Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΣΧΑ 1980
Αγώνες κουλτούρας και ανθρωπιάς

Το αξιολάτρευτο αρκουδάκι «Μίσα» συγκίνησε όλο τον κόσμο στην τελετή λήξης
Το αξιολάτρευτο αρκουδάκι «Μίσα» συγκίνησε όλο τον κόσμο στην τελετή λήξης
Τελικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν μπόρεσαν να μείνουν μακριά από την πολιτική. Η απόφαση των Αμερικανών και των συμμάχων τους να μποϊκοτάρουν τους αγώνες θα δημιουργήσει νέα δεδομένα. Τελικά στη Μόσχα πήγαν 81 χώρες. Από αγωνιστικής πλευράς θεωρείται η πιο επιτυχημένη διοργάνωση, αφού σημειώθηκαν 36 νέα παγκόσμια ρεκόρ, ενώ από πλευράς αισθητικής μέχρι και σήμερα παραμένει κάτι αξιοθαύμαστο. Οι τελετές έναρξης και λήξης έμειναν στην ιστορία για τη συναισθηματική φόρτιση που προκάλεσαν στους θεατές. Χιλιάδες παιδιά με χαρτόνια άλλαζαν παραστάσεις στις εξέδρες ενώ το κλάμα του Μίσα (το αρκουδάκι-μασκότ) στην τελετή λήξης ακόμα και σήμερα προκαλεί συγκίνηση. Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου ήταν η καλύτερη απάντηση σε αυτούς που προσπάθησαν να σπιλώσουν την ολυμπιακή ιδέα.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Ο Ιταλός Πιέτρο Μενέα με τη νίκη του στα 200μ επιβεβαίωσε τη μεγάλη του κλάση. Στις μεσαίες αποστάσεις κυριάρχησαν οι Βρετανοί, ο οποίοι συμμετείχαν ως ανεξάρτητη αποστολή αφού η Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας τους δεν τους έδωσε σχετική άδεια. Οι «οικοδεσπότες» Σοβιετικοί σημείωσαν ρεκόρ συγκομιδής μεταλλίων κατακτώντας ογδόντα συνολικά. Στα αξιοσημείωτα και η προσπάθεια του Σοβιετικού τριπλουνίστα Βίκτορ Σανέγιεφ, που στα 34 χρόνια του είχε στόχο το τέταρτο χρυσό για να συμπληρώσει το ρεκόρ του Αμερικανού Αλ Ερτερ. Τελικά το χρυσό στο τριπλούν πήρε ο συμπατριώτης του Γιαν Ουντμάε που θεωρούνταν αουτσάιντερ.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ: Ο Βρετανός Σεμπάστιαν Κόε έγραψε ιστορία στις μεγάλες αποστάσεις. Ο Κόε αναδείχτηκε Ολυμπιονίκης στα 1500μ αν και φαβορί ήταν στα 800μ. Εκεί όμως επικράτησε ο συμπατριώτης του Οβετ από τον οποίο πήρε τη νίκη ο Κόε στα 1500. Πάντως και οι δυο Βρετανοί αθλητές δεν έτυχαν ανάλογης υποδοχής από την Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας τους αφού είχαν σπάσει το μποϊκοτάζ που είχαν διατάξει οι υπεύθυνοι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ