ σπουδαία εμφάνιση, ανέβηκε στο 3ο σκαλί του βάθρου, ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε και το ιστιοπλοϊκό σκάφος του Τάσου Μπουντούρη, με πλήρωμα τους Τάσο Γαβρίλη και Αρη Ρεπανάκη, στην κατηγορία «Σόλιγκ».

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ 1984

Ασπροπρόσωπη... έβγαλαν τη χώρα μας για ακόμα μια φορά, οι παλαιστές, κατακτώντας δύο μετάλλια. Ο Δημήτρης Θανόπουλος, στην κατηγορία των 82κ. της ελληνορωμαϊκής, πήρε τη 2η θέση στη γενική κατάταξη, χάνοντας με 3-4 στα σημεία στο μεγάλο τελικό από το Ρουμάνο Ιον Ντράικα. Την ίδια ώρα, στο τρίτο σκαλί του βάθρου, ανέβαινε ο παλαιστής μας Μπάμπης Χολίδης.

ΣΕΟΥΛ 1988

Το δεύτερο συνεχόμενό του μετάλλιο σε Ολυμπιακούς, κατέκτησε στη Σεούλ ο παλαιστής Μπάμπης Χολίδης. Ο Ελληνας Ολυμπιονίκης προσέφερε τη σημαντική αυτή διάκριση στη χώρα μας, νικώντας στο μικρό τελικό της ελευθέρας με νίκη 6-1 στα σημεία τον Κινέζο Γιαν Τσαγκ.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ 1992

Με θρίαμβο για τα ελληνικά χρώματα, ολοκληρώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Βαρκελώνης. Ο Πύρρος Δήμας κατέκτησε την κορυφή και την καταξίωση στο χώρο της άρσης βαρών σηκώνοντας 167,5κ. στο αρασέ και 202,5κ. στο ζετέ (σ.σ. σύνολο 370κ.) στα 82,5 κιλά. Παράλληλα, ο θρίαμβος ολοκληρώθηκε όταν η Βούλα Πατουλίδου, έκοψε πρώτη το... νήμα στον τελικό των 100μ. μετ' εμποδίων σε 12,64΄΄.

ΑΤΛΑΝΤΑ 1996

Η συμμετοχή των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί, ως σταθμός... Οι αθλητές μας έγραψαν ιστορία, κατακτώντας συνολικά 8 μετάλλια. Οι αρσιβαρίστες μας, ωστόσο, ήταν αυτοί που έκλεψαν την παράσταση. Ο Πύρρος Δήμας με 392,5 κιλά στο σύνολο (83κ.) και ο Ακάκιος Κακιασβίλι (99κ.) με 420κ., φορώντας το χρυσό μετάλλιο στο λαιμό, βρέθηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Εκπληκτική, όμως, ήταν και η παρουσία κι άλλων αρσιβαριστών που χάρισαν στη χώρα μας τρία ασημένια μετάλλια. Ο λόγος για τους Λεωνίδα Κόκκα (91κ.) Βαλέριο Λεωνίδη (64κ.), και Λεωνίδα Σαμπάνη (59κ.). Μαλαματένια... όμως ήταν και η εμφάνιση του Ιωάννη Μελισσανίδη, ο οποίος με 9.850 βαθμούς κατέλαβε την πρώτη θέση στη γυμναστική στον τελικό του εδάφους. Επίσης, στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου βρέθηκε και ο ιστιοπλόος μας Νίκος Κακλαμανάκης που κατέκτησε την πρωτιά στην κατηγορία «Μιστράλ». Το υπολειπόμενο μετάλλιο, ήταν ασημένιο και προήρθε από την επίπονη προσπάθεια της Νίκης Μπακογιάννη στο άλμα εις ύψος, που της επέφερε τελικά το μετάλλιο με άλμα στα 2.03μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ